[global.common.btn.skiptocontent]
Husholdningsapparater og hvitevarer
Logg på / Registrer

Perfekt lagring av vin hjemme.

Lagre vin ved perfekt temperatur.

Din guide til hvordan du kan lagre vin og servere den ved perfekt temperatur.

Ingen vil at vinen skal bli ødelagt før man får muligheten til å nyte den. Men dessverre har ikke alle sin egen vinkjeller med perfekte forhold for lagring av vin hjemme. Så for å kunne lagre favorittflaskene dine uten å måtte grave en ny kjeller, har vi laget en rask guide til hvordan du kan lagre rødvin, hvitvin og alt i mellom.

Luftfuktighet, sollys og temperatur: Grunnlaget for lagring av vin.

Den hellige treenigheten for vinlagring: luftfuktighet, sollys – og temperatur.

De sier at alle gode ting er tre. Og for perfekt vinlagring kunne det ikke vært sannere. De perfekte forholdene for lagring av vin avhenger av luftfuktigheten, mengden sollys og temperatursvingninger. Vinen bør lagres på et sted som er fuktig, men ikke for fuktig, kaldt, men ikke for kaldt, og ikke minst relativt mørkt. Hvorfor?

Hvorfor, hvordan, hva: Lagring av vin forklart.

Slik påvirkes vinen av lagring.

Hvis luften er for tørr, kan korken tørke – og hvis luften er for fuktig, kan korken mugne. Hvis vinen lagres for kaldt, kan den fryse. Hvis den lagres for varmt, kan aldringsprosessen fremskyndes. UV-lys, for eksempel sollys, kan skade vinens smaker, og hvis vin utsettes for oksygen, vil selv de beste vinene bli ødelagt etter 3–5 dager. Du må også unngå raske temperatursvingninger samt vibrasjoner – for eksempel som følge av tørketromler og vaskemaskiner. Kort forklart er det litt av en jobb å lagre vin hjemme. Men hvis du kan lagre vinene helt perfekt og serveringsklare, er det helt klart verdt det.

Temperatur for hvitvin, temperatur for rødvin

Temperaturer: Nøkkelen til perfekt lagring og servering av vin. Her er temperaturguiden for hvit og rød vin.

Etter lagring kommer servering. Nøkkelen til å få perfekt resultat er å finne den riktige temperaturen. Men det er nå det begynner å bli vanskelig, siden alle viner trives best på sin egen temperatur. For eksempel bør hvitvin serveres mellom 5 og 14 grader, mens rødvin bør serveres mellom 12 til 18 grader. For å gjøre det enklere har vi laget en rask oversikt over de vanligste vintypene og den perfekte drikketemperaturen:

Temperatur for hvitvin, temperatur for rødvin
Vinskap med to temperaturer

PS: Her er et hemmelig triks for lagring av vin som sørger for at både røde og hvite viner er klare til servering fra samme sted.

Hvis du studerer infografikken over, blir det tydelig at du ikke kan oppbevare hvitvin og rødvin på samme sted. Iallfall ikke serveringsklare. Den perfekte drikketemperaturen varierer for mye. Men det finnes en løsning: Et vinskap fra Bosch. Med opptil to temperatursoner kan alle favorittflaskene dine være klare til å nytes når som helst – og du kan også oppleve samlingen din på en helt ny måte. Skål!

Se alle vinløsninger fra Bosch.