[global.common.btn.skiptocontent]
Husholdningsapparater og hvitevarer
Logg på / Registrer

Lag mat i dampovn, hverdag som helg. Oppskrift lørdag: steambuns med sprøstekt fisk.

LØRDAG - Steambuns med sprøstekt fisk, rødkålslaw og chiliaioli

Steambuns er dampet gjærbakst, nærmest som et dampet pølsebrød. Mykt og saftig og kan fylles med det meste av saltmat. Lag gjerne opp en stor mengde og frys ned. Gjenoppvarm raskt i dampovnen ved bruk.

Tør ikke lage selv? Steambuns finnes også ferdige i frysedisken på de fleste asiatiske matbutikker.

Ingredienser

3,5 dl melk
½ pk gjær
50 g sukker
1 ts salt
2 ss olje

550 g hvetemel
2 ts bakepulver

Funksjoner i bruk
- Hevefunksjon
- Fullsteam

Fordeler med funksjonene?
- Hevefunksjonen gir rask og god heving, fuktig varme tilsvarende profesjonelle bakerenes redskap.
- Fullsteam er eneste måte å tillage dette bakverket. Våre dampovner kan justeres i 1-trinns intervaller fra 30-100°C . Her benytter vi høyeste temperatur.

Sprøstekt fisk
- 500 g hvit fiskefilet f.eks. torsk, sei eller hyse. Salt.
- 1 dl hvetemel
- 2 egg + 2 ss vann
- 2 dl brødsmuler, gjerne panko

Chili-aoili
- 1 stort egg
- 1 ts skarp sennep, gjerne dijon
- 1/2 ts salt, ½ ts grovmalt pepper
- 2 hvitlkøksfedd
- 1/2 sitron, saften av
- 3-4 dl nøytral olje, eks soya, raps
- vann & sriracha-saus

Klikk på pilene nedenfor for å veksle mellom instruksjoner og liste over ingredienser.

Fremgangsmåte

Steambuns
1. Bland romtemperert melk med salt, sukker, gjær og olje i bollen på en kjøkkenmaskin. Visp for hånd til sukkeret er løst opp. Tilsett mel og bakepulver og elt på middels fart i 5 minutter til en smidig deig.
2. Hev til dobbel størrelse, 30 minutter i ovnens hevefunksjon, eller ca. 1 time dekket med klede i romtemperatur.
3. Rull ut deigen til en pølse og del i 30 små boller. Trykk de lett flate og la hvile 5 min før de kjevles til 10-12 cm ovale sirkler.
4. Drypp litt olje på hver sirkel og stryk det utover den ene halvsiden med fingeren. Brett dobbelt og legg brødene på et perforert brett dekket med bakepapir.
5. Hev igjen til dobbelt størrelse. Hevefunksjon i 30 minutter evt. dekket med et klede og hevet noe lenger tid i romtemperatur.
6. Forvarm dampoven til 100°C fullsteam. Damp brødene i 10 minutter. Avkjøl brettet på rist, dekket med et klede.

Brødene er gode nylaget, gjerne gjenoppvarmet med fulldamp rett før bespisning. Velegnede til innfrysing.

Sprøstekt fisk
1. Salte fisken. Pisk eggene med litt vann og ha i en bolle. Klargjør en bolle med mel og en med brødsmuler.
2. Paner fisken; først i mel, deretter i egg og til sist i brødet. Legg over på et brett.
3. Varm en stekepanne med et par cm olje til det bruser så vidt rundt en trespade. Da er oljen ca. 170-180℃. Stek 1-2 minutter på hver side, legg over på en rist når klare.
4. Dryss på litt salt mens fortsatt varme. Kan varmes raskt i stekeovn om det ikke serveres straks.

Chili-aoili
Bland alt unntatt olje og vann i et blenderbeger og kjør noen sekunder med stavmikseren. Spe inn oljen sakte og rolig under omrøring. Smak til med srirachasaus (chilisaus). Tynn med litt vann om nødvendig - eller tilsett mer olje om den ønskes tykkere.

Kålsalat
Bland 150 g rødkål og 100 g gulrot, alt finstrimlet, med 2 ss aioli, 1 ts hoi sin sauce, ½ ts salt og 1 teskje limesaft. Bland godt, slik at grønnsakene blir litt myke.

