Bruk av informasjonskapsler

Nettsiden til Bosch bruker informasjonskapsler slik at du kan legge artikler i handlekurven, bestille en tekniker online og la oss samle inn anonyme statistiske data slik at vi tilby en bedre tjeneste på nettsiden. Ignorer denne meldingen hvis du ønsker å fortsette. Klikk på koblingene hvis du vil se mer informasjon om informasjonskapslene vi bruker og hvordan du håndterer innstillinger.

 

Vaskerommets kjemi

laundry chemistry image

Vaskerommets kjemi.

Hvilke kjemikalier er det egentlig vi putter i vaskemaskinene våre? Hva er det som får vaskemiddelet til å virke og som får smusset i klærne til å forsvinne?

Hva inneholder egentlig midlene?
Hvilke kjemikalier er det egentlig vi putter i vaskemaskinene våre? Hva er det som får vaskemiddelet til å virke og som får smusset i klærne til å forsvinne? Leser du innholdsfortegnelsen på vaskemiddelemballasjen, finner du ord som fosfonater, tensider, zeolitter, polykarboksylater, TAED, såpe, enzymer, blekemiddel og parfyme. Vi vil her forsøke å forklare noen av begrepene.

Overflateaktive stoffer
De viktigste rengjørende ingrediensene i vaskemidler er tensider, som bidrar til at vannet fukter bedre ved å redusere vannets overflatespenning. Vannet trenger da lettere inn i tøyet og løser opp smusset. De overflateaktive stoffene legger seg som en tynn hinne rundt smusset, som ikke klarer å feste seg igjen. Tensider har en vannløselig og en fettløselig del, og de kan være giftige for organismer som lever i vann. Vaskemidler inneholder ofte nonioniske og anioniske tensider, som brytes ned i løpet av cirka ti dager.

Avherdere
Hardt vann og en del smuss inneholder mineraler som, hvis man ikke binder dem ved hjelp av avherdere, ødelegger vaskeprosessen. Avherderen gjør vannet bløtere slik at vaskemiddelet virker bedre, den effektiviserer de overflateaktive stoffene gjennom å binde mineraler. Vaskemiddel inneholder som regel flere avherdere med forskjellige egenskaper, hvorav zeolitter er én. Det er forskjell på hvor fort de ulike avherderne brytes ned.

Parfyme
Det er parfymen som gir tøyet en frisk duft. Parfyme kan ha vegetabilsk, animalsk eller kjemisk opprinnelse. Hver duft kan inneholde en rekke forskjellige forbindelser. Parfyme tilhører de vanskeligere nedbrytbare stoffene. I dag finnes det produkter helt uten parfyme, noe som anbefales for personer med allergier.

Blekemidler
Blekemidler bidrar til å fjerne flekker gjennom å bryte ned smussmolekylene og bleke dem. Tidligere var natriumperborat det vanligste blekemiddelet. I dag har natriumperkarbonat, som er betydelig mer skånsomt mot miljøet, nesten helt erstattet natriumperborat. Når natriumperkarbonater deles, dannes det sterke oksidasjonsmiddelet hydrogenperoksid. Blekeeffekten påvirker også fargede tekstiler, og bør bare inngå i vaskemidler for hvitvask.

TAED
Ettersom blekemidler normalt ikke fungerer ved lavere temperatur enn 60 °C (mest effektive ved 90-95 °C), kombineres de ofte med aktivatorer som TAED, en kjemikalie som får blekemiddelet til å virke allerede ved 40 °C. TAED brytes raskt ned.

Skumhemmere
I for store mengder kan skummet fra vaskemiddelet gjøre vaskemaskinen mindre effektiv. Skumhemmende midler reduserer vaskemiddelets skumeffekt.

Fyllmidler
Vaskepulver kan inneholde fyllmidler for å motvirke klumpdannelse. I dag tillates bare veldig små mengder for produkter som er miljømerket. Det vanligste fyllmiddelet er natriumsulfat, som ikke er miljøskadelig. Imidlertid innebærer det unødige emballasje- og transportkostnader.

Optiske hvitemidler
Optiske hvitemidler er fluorescerende stoffer som får øyet til å oppfatte tøyet hvitere enn det er. De omdanner usynlig UV-lys til hvitt synlig lys som skjuler flekker som middelet har satt seg fast på. Optiske hvitemidler er vanskelig nedbrytbare og forekommer bare i vaskemidler som ikke er miljømerket.

Avfargingsbeskyttelse
Avfargingsbeskyttelse brukes for å hindre misfarging. Ved hjelp av polymerer bindes fargestoffene som kan ha blitt frigjort i vaskeløsningen og som risikerer å farge andre plagg. Avfargingsbeskyttelsen motvirker ganske enkelt misfarging. Stoffet er vanskelig nedbrytbart, men ikke giftig.

Konserveringsmidler
Noen ganger er det nødvendig å tilsette en form for konserveringsmiddel for å hindre mugg og bakterier. Det gjelder først og fremst vannbaserte produkter som for eksempel flytende vaskemidler. Konserveringsmidlenes nedbrytbarhet varierer, og de er giftige i vekslende grad. For at et produkt skal kunne miljømerkes, kreves et lett nedbrytbart konserveringsmiddel og bare små mengder.

Enzymer
Enzymer gir bedre vaskeeffekt allerede ved lave temperaturer. De er naturlige stoffer som påskynder kjemiske reaksjoner. Eksempler på enzymer som brukes i vaskemidler, er proteas, som løser opp proteinholdige flekker (blod og gress), lipas, som tar seg av fettholdige flekker (smør og leppestift) og amylas, som virker på flekker med mye stivelse (potet og sjokolade). Enzymer er lett nedbrytbare, men kan ikke brukes på ull og silke.

LAS
Se opp! LAS er et stoff som ikke bør nevnes på emballasjen. LAS er et miljøfarlig tensid som har vært lenge borte fra vaskemiddelmarkedet, men som nå kan forekomme på lavprisimport og parallellimporterte vaskemidler uten miljømerking. Kontroller at vaskemiddelet du kjøper, er miljømerket!

Selvdoserende vaskemaskin.

Funksjonen i-DOS sørger for at vaskemaskinen tar seg av doseringen av flytende vaske- og skyllemiddel selv.

Les mer

Selvrensende tørketrommel.

Tørketrommel med selvrensende kondensator gir energiklasse A - 60 %* gjennom hele levetiden.

Les mer

Én motor, mange fordeler.

10 års motorgaranti på alle vaskemaskiner og kombinert vask/tørk fra Bosch med EcoSilence Drive™-motor.