Bruk av informasjonskapsler

Nettsiden til Bosch bruker informasjonskapsler slik at du kan legge artikler i handlekurven, bestille en tekniker online og la oss samle inn anonyme statistiske data slik at vi tilby en bedre tjeneste på nettsiden. Ignorer denne meldingen hvis du ønsker å fortsette. Klikk på koblingene hvis du vil se mer informasjon om informasjonskapslene vi bruker og hvordan du håndterer innstillinger.

 

Oppskrifter

By på hjemmelaget!

Med Bosch på kjøkkenet er det enklere enn noen gang å lykkes. Vi har den siste tiden hatt flere inspirerende samarbeid med eksempelvis magasinet Gastro, Alt for Damerne og Boligliv.

La deg inspirere!

Søtpotetsuppe med sterkt krydret pølse

Suppen med søtpotet har fin farge og en rund og god smak. Sterke pølser gir ekstra smak, og presset lime og fersk koriander frisker opp.

4 porsjoner
1 gul løk
2 fedd hvitløk
2 ss rapsolje
5 dl vann
400 g søtpotet
2–3 dl matfløte
1 bit fersk ingefær
salt og pepper
300 g sterkt krydret
pølse med mye kjøtt
noen stilker fersk koriander
2 lime
grillspyd

Hakk løk og hvitløk fint, og fres det i rapsolje noen minutter. Tilsett vann og kok opp. Skrell søtpotet og skjær den i små biter. Kok dem møre og kjør med stavmikser eller i hurtigmikser til suppen har jevn konsistens. Tilsett matfløte og la det hele bli varmt igjen. Riv ingefær fint med rivjern, ha det i suppen og smak til med salt og pepper.

Skjær pølsen i små biter, og stek dem i olje et par minutter. Sett dem ytterst på 8 grillspyd, og legg dem på kanten av tallerkenen ved servering.

Server suppen med fersk koriander og presset lime.

Squash- og fetaostpudding med salami og parmaskinke

Den milde squashen passer fint sammen med salt fetaost. Det går også godt å erstatte feta med vanlig ost eller for eksempel chèvre. Server puddingen med en god salat og noen skiver salami og skinke.

4 porsjoner
1 stor squash
150 g fetaost
1,5 dl kremfløte
0,5 dl kesam
2 egg
salt og pepper
200 g salami og parmaskinke i tynne skiver
2 ss olivenolje
salatblader

Sett ovnen på 175°. Monter den grove raspeskiven i foodprosessoren og riv squashen. Legg squashraspet i en sil og strø litt salt over. La den ligge i ca. 10 minutter og klem deretter ut overflødig væske. Kjør ost, kremfløte, kesam og egg med stavmikser eller i hurtigmikser. Tilsett squashraspet og smak til med pepper og eventuelt litt salt. Det trengs ikke så mye, siden osten er salt. Hell opp i fire små, smurte ildfaste former. Sett formene i vannbad, for eksempel i en langpanne, og stek i ovnen i ca. 40 minutter.

Server puddingen med salatblader og salami og skinke.

Brokkolisuppe med gresskarfrø

Brokkoli er veldig sunt og passer godt å mikse til en suppe. Ristede gresskarfrø er sprø å tygge, og revet sitronskall gir en frisk touch.

4 porsjoner
revet skall av 1 sitron
2 bunter fersk brokkoli
1 liten gul løk
6 dl vann
1 dl crème fraîche, 35 %
2 ss olivenolje med
sitronsmak
salt og pepper
50 g gresskarfrø

Riv skallet på sitronen og sett til side. Del brokkolien i små buketter og skjær stilken i skiver, med unntak av den nederste delen. Hakk løken og fres den myk i en kjele. Hell i halvparten av vannet og ca. 1 ts salt. Ha brokkolistilkene i og la dem koke noen minutter før du heller i resten av vannet og bukettene. Kok det mykt og ta kjelen av varmen. Miks til en jevn suppe og tilsett crème fraîche, sitronskall og sitronolje. Smak til med salt og pepper.

Rist gresskarfrøene i en tørr stekepanne på middels varme. De er ferdige når de er gylne og begynner å ”poppe” litt.

Hell suppen i tallerkener og dryss gresskarfrø over.

Grønn ertesuppe med revet pepperrot og brødterninger

Små, fine erter er en delikatesse, så velg helst små i stedet for store. Moset med hvitvin og fløte blir de enda bedre. Pepperrot og ristede brødterninger er godt til.

4 porsjoner
1 liten gul løk
7 dl vann
2 ts urtesalt
500 g frosne selskapserter
2 dl matfløte
1/2 dl hvitvin
1 sitron
salt og pepper
1 bit fersk pepperrot
4 skiver grovt brød
2 ss olivenolje
salt og pepper

Finhakk løken. Ha olivenolje i en kjele og fres løken under omrøring til den blir blank. Hell i vann og urtesalt og la det koke opp. Tilsett erter og timian, og la det koke i rundt 5 minutter. Miks suppen med stavmikser eller i hurtigmikser til den får jevn konsistens. Tilsett fløte og vin og la suppen bli varm. Smak til med salt og pepper.

