[global.common.btn.skiptocontent]
Husholdningsapparater og hvitevarer
Logg på / Registrer

Lag mat i dampovn, hverdag som helg. Oppskrift søndag: svinestek med sprø svor, småpoteter og blomkålkrem.

Søndag – Svinestek med sprø svor, småpoteter & blomkålkrem.

Ved å dampe, for deretter å dampsteke kjøttstykket med svor, blir den både saftig, og får en god, sprø svor.

Ingredienser

Svinestek
- 1 kg svin ytrefilet med rutet svor
- 2 ts finsalt + 1 ts natron eller bakepulver* (se kommentar)
- pepper

Poteter
- 750 gr småpoteter, vaskede
- Salt, pepper, matolje

Blomkålkrem
- 1 liten blomkål
- ½ l melk
- 50 gr smør
- 1 buljongterning, vegetar eller kylling, pepper

Pannestekte grønnsaker
- Broccoli, gulrot, reddik, totalt ca 600 gr.
- 25 gr smør, sitron

Ved servering
Rårørte tyttebær, eller tyttebærsyltetøy

Klikk på pilene nedenfor for å veksle mellom instruksjoner og liste over ingredienser.

Fremgangsmåte

1. Har du tid, salte kjøttet et par dager før bruk. Gni godt inn med salt og pepper, og sett kaldt et par dager med svorsiden ned. Dette bidrar til sprø svor senere. *Har du ikke tid til forsaltingen, bland salt med natron eller bakepulver og salte som forklart. Lå stå i rot, men la kjøttet stå minst 1 time i romtemperatur før videre tilberedelse. (Natronsaltningen vil, sammen med dampen, bidra til en sprøere svor.)
2. Del potetene om så de er større enn én munnfulls-bit. Bland med salt, pepper og litt olje.
3. Legg poteter og kjøtt, svorsiden opp, over i en passende stekeform, se bildet.
4. Sett inn i dampovnen og damp ved 100℃ i 45 minutter
5. Skift til 180℃, lav damptilførsel og 4D varmluft. Stek i 1 time. Etterfyll vanntanken ved behov.
6. Så skal vi crispe svoren; skifte til 225℃ varmluftsgrill. Stek til svoren begynner å poppe, men stopp før den blir brent.
7. La kjøttet hvile minst 20 minutter før servering.
8. Blomkålkrem: kutt blomkålen i 4, deretter i tynne skiver. Trykk sammen i en kjele, ha på melken og kok opp. Sett på et lokk, rør iblant, og kok til blomkålen er mør.
9. Hell av halvparten av melken, tilsett buljongterning, pepper og smør og kjør glatt med en stavmikser, evt. en blender. Spe med den avsilte melken om behov, den skal være som en tyktflytende krem.
10. Pannestekte grønnsaker: kutt broccoli i små buketter, gulrøtter i tynne skiver og reddikene i to. Ha alt over i en stekepanne med ½ dl vann og smøret, sett på lokk og kok bort vannet.
11. Ta bort lokket og ristestek til grønnsakene er så vidt stekt. Smak til med salt, pepper og litt sitron.
12. Server sprøstekt svinestek med blomkålkrem, grønnsaker, småpoteter og rørte tyttebær ved siden.

Chefs tip
- Tilsett ferske urter, som gressløk, basilikum eller persille i blomkålkremen.

Søndagsdessert - Karamellpudding 6 personer

Karamellpudding lages raskt og enkelt i dampovnen. Puddingene kan også lages som mindre porsjonsformer i f.eks. kaffekopper. Beregne da noe kortere dampingstid.

Karamellpudding kan lages inntil 3 dager før servering.

Ingredienser

- 4 dl melk + 1 dl fløte
- 75 g sukker
- ½ vaniljestang eller ½ ts vaniljesukker
- 4 store egg eller 5 mindre

Karamell til formen
- 100 g sukker + ½ dl vann

Features i bruk
- Fulldamp

Feature- fordeler:
- Fulldamps-temperaturen kan justeres svært nøyaktig i temp-området 30-100°C. Det gjør også at vi kan dampe puddingene forsiktig i stedet for å steke i vannbad slik den tradisjonelle metoden tilsier. Mye enklere og mindre søl!

Fremgangsmåte

1. Sukker og vann kokes i en tykkbunnet kjele. Ikke rør i starten, vent til sukkeret har begynt å smelte og blitt litt pent karamellbrunt. En trespade er fint å røre med.
2. Hell karamellen i bunnen av en brødform.
3. Kok opp melk, fløte, sukker og splittet og skrapt vaniljestang (evt. vaniljesukker). Trekk noen minutter for å få ut vaniljesmaken fra stangen.
4. I egen bolle, rør sammen eggene. Trekk melkeblandingen fra varmen, og hell den sakte og under omrøring, over i de sammenrørte eggene. Bland godt og sil. Hell røren over i den karamelliserte formen. Trekk clingfilm over formen.
5. Sett inn på 85℃ full damp og damp til puddingen har stivnet. Sjekk etter 30 minutter, det tar normalt ca. 30-40 minutter når røren fortsatt er varm. Sett til avkjøling.
6. Før servering, dra en sløv kniv rundt kanten i formen, og hvelve den over på et passende fat. Servér gjerne med pisket krem, frukt eller bær ristede nøtter.

MyBosch

Registrer deg kostnadsfritt og få mange fordeler!

Vår service

Enestående service – før og etter kjøpet.

+49 89 4590-3641

Opplev Bosch

Opplev kvalitet, perfeksjon og pålitelighet.

Finn en forhandler

Finn forhandlere eller serviceverksteder i nærheten av deg!