Bruk av informasjonskapsler

Nettsiden til Bosch bruker informasjonskapsler slik at du kan legge artikler i handlekurven, bestille en tekniker online og la oss samle inn anonyme statistiske data slik at vi tilby en bedre tjeneste på nettsiden. Ignorer denne meldingen hvis du ønsker å fortsette. Klikk på koblingene hvis du vil se mer informasjon om informasjonskapslene vi bruker og hvordan du håndterer innstillinger.

 

Fibrer

fabrics image

Hva er det vi vasker og tørker?

Klærne våre er fremstilt av naturfibrer, kunstfibrer eller en blanding av disse. Hva inneholder dine klær?

Klærne våre er fremstilt av naturfibrer, kunstfibrer eller en blanding av disse. Naturfibrer får vi både fra plante- og dyreriket. Kunstfibrer fremstilles på kunstig måte.

Det finnes to typer kunstfibrer, syntetiske fibrer og regenatfibrer. Regenatfibrer fremstilles av materialer som finnes i naturen og syntetiske fibrer fremstilles helt syntetisk fra kjemiske forbindelser.

Med kunnskap om ulike materialer blir det enklere å avgjøre hvordan du skal håndtere og behandle klærne dine på best mulig måte. Kunnskap kan også hjelpe deg med å ta gode beslutninger allerede når du handler klær.

Naturfibrer

Naturfibrer

Bomull

Bomull er et svært allsidig og slitesterkt tekstilmateriale. Bomull omtales noen ganger som verdens viktigste vekstfiber og står faktisk for nesten halvparten av verdens totale fiberproduksjon. Bomull er bygd opp av cellulose, en naturfiber fra planteriket. Det er hårene som dekker bomullsplantens frøkapsler som tvinnes til tråd.

Bomullsstoffer varierer mye i vekt og kvalitet, fra svært tynne og løst vevde til tykke med luv som fløyel. Bomullsstoffer tåler ofte høye temperaturer og sterkere vaskemiddel enn andre tekstilfibrer. De føles gode mot huden, men ikke spesielt varmende, de har lett for å ta opp fuktighet og krøller lett. Bomull tåler å bli vasket på sterk varme, men krymper gjerne. Ubehandlet bomull kan krympe mer enn ti prosent.

Lin

Lin er en plante. Enkelte hevder at lin stammer fra Midt-Østen og betraktes som verdens eldste tekstilfiber. Andre mener at opprinnelsen er Middelhavsområdet. Det man imidlertid vet med sikkerhet, er at egypterne svøpte mumiene sine i lintøy. Inne i plantestengelen strekker linfibrene seg som strenger, og det er en kostbar og tidkrevende prosess før man kan spinne og veve lintøyet. Men det er det verdt.

Tekstil av lin er både veldig sterkt og har en vakker glans. Det føles deilig og svalt å ha på seg når det er varmt. Ettersom lin er et glatt materiale, støter det fra seg smuss og er enkelt å vaske. Men det tåler ikke så høy vasketemperatur og bør ikke vaskes varmere enn 60 °C. Lin både krymper og krøller lett. Tørketromler du lin, blir det slasket, og stryker du det, bør du fukte det først for å oppnå best resultat. Lin som er håndtert feil, blir lett tørt og loddent.

Ull

Ull er en naturfiber fra dyreriket. Når vi snakker om ull, mener vi gjerne hår fra sauer, som er den vanligste fiberen fra dyreriket. Animalske tekstilfibrer kan imidlertid også fås fra andre dyr som for eksempel geit og kamel. Ull inneholder mye luft og har god evne til å binde fuktighet, noe som gjør at den holder veldig bra på varmen.

Ullen har spesielle egenskaper som holder smusset på yttersiden, og ullplagg er dermed lettstelte. Som regel trenger du bare å børste og lufte plaggene i frisk luft for å holde ullen ren. Ull er et svært temperaturfølsomt materiale som lett krymper uten behandling. Ullfibrene er dekket av små skjell som hekter seg i hverandre i våt tilstand. Derfor må ullplagg vaskes og fremfor alt tørkes skånsomt, for hånd eller i maskin. Ull skal ikke tørketromles uten en spesiell ullkurv eller et spesialtilpasset ullprogram. Unngå vaskemiddel med enzymer.

