Bruk av informasjonskapsler

Nettsiden til Bosch bruker informasjonskapsler slik at du kan legge artikler i handlekurven, bestille en tekniker online og la oss samle inn anonyme statistiske data slik at vi tilby en bedre tjeneste på nettsiden. Ignorer denne meldingen hvis du ønsker å fortsette. Klikk på koblingene hvis du vil se mer informasjon om informasjonskapslene vi bruker og hvordan du håndterer innstillinger.

 

Bakst

By på hjemmelaget!

Med Bosch på kjøkkenet er det enklere enn noen gang å lykkes. Vi har den siste tiden hatt flere inspirerende samarbeid med eksempelvis magasinet Gastro, Alt for Damerne og Boligliv.

La deg inspirere!

Focaccia

Vidunderlig brød med mye ekstra smak av olivenolje, rosmarin og oliven. Godt på koldtbordet og som tilbehør til suppe og salat.

1 stort brød
1/2 pakke fersk gjær, 25 g
1 ts salt
1 ss honning
4 dl vann
4 ss olivenolje
ca. 8 dl (ca. 480 g) hvetemel eller fint speltmel
ca. 30 kalamata-oliven, gjerne uten stein
1–2 ts grovsalt
1/2 dl hakket fersk rosmarin

Smuldre gjæren i bollen til kjøkkenmaskinen. Monter eltekroken og tilsett salt og honning. Varm vannet til 37°. Hell litt av vannet i bollen og bland et par minutter. Tilsett resten av vannet og mel. Kjør maskinen, gjerne i 5–10 minutter, til deigen er smidig, men ikke for klissete. Tilsett eventuelt mer mel. Ta av eltekroken og la deigen heve ca. 45 minutter.

Kna deigen for hånd et par minutter på melet bakebord, og kjevle den ut til et stort rektangel som får plass på bakebrettet. Hell ca. 2 ss olivenolje på et bakebrett og pensle utover.

Løft deigen over og trykk den ut så den dekker nesten hele platen. Fordel oliven jevnt utover og trykk dem ned, og pensle med resten av olivenoljen. Dryss med 1–2 ss grovsalt og 2 ss hakket fersk rosmarin. La heve i ca. 20 minutter.

Sett ovnen på 200°. Stekes i 30 minutter.

Seige baguetter

Meget godt brød som passer til det meste, både til frokost og som tilbehør til suppe eller salat. Dessuten er brødet lettlaget og vanskelig å mislykkes med.

3 lange brød
1/2 pakke fersk gjær, 25 g
2 ts salt
2 ss honning
6 dl vann
3 dl havrekli
ca. 10 dl (ca. 600 g) hvetemel eller fint spelmel

ca. 3 ss olivenolje til bakebrettet

Smuldre gjæren i bollen til kjøkkenmaskinen. Monter eltekroken og tilsett salt og honning. Varm vannet til 37°. Hell litt av vannet i bollen og bland et par minutter. Tilsett resten av vannet, havrekli og mel. Kjør maskinen, gjerne i 5–10 minutter, til deigen er smidig, men ikke for klissete. Tilsett eventuelt mer mel. Ta av eltekroken, og la deigen heve lenge, mellom 1 og 2 timer.

Sett ovnen på 250°. Hell rikelig med olivenolje på et bakebrett. Hvelv den hevede deigen på et melet bakebord. Del deigen i 3 emner, og form dem forsiktig til 3 lange baguetter, like lange som bakebrettet. Deigen må ikke bearbeides noe særlig nå. Legg baguettene på det smurte bakebrettet, og vri dem gjerne litt. La etterheve i 15 minutter.

Stek baguettene i 15 minutter ved 250°, og senk så temperaturen til 150°. Stekes i ytterligere 15 minutter.

Skåldet brød

Et karveduftende brød som krever skikkelig elting. Du må ha god tid, for heving og steking den andre dagen tar til sammen 4 1/2 time. Perfekt for en dag du koser deg hjemme.

2 store brød
om kvelden dagen før:
10 dl vann
10 dl (ca. 560 g) siktet rug
2 ss knust eller
malt karve

neste morgen:
deigen fra kvelden før + 2 dl vann, 37°
50 g fersk gjær
1 ss salt
1/2 dl mørk sirup
1 ss eddik
1 1/2 l (ca. 850 g) siktet rug
ca. 9 dl (ca. 510 g) hvetemel
2 ss lunkent vann
1 ts smør

Om kvelden dagen før:
Monter eltekroken på kjøkkenmaskinen. Ha siktet rug i bakebollen. Kok opp vannet og hell det over melet. Arbeid til en klisset deig. Dryss litt rugmel over deigen, og dekk bollen med klede eller plast. La stå over natten.

