Bruk av informasjonskapsler

Nettsiden til Bosch bruker informasjonskapsler slik at du kan legge artikler i handlekurven, bestille en tekniker online og la oss samle inn anonyme statistiske data slik at vi tilby en bedre tjeneste på nettsiden. Ignorer denne meldingen hvis du ønsker å fortsette. Klikk på koblingene hvis du vil se mer informasjon om informasjonskapslene vi bruker og hvordan du håndterer innstillinger.

 

Vann og skyllemiddel

water softener image

Vann og skyllemiddel.

– Bløtt eller hardt?

Om vaskemidler, dosering og vann
Hva er forskjellene mellom flytende vaskemiddel og pulver? Vet du hvor hardt vannet er der du bor? Vet du hvordan det påvirker doseringen av vaskemiddel? Og når trenger du å bruke tøymykner? Her finner du forhåpentligvis svar.

Vaskemiddel i pulverform finnes i ulike varianter, og er generelt mer konsentrert enn flytende vaskemiddel. Men flytende vaskemiddel løses fortere opp i vann, og egner seg dermed godt til håndvask. Det er også lett å dosere, og du kan forbehandle flekker på en enkel måte. Vaskemiddel for hvitvask inneholder blekemiddel, slik at det hvite tøyet skal holde seg hvitt. Vaskemiddel for kulørtvask inneholder derimot ikke blekemiddel og egner seg best til fargede tekstiler. Tabletter er praktisk, de er enkle å dosere og renner ikke ut.

Glem "for sikkerhets skyld"
Det er viktig å dosere riktig mengde vaskemiddel. Det har betydning for vaskeeffekten, kostnadene og miljøet. De aller fleste steder i Norge har bløtt vann, og en halv desiliter er ofte tilstrekkelig. Imidlertid bør du følge anbefalingene på emballasjen, ta hensyn til hvor stor maskinen er, hvor skittent tøyet er samt hvor hardt vannet er. Doserer du for lite, blir ikke tøyet rent. Men faktisk blir det ikke renere av å dosere for mye heller. Det skummer mer, men blir vanskeligere å skylle ut og kan lett bli sittende igjen i klærne. Vaskemaskiner fra Bosch har skumsensor og legger til en ekstra skylling hvis det trengs. Noen modeller har også et display som varsler hvis du har overdosert, slik at det blir enklere å dosere neste gang du vasker.

Hvor mye tøy er 8 kilo?
Hvor mye tøy du får inn i maskinen, avhenger av hvor stor den er. Maksimal angitt tøymengde er beregnet på bakgrunn av bomullsvask. Finn ut hvor mange kilo tøy maskinen din tar. Deretter veier du tøyet, for eksempel på badevekten. Du vil sannsynligvis oppdage at åtte kilo tøy er mer enn du tror.

Hva er tøymykner?
Tøymykner tilsettes ofte i siste skyllevann for å gjøre tøyet mykere og redusere forekomsten av statisk elektrisitet. Men er tøymykner nødvendig? Forbrukerrådet mener at tøymykner kan være bra til syntetiske stoffer, som lett blir elektriske etter vask. Ellers er det egentlig ikke nødvendig, men det kan være hensiktsmessig å bruke tøymykner på steder med hardt vann. Tøymykner inneholder stoffer som vanskelig brytes ned i naturen, og skal ikke brukes til plagg av mikrofiber, ettersom de da kan miste sine spesielle egenskaper. Bruker du flytende vaskemiddel, trenger du ikke å bruke like mye tøymykner som med vaskemiddel i pulverform.

Tips
Tørk frottéhåndklær og bomullstrøyer i tørketrommel, så blir de myke og behagelige.

Vannhardhet
Vi snakker ikke så mye om vannets hardhet i Norge, sannsynligvis fordi mesteparten av landet har bløtt vann. Men kalsiuminnholdet i grunnvannet kan variere. Områder med kalkholdige bergarter har ofte hardere vann. Vil du vite hvor hardt vannet er der du bor, kan du kontakte vannverket i kommunen.

Bløtt vann er 0 – 6°dH
Middels hardt vann er 7 – 13°dH
Hardt vann er 14 – 20°dH

Selvdoserende vaskemaskin.

Funksjonen i-DOS sørger for at vaskemaskinen tar seg av doseringen av flytende vaske- og skyllemiddel selv.

Les mer

Selvrensende tørketrommel.

Tørketrommel med selvrensende kondensator gir energiklasse A - 60 %* gjennom hele levetiden.

Les mer

Én motor, mange fordeler.

10 års motorgaranti på alle vaskemaskiner og kombinert vask/tørk fra Bosch med EcoSilence Drive™-motor.