Silke

Silke er, i likhet med ull, en naturfiber som stammer fra dyreriket. Trådene er det kjertelsekretet som larven spinner til en kokong rundt seg selv når den skal bli til puppe, tråder som vi deretter kan veve til vakkert silkestoff. Det finnes to typer silke, morbærsilke – dyrket silke og tussahsilke – villsilke. Larvene til den såkalte ekte silkesommerfuglen livnærer seg av det hvite bladet på morbærtreet. Sommerfuglen har vært dyrket i Kina i mange tusen år. Morbærsilken har svært fine fibrer og vakker glans. Villsilken har grovere fibrer og brukes hovedsakelig til for eksempel thaisilke. Silke har god evne til å ta opp fuktighet og føles sval om sommeren og varm om vinteren.

Silke har høy elastitet og krøller lite, den er myk og har en vakker glans. Kvaliteten på stoffene kan variere mye. De er følsomme for sollys, svette og sterke deodoranter. Vaskes skånsomt ved lav temperatur. Husk at silke, i likhet med ull, består av proteiner. Unngå derfor vaskemidler med enzymer.

Kunstfibrer

Kunstfibrer

Regenatfiber

Regenatfibrer er en samlebetegnelse på fibrer som er fremstilt kunstig. De har fått sitt navn etter fremstillingsprosessen, hvor fibermolekylene brytes ned og omdannes (regenereres) til en ny molekylstruktur som er hensiktsmessig for fremstilling av tekstilfibrer.

Regenatfibrer fremstilles av materialer som finnes i naturen, for eksempel cellulose. Til regenatfibrene hører blant annet viskose, modal, acetat, triacetat og lyocell. De har ofte en vakker glans og faller pent. De krøller ofte mindre enn bomull og er lettere å få rene. Regenatfibrer er imidlertid ikke spesielt sterke, og de blir enda svakere når de blir våte. De bør derfor ha relativt kort vasketid.

Viskose tar lett opp fuktighet og er behagelig å ha på seg, men ubehandlet viskose krøller lett og krymper i vask. Den blir gjerne ren ved 40 °C, men tåler høyere temperatur. Acetat og triacetat er sterkere enn viskose, tåler varme bedre og krymper mindre, men er derimot følsomme for aceton.

Syntetiske fibrer

Syntetiske fibrer er kunstig fremstilte fibrer (syntetiske). De fremstilles av olje og naturgass, og inngår ikke i det naturlige kretsløpet slik som naturfibrene. De er termoplastiske, som betyr at de blir myke når de blir varme. Noen vanlige syntetiske fibrer er polyamid, polyester, akryl og elastan.

Ulike syntetiske fibrer har ulike egenskaper. Polyamid er sterkest, mens polyester egner seg best til klær på grunn av særlig god elastisitet og formbarhet. Akryl tåler for eksempel lys veldig godt, og egner seg derfor til gardiner og utendørstekstiler, men er følsom mot varme ved vask og stryking.

Elastan finner du ofte som stretchtråd sammen med andre fibrer. Syntetiske fibrer er sterke og krøller ikke spesielt lett. Ettersom alle syntetiske fibrer har dårlig evne til å ta opp fuktighet, danner de ofte statisk elektrisitet og trekker dermed lettere til seg smuss og klistrer seg til kroppen. Statisk elektrisitet kan unngås ved å tilsette tøymykner under vask.

Ull

Ull

Ull er en animalisk fiber, akkurat som silke. En naturfiber fra dyreriket, som består av protein. Det finnes mange ulike typer ull, og den vanligste er saueull. Men vi får også ull fra geiter, kameler, kaniner og lamaer. Angoraull og kashmirull regnes ofte som den fineste ullen. Det er et fantastisk anvendelig materiale – mykt, behagelig og lett å forme.

Ull har ikke bare varmende egenskaper

Ull inneholder mye luft og har stor evne til å binde fuktighet uten å kjennes våt, noe som gjør at den kan produsere store mengder varme og varme godt selv om den har blitt fuktig. De spesielle egenskapene stopper imidlertid ikke der. Ull lar for eksempel ikke smuss trenge inn i fibrene, men holder det på utsiden. Ullplagg er derfor veldig lettstelte. Som regel trenger du bare å børste og lufte dem i frisk luft for å holde dem rene. Oksygenet i luften gjør at ullen rengjør seg selv, den løsner smusspartiklene, som faller ned, og plagget kjennes rent og friskt igjen.

Uten lanolin blir ullen ganske verdiløs

Ull inneholder et fett som kalles lanolin. Det er lanolinet som gir ullen dens spesielle egenskaper som bidrar til å holde på varmen og gjøre den både smussavvisende og vannavstøtende. Lanolinet inneholder dessuten en del vann, noe man merker hvis man smelter fettet. Det deler seg da i to sjikt, et fett- og et vannsjikt.