Neste morgen:
Rør gjæren ut i det lunkne vannet. Hell gjærblandingen over deigen i bakebollen og rør om. Tilsett deretter salt, sirup, eddik og rugmel. Arbeid deigen lenge. Dryss litt mel over deigen, og dekk bollen med klede eller plast. La deigen heve i romtemperatur i 2 timer.

Ta deigen på bakebordet og arbeid hvetemel inn for hånd. Ta en halv liter mel om gangen. Deigen skal være nokså fast. Del deigen i to emner. Form hvert emne til et glatt, ovalt brød. Legg dem på et smurt bakebrett. La brødene etterheve under klede i 50–60 minutter. Sett ovnen på 180°. Prikk brødene med en gaffel, og pensle dem med lunkent vann blandet med en skje smør. Stekes i ca. 1 1/2 time. Pensle brødene på nytt. Avkjøl dem deretter på rist, pakket inn i et kjøkkenhåndkle.

Brødet smaker best etter et par dager. Skjæres i tynne skiver.

Landbrød

Her er en enkel oppskrift som gir et lyst og luftig brød. Lett å bake, og godt å servere til suppe, salat eller til frokost.

2 runde brød
50 g gjær
1 ss salt
7 1/2 dl vann
ca. 17 dl (ca. 1 kg) hvetemel

Smuldre gjæren i bollen til kjøkkenmaskinen. Monter eltekroken og tilsett salt. Varm vannet til det er fingervarmt, 37˚. Hell litt av vannet i bollen og bland rundt et par minutter. Tilsett resten av vannet og mel. Kjør maskinen til deigen er smidig, gjerne 10 minutter. Tilsett eventuelt mer mel. Ta av eltekroken, og la deigen heve lenge, mellom 1 og 2 timer.

Sett ovnen på 200°. Hvelv deigen på bakebordet, kna den og form den til to store, runde brød. Legg dem på et smurt bakebrett.

La heve i 45 minutter på et trekkfritt, lunt sted. Skjær et par snitt i hvert brød med en skarp kniv, og sett inn i ovnen. Stekes ca. 1 time. Slå av ovnen, pensle med vann, og la brødene stå i ettervarmen i 15 minutter.

Lekre kuvertbrød (ca. 12 stk.)

Lekre, luftig og lettbakte kuvertbrød. Hva mer kan man ønske seg?

5 ½ dl hvetemel
50 g gjær
100 g smør, i skiver
1 ms strøsukker
2 klyper salt
1 egg
1 dl melk

Pensling og garnering:
1 egg, oppvispet
Valmuefrø eller svarte sesamfrø

1. Bland mel, smuldret gjær, smør, sukker og salt i en bolle.
2. Visp sammen egg og melk, og bland det inn. Elt til en jevn deig. La hvile i ca. 10 minutter.
3. Legg deigen på en melet overflate, og kjevle den ut til et langt rektangel, 20 x 65 cm.
4. Pensle med egg. Brett i tre deler fra langsiden. Vend skjøten ned, og pensle igjen. Dryss på valmuefrø.
5. Skjær deigen i 5cm lange stykker, og legg dem på en plate med bakepapir. La heve i ca. 1 time.
6. Sett ovnen på 225°, og stek midt i ovnen i 6–7 minutter.

TIPS! Deigen blir perfekt blandet med den grove vispen i Bosch’ mindre kjøkkenmaskin MUM54020.

Foccaccia med dill og sitron

300 g vann
10 g gjær
540 g ekstra hvetemel
130 g hvit surdeig
13 g salt
1/2 sitron (rasp av skallet)

1. Kjør alt til en seig og elastisk deig.
2. La deigen hvile i 1 time i bollen.
3. Kjevle ut deigen til ca. 1,5 cm tykkelse, og legg den i en oljet langpanne der den får heve under plast i ca. 2,5 time ved romtemperatur.
4. Bak brødet deretter først på 250 °C i ett minutt, og så på 210 °C i ca. 25 minutter, til kakens innvendige temperatur er 98 °C.
5. Ta brødet ut av langpannen, og pensle med olivenolje før du topper med grovhakket dill og havsalt. La avkjøle på rist.