Riv pepperrot med den mellomfine raspeskiven i foodprosessoren.

Skjær brødskivene i terninger, og stek dem i olivenolje på nokså sterk varme. Rør rundt og ha til sist på litt salt og pepper. Hell suppen i tallerkener og strø pepperrot og brødterninger over.

Jordskokksuppe med sitronreker

Den milde jordskokken passer fint til sitronduftende reker. Kjøp pillede reker, eller rens selv. Det kan også være godt å variere med røkte reker.

4 porsjoner
2 fedd hvitløk
1 ss olivenolje
600 g jordskokk
5 dl vann
1 dl matfløte
1 ss hvitvinseddik
salt og pepper
200 g rensede reker
1 sitron
2 ss olivenolje
fersk oregano til pynt

Skjær hvitløken i tynne skiver og stek dem i olivenolje til de begynner å bli litt gylne. Hell på litt av vannet og kok opp. Skrell og del jordskokkene. Fyll kjelen med resten av vannet, tilsett salt og jordskokk. Vannet skal så vidt dekke skokkene. Kok dem til de er møre.

Kjør jordskokk og vannet med stavmikser eller i hurtigmikser. Hell tilbake i kjelen, hvis du har brukt hurtigmikser. Tilsett matfløte og hvitvinseddik. La det hele bli varmt og smak til med salt og pepper.

Bland rekene med presset sitronsaft og olivenolje. Tilsett salt og pepper. Fordel suppen i fire tallerkener og topp med reker og fersk oregano.

Grillede kamskjell med dillolje på en seng av salat

Kamskjell er litt luksuriøse og lette å få til. Ypperlig forrett på nyttårsaften eller til en annen festlig anledning. Velg dine egne favorittingredienser til salaten.

4 porsjoner
300 g kamskjell
2 lime
dillolje:
1 dl rapsolje
2 dl hakket dill
noen dråper sitronsaft
1 ss vann
salt og hvit pepper
blandet salat

Varm opp en steke- eller grillpanne. Pensle kamskjellene med litt olje, tilsett salt og pepper. Grill dem raskt så de får farge på alle sider.

Bland olje og dill med stavmikser eller i hurtigmikser. Tilsett salt, hvit pepper, sitron og vann, og kjør litt til.

Legg opp salat på fire tallerkener, ha kamskjellene oppå, og hell dillolje forsiktig over.

Marinerte, lettkokte gulrøtter med hvitløkstekt scampi

Gulrøtter blir veldig gode marinert i appelsin. Hvitløksduftende scampi passer fint til. Velg gjerne økologisk scampi, slik at vi ikke ødelegger jordas ressurser.

4 porsjoner
400 g gulrøtter
skall og saft av 1 appelsin
1 ss olivenolje
1 ts hvit balsamicoeddik
1 krm salt
pepper
2 fedd hvitløk
2 ss olivenolje
1 ss flytende honning
1 ts chiliflak
1 krm salt
200 g (økologisk) scampi, kokt og renset
4 grillspyd av tre

Skrell gulrøttene og kutt dem opp i kjøkkenmaskinen med den vendbare snitteskiven/ tynneste siden. Kok dem i noen minutter, slik at de akkurat blir litt møre. Hell av vannet.

Riv appelsinskallet og ha i en bolle sammen med saften fra appelsinen, olivenolje, balsamicoeddik, salt og pepper. Ha i de varme gulrøttene og bland. Legg et lokk over bollen slik at de er lunkne ved servering. Riv hvitløken på et rivjern og bland i en skål sammen med olivenolje, flytende honning, chiliflak og salt. Ha i scampi og bland. La dem ligge litt i marinaden før du setter dem på spidd. Stek raskt i grillpanne som du først pensler med litt olje, eller grill dem ute på kullgrill.

Fordel gulrotsalaten på fire tallerkener og legg spiddene oppå.

Gazpacho med ostestenger

Den finnes mange oppskrifter på denne klassiske spanske suppen. Jeg har skrelt agurken først for å unngå en altfor grønn/rød farge. Sprø ostestenger smaker godt til. Eller ta et godt nybakt brød hvis du ikke har tid til å lage ostestenger.

4 porsjoner
gazpacho:
1 agurk
8 tomater
2 røde paprika
1 rød chilifrukt
1/2 dl olivenolje
2 ss vineddik
4 fedd hvitløk
salt og pepper
ca. 10 dråper tabasco

ostestenger:
100 g ost
3 dl hvetemel
125 g smør
1 ss kaldt vann
sesamfrø eller karve til å rulle stengene i

Skrell agurken. Kutt alle grønnsakene i små biter, og fjern frøene fra paprika og chili. Miks dem sammen med olivenolje og vineddik. Det er lettest å gjøre det i hurtigmikser, siden de rå grønnsakene trenger litt kraftig behandling. Riv hvitløken på et rivjern og bland i for hånd. Smak til med salt og pepper og tabasco. Spe suppen med vann hvis du synes den er for tykk.