Fyll steambuns med kålsalat, sprøstekt fisk og chiliaioli. Topp med ferske urter, gjerne dill eller koriander.

Lørdagsforrett – Dim sum-dumplings med ponzusaus

Dim sum er små dampede munnfuller fra det kinesiske kjøkkenet. De dampes tradisjonelt i små bambuskurver, men det er enklere – ikke minst mer plass – i dampovnen!

Dumplings med svinekjøttdeig og kinakål til forrett

Fryste runde gyoza-deigplater, beregn 3-4 stk per person.

Fyll
- 400 gram svinekjøttdeig eller 400 gram laks
- 1 liten gulrot
- 1/3 gul løk
- 100 g kinakål
- 1 ss potetmel
- 3 ss soyasaus
- 1 ts sesamolje
- 1 hvitløksfedd
- 1 liten bit ingerfær
- Noen kvister koriander eller hakket fryst koriander

Ponzusaus:
- 1 dl soyasaus
- 2 ss fish sauce
- 1/2 dl limejuice
- 2 ss sukker
- 1/2 dl vann
Finhakket ingefær, hvitløk, koriander og fersk chili

Cherry-klasetomater 200 gram
Finhakket våløk

Valgfritt, hela vannkastanjer (fryste eller hermetisk)

Klikk på pilene nedenfor for å veksle mellom instruksjoner og liste over ingredienser.

Fremgangsmåte

Tin ferdigkjøpte runde gyoza-deigplater. Fordel platene på benken, f.eks. 10 av gangen, legg på en skje fyll på hver lille plate. Pensle vann på ytterkanten og brett sammen dumplingsene ved å folde den ene siden over mot den andre. Press kantene godt sammen, slik at de blir tette. Legg på bakepapirkledt, perforert dampbrett. Ved servering; damp 12 minutter ved 100 % damp i forvarmet ovn.

Fyll: Ha 400 gr svinekjøttdeig over i en bolle. Skrell og finhakk 1 stk liten gulrot, noen blader kinakål og litt løk, til sammen ca 150 gr. Ha over i bollen med kjøttdeigen.

Tips: den lille hurtighakka som er tilbehør til en stavmikser er perfekt for slike kuttejobber. Veldig raskt og enkelt!
Tilsett så 1 ss potetmel, 3 ss soyasaus, 1 ts sesamolje, samt litt finhakket hvitløk, ingefær og koriander.

Ponzusaus: Bland 1dl soyasaus med 2 ss fish sauce, ½ dl limesaft, 2 ss brunt sukker, ½ dl vann, samt litt finhakket ingefær, hvitløk, koriander og chili.

Ved servering: legg dumplings på tallerkener og dryss med hakkede cherry-klasetomater og finhakket vårløk. Skje rundt sausen og grovhakket koriander.

Chefs tips
- Kjøttet kan erstattes med finhakket laksefilet.
- Bland inn et par ss grovhakkede vannkastanjer i fyllet, gir en herlig crunch i dumplingsene.

Lørdagsdessert - Kokosris med mango

Kokosris, eller sticky rice, med mango er en klassisk thailandsk dessert. Normalt lages den med en spesiell type "glutinous rice" som dampkokes før den blandas med kokosmelk. Vi lager den enklere med grøtris, men fortsatt med godt resultat.

Ingredienser

- 2 dl grøtris, skylt
- 3 dl vann
- 1 boks, 400 ml, kokosmelk
- 75 g sukker, ½ ts salt

Fremgangsmåte

1. Visp sammen ris, vann, salt, sukker og halvparten av kokosmelken
2. Dekk med aluminiumsfolie og damp i 45 minutter, ved 100℃.
3. Ta ut og bland med resterende kokosmelk, sett til avkjøling.
4. Server kokosrisen med skivet, godt moden mango.

MyBosch

Registrer deg kostnadsfritt og få mange fordeler!

Vår service

Enestående service – før og etter kjøpet.

+49 89 4590-3641

Opplev Bosch

Opplev kvalitet, perfeksjon og pålitelighet.

Finn en forhandler

Finn forhandlere eller serviceverksteder i nærheten av deg!