Grissini

Små, tynne og sprø stenger som er fine til suppe eller til en god ost etter maten. Varier ved å bruke enten blå valmuefrø, svarte sesamfrø eller hvite som på bildet.

ca. 24 stk.
25 g gjær
2 1/2 dl vann
ca. 8 dl (ca. 480 g) hvetemel
1 1/2 ts salt
1/2 dl kaldpresset rapsolje

grovsalt
hvite sesamfrø

Valnøttbrød

Valnøtter i brød er kjempegodt. Brødet passer fint ved siden av en lunsjsuppe. Nøtteallergikere kan bruke solsikkefrø istedenfor nøtter.

2 brød
50 g fersk gjær
2 ts lønnesirup
1/2 ss salt
6 dl vann
ca. 14 dl (ca. 840 g) hvetemel
3 dl valnøtter
1 egg til pensling

Monter eltekroken på kjøkkenmaskinen. Smuldre gjæren i bollen og tilsett lønnesirup og salt. Varm vannet til det er fingervarmt, 37°. Ha i litt av vannet og salt, og bland rundt et par minutter. Tilsett resten av vannet og ca. 1 liter av melet. Kjør maskinen ca. 5 minutter. Grovhakk valnøttene og ha dem i deigen. Tilsett de siste to dl mel, og kjør i noen minutter til. Ta av eltekroken og la deigen heve ca. 45 minutter.

Kna deigen på bakebordet. Form deigen til to brød som legges på smurt bakebrett. Sett ovnen på 225°, og la brødene etterheve uten klede i 15 minutter. Brødene pensles med sammenvispet egg. Stekes i 20 minutter på midterste rille. Avkjøles på rist under klede.

Fullkornbaguetter med oliven, tomater og basilikum

Et seigt og godt brød som passer best til en god suppe eller salat. Eller hvorfor ikke sammen med et utvalg gode oster.

3 lange brød
1/2 pakke gjær, 25 g
1 ts salt
2 ss honning
6 dl lunkent vann
1 potte fersk basilikum
1 glass svarte oliven, steinfrie, ca. 150 g
1 glass soltørkede tomater, ca. 150 g
3 dl (180 g) fin sammalt hvete
ca. 14 dl (ca. 850 g) hvetemel eller fint speltmel
ca. 3 ss olivenolje til bakebrettet

Smuldre gjæren i bollen til kjøkkenmaskinen. Monter eltekroken og tilsett salt og honning. Hell litt av vannet i bollen og bland rundt et par minutter.

Kjør basilikum, oliven og tomater med stavmikser eller i foodprosessor med kniven montert. Hell blandingen i bollen, og tilsett resten av vannet og begge meltypene. Kjør maskinen, gjerne i 5–10 minutter, til deigen er smidig, men ikke for klissete. Tilsett eventuelt mer mel. Ta av eltekroken, og la deigen heve lenge, mellom 1 og 2 timer.

Sett ovnen på 250°. Hell rikelig med olivenolje på et bakebrett. Hvelv den hevede deigen på et melet bakebord. Del deigen i 3 emner og form dem forsiktig til 3 lange baguetter, like lange som bakebrettet. Deigen må ikke bearbeides noe særlig nå. Legg baguettene på det smurte bakebrettet, og vri dem gjerne litt. La etterheve i 15 minutter.

Stek baguettene i 15 minutter ved 250°, og senk så temperaturen til 150°. Stekes i ytterligere 15 minutter.

Hamburgerbrød

Det er lurt å bake eget brød til hamburgerne. For et litt grovere brød med nesten halvparten sammalt hvete er både bedre og sunnere enn kjøpebrød.

ca. 20 stk.
100 g smør
1/2 l melk
50 g gjær
1 1/2 ts salt
6 dl (360 g) fin sammalt hvete
7 dl (420 g) hvetemel
1 egg
1/2 dl sesamfrø eller valmuefrø

Smelt smøret på middels sterk varme i en kjele. Ha i melk. La det bli 37 grader.

Monter eltekroken på kjøkkenmaskinen. Smuldre gjæren i bollen, tilsett salt og litt av væsken. Kjør maskinen noen sekunder til gjæren er oppløst. Ha i resten av den lunkne væsken. Bland i sammalt hvete og til slutt siktet hvetemel. Arbeid deigen ca. 5 minutter. Ta av eltekroken og legg et kjøkkenhåndkle over bollen. La deigen stå på kjøkkenbenken til heving i omtrent 25 minutter. Imens smører du to bakebrett. Sett ovnen på 250°.