Også ull trenger å vaskes iblant

Til tross for ullens smussavvisende og selvrensende evne, må den vaskes innimellom. Du kan rense den kjemisk eller vaske den i vann. Det du bør tenke på, er at ull er veldig sårbar i våt tilstand og må rengjøres meget forsiktig, særlig hvis den ikke er krympefri- eller superwashbehandlet. Ull har nemlig lett for å tove seg (krymper sammen og blir kompakt) hvis den utsettes for faktorer som fuktighet, varme og bevegelse. Når fuktig ull utsettes for temperaturendringer og mekanisk bearbeiding, for hånd eller i maskin, risikerer den å tove seg. Det er dessuten svært viktig å tenke på hvilken type vaskemiddel du bruker.

Ullens bestanddeler

Hvert hårstrå av ull består av tre ulike sjikt. Innerst finner vi margcellene, og så kommer barkcellene, som er hårets største bestanddel. Ytterst er ullfibrene dekket av små skjell, såkalte epidermiskjell som hekter seg i hverandre i våt tilstand. Det er disse som gjør at ullfibrene lett kan tove seg sammen.

Hvilke vaskemidler kan du bruke?

Vaskemiddelet spiller en stor rolle ved ullvask. For eksempel må du ikke bruke vaskemidler med enzymer. Enzymer har god evne til å bryte ned proteiner i ulike typer matflekker, men bryter samtidig ned proteinet i animalske fibrer som ull og silke. Basiske vaskeløsninger som grønnsåpe og såpespon bør du også unngå. De gjør at ullen sperrer ut skjellene sine i protest, noe som i stor grad øker risikoen for at plagget tover seg. Bruk derfor vaskemidler spesielt beregnet på ull og silke. Med ulike lanolinbehandlinger kan du tilføre ullen fett igjen.

Den mest skånsomme håndvasken skjer ikke lenger for hånd

Bosch har utviklet et program spesielt beregnet på ømtålig tøy. Det er et komplett system som både vasker og tørker følsomme tekstiler med maksimal varsomhet – fra første dråpe vaskevann til skylling og sentrifugering. Intelligent vasketeknologi sørger for at du alltid får riktig vannmengde og skånsomt omdreiningstall. Ullprogrammet behandler til og med de følsomme ullplaggene dine mer skånsomt enn du selv klarer når du vasker dem for hånd. Og velger du en tørketrommel med ullkurv, kan du tørke plaggene i tørketrommelen. Plagget legges i kurven, som holder seg i ro mens tørketrommelen roterer og avfukter plagget.

Hvis du likevel velger å vaske for hånd

Unngå å gni, og vri aldri opp et vått ullplagg, men klem i stedet vannet forsiktig ut. Rull deretter plagget inn i et håndkle og trykk forsiktig. Når du har tømt plagget for så mye vann som mulig, legger du det på et tørt håndkle. Husk at ull bør tørke raskest mulig. Er den for lenge våt, lukter den surt. Bruk et vaskemiddel som er spesielt beregnet på ull og silke.

Ull skal tørke varsomt – ikke langsomt

Ullprogram og ullkurv innebærer at du nå også kan tørke ullplaggene dine i tørketrommelen uten at de krymper eller tover seg. Dette takket være et skånsomt ulltørkeprogram og en meget smart ullkurv som beholder samme stilling under hele tørkeprosessen. På den måten unngår du mekanisk påvirkning av fibrene som ellers lett gjør at tøyet tover seg. Ullkurven bidrar ikke bare til at ullen bevarer formen, den beskytter også mot nupping. Temperaturen er tilpasset ullen, og luften fordeler seg jevnt gjennom plagget. Etter bare to timer kan du ta på deg en ullgenser som ellers trenger åtte timers tørketid! I tillegg kommer hurtigprogrammet Ullfinish, et kort program som brukes direkte etter vaskeprogrammet for å glatte ut og forme plagget. Skånsommere kan det ikke bli.

Tips: Ullkurven kan du også bruke til å tørke gymskoene i syntetisk materiale, raskt og enkelt. Stillegående og skånsomt for både sko og tørketrommel.

Selvdoserende vaskemaskin.

Funksjonen i-DOS sørger for at vaskemaskinen tar seg av doseringen av flytende vaske- og skyllemiddel selv.

Les mer

Selvrensende tørketrommel.

Tørketrommel med selvrensende kondensator gir energiklasse A - 60 %* gjennom hele levetiden.

Les mer

Én motor, mange fordeler.

10 års motorgaranti på alle vaskemaskiner og kombinert vask/tørk fra Bosch med EcoSilence Drive™-motor.