Ha deigen på melet bakebord, og kna den smidig for hånd noen minutter. Del deigen i to. Klapp deigpølsene litt flate med hånden, og skjær dem i ti like store emner. Form dem til runde, flate boller og legg dem på bakebrett. Etterhev bollene i 15–20 minutter. Visp sammen egget og pensle bollene. Strø frø over. Stekes ved 250° i ca. 15 minutter. La bollene avkjøles under et kjøkkenhåndkle.

Sitronformkake med valmuefrø

En klassisk formkake med litt ekstra smak av sitronskall. Valmuefrøene som brukes i stedet for mel til formen, gir god smak til kaken. I tillegg er det fint å se på, med de blå frøene mot den gule kaken.

1 kake
2 ss smør
2 glass blå valmuefrø
2 egg
2 dl sukker
50 g smør
1 dl melk
3 dl (180 g) hvetemel
1 1/2 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
1 sitron
Sett ovnen på 175°. Smør en avlang form med 2 ss smør og hell valmuefrø i formen. Rist slik at frøene dekker alle sider.

Monter vispen på kjøkkenmaskinen. Pisk egg og sukker riktig luftig. Smelt smøret i en liten kasserolle og hell melken i. La det koke opp og hell det raskt i eggeblandingen. Bland mel, bakepulver og vaniljesukker. Riv skallet av sitronen, og ha melblandingen og sitronskallet i røren. Rør for hånd så lite som mulig, men likevel slik at røren blir glatt. Hell røren i formen. Stekes i nederste del av ovnen i ca. 35 minutter.

Vaniljeboller

En bolleklassiker. Populær hos store og små, passer til mange forskjellige anledninger: i barneselskap, kaffebesøk, på piknik eller bare til en kopp kaffe.

40 stk.
100 g smør
4 dl melk
50 g gjær
1 dl lys sirup
2 krm salt
ca. 14 dl (ca. 840 g) hvetemel
40 papirfomer

fyll:
25 g smør
5 ss vaniljesukker

pensling:
20 g smør
sukker

Smelt smøret, tilsett melken og varm til 37°. Monter eltekroken på kjøkkenmaskinen. Smuldre gjæren i bollen og tilsett litt av væsken. Kjør maskinen noen sekunder til gjæren er oppløst. Ha i resten av den lunkne melkeblandingen. Tilsett salt, sirup og mel litt om gangen. Arbeid deigen smidig, slik at den slipper bollen. La deigen heve på et trekkfritt sted i 30 minutter.

Sett ovnen på 250°. Rør smør og vaniljesukker til en jevn masse. Plasser papirformene på bakebrett. Ha deigen på melet bakebord og kna den blank og smidig. Del deigen i to deler som du kjevler ut til en firkant. Smør på fyllet. Rull hver firkant til en lang pølse. Del hver pølse i 20 like store emner. Ha dem i formene og la etterheve i ca. 20–30 minutter.

Stekes på midterste rille i ca. 8 minutter. Bollene er ferdige når de har en gyllenbrun farge.

Smelt smøret i en kasserolle. Pensle de nystekte bollene med smeltet smør, og dypp dem i sukker.

Rullekake med smørkrem

Rullekaker kan du variere på mange forskjellige måter. Hvis du lager bunnen etter oppskriften, men uten kakao, kan du bruke ulike typer syltetøy i stedet for smørkrem, eller for eksempel eplemos.

1 rullekake
4 egg og 1 eggehvite
1 1/2 dl sukker
1 dl (60 g) hvetemel
1/2 dl potetmel
2 ss kakao
1 ts bakepulver

fyll:
125 g romtemperert smør
1 1/2 dl melis
1 ts vaniljesukker
1 eggeplomme

Sett ovnen på 200°. Monter vispen på kjøkkenmaskinen. Pisk egg og sukker hvitt og luftig. Bland hvetemel, potetmel, kakao og bakepulver, og vend det inn i røren. Fordel røren på et bakepapir i en langpanne. Stekes i ca. 8 minutter. Dryss sukker på rullekaken og hvelv den på et annet bakepapir. La kaken avkjøles litt under et kjøkkenhåndkle. Trekk så bort det bakepapiret som har vært i ovnen.

Pisk romtemperert smør med melis, vaniljesukker og eggeplomme til det blir luftig. Smør fyllet på rullekaken. Rull sammen fra langsiden. Oppbevar rullekaken kjølig før du skjærer den i skiver.