Sett ovnen på 225°. Monter den vendbare raspeskiven/ grove siden i foodprosessoren og riv osten. Tøm ut den revne osten, skift til kniven i foodprosessoren, og hell osten tilbake. Tilsett mel og smør skåret i terninger. Tilsett til slutt vannet, og kjør maskinen til ingrediensene har gått sammen til en deig. Legg deigen i en plastpose, og la den hvile i kjøleskap i minst 30 minutter.

Rull ut deigen til små stenger. Pensle med egg. Ha sesamfrø eller karve på et fat, og rull pinnene i det før de legges på et bakebrett dekket med bakepapir. Stekes 6–8 minutter, avhengig av størrelse.

Server suppen kald med ostestenger til.

Bønnesuppe med grillet paprika

Grillet paprika gir denne suppen en vakker farge og meget god smak. Chili bidrar med styrke. Kok enten bønner selv på forhånd, eller bruk hermetiske bønner.

4 porsjoner
1 gul løk
2 fedd hvitløk
4 store grillede
paprika på glass
2 røde chili
5 dl vann
salt og pepper
1 boks hakkede eller hele tomater
2 ss tomatpuré
ca. 400 g små kokte hvite bønner

Hakk løk, grillet paprika og chili. Ha ca. 1 ss olje i en kjele og fres løken. Riv eller press hvitløk i kjelen og tilsett chili, vann, hakkede tomater, tomatpuré og grillet paprika.

Skyll bønnene. Ha dem i kjelen og la dem småkoke i ca. 5 minutter. Mos med stavmikser eller i hurtigmikser. Smak til med salt og pepper.

Serveres med et godt brød.

Råstekte potetlapper med løyrom

Små, delikate, sprøstekte potetlapper passer fint til forrett. Den salte løyrommen og den myke rømmeblandingen blir prikken over i-en.

4 porsjoner
1 egg
1 liten rødløk
4 poteter
salt og pepper
3 ss olivenolje
50 g løyrom eller annen rogn
1 dl kesam
1/2 dl crème fraîche, 35 %
1 bunt gressløk

Pisk egget sammen i en bolle. Hakk rødløk fint og ha oppi bollen. Monter den middels fine raspeskiven eller ekstraskive frukt og grønt på kjøkkenmaskinen. Skrell potetene og riv dem.

Skyll potetraspet i kaldt vann og klem vannet godt ut. Jobb raskt for å unngå at potetene blir brune. Ha potetraspet i det sammenvispede egget og bland. Tilsett salt og pepper. Ha olje i en varm stekepanne og stek to lapper per person.

Bland kesam og crème fraîche i en skål. Legg en skje av blandingen og en skje rogn på hver lapp. Klipp gressløken og pynt med den.

Mini ostepai med pinjekjerner og ovnsbakte cocktailtomater

Gode små paier som er fine å servere som forrett. Husk at de er nokså mettende, så server dem gjerne før en lettere hovedrett.

4 porsjoner
1 1/2 dl hvetemel
2 krm salt
75 g kaldt smør
1 ss iskaldt vann
100 g fetaost
2 egg
1 dl matfløte
svart pepper
1 bunt fersk timian
2 esker cocktailtomater
1/2 potte fersk basilikum
2 fedd hvitløk
salt og pepper
30 g pinjekjerner
blandet salat
saften av 1/2 sitron

Sett ovnen på 200°. Skjær tomatene i to og legg dem i en ildfast form, tett, men ikke for mye oppå hverandre. Hakk basilikumblader og dryss over. Riv eller press hvitløk og fordel over tomatene. Dryss over litt salt og nykvernet svart pepper. Sett inn i ovnen i ca. 30 minutter.

Monter kniven i foodprosessoren, og ha i mel og smør skåret i terninger. Tilsett salt og kjør noen sekunder til det blir smuldrete. Tilsett det kalde vannet og kjør til deigen så vidt holder sammen. Legg deigen i en plastpose i kjøleskapet, og la den hvile i 30 minutter.

Kjevle ut deigen og kle 4 porsjonsformer eller en liten paiform. Stek formene i 10 minutter. Mos fetaosten med egg, fløte og pepper med stavmikser eller med kniven montert i foodprosessoren. Bland i timianbladene. Fordel fyllet i paiene og stek dem videre i ca. 15 minutter til de er pent gyllenbrune på overflaten.

Rist pinjenøttene i en tørr stekepanne. Ha paiene på tallerkener sammen med salatblader, ovnsbakte tomater og pinjekjerner. Press litt sitron over salatbladene.

Pâté med liten salat med frukt

Liten, smaksrik pâté som får et vakkert utseende av hel sjampinjong og oliven. Frukt i salaten passer godt til.

4 porsjoner
1 gul løk
200 g kjøttfarse
1/2 ts salt
1 dl kremfløte
1 ss smør
1 eggeplomme
1 ss tomatpuré
svart pepper
200 g fersk sjampinjong
hele, steinfrie grønne oliven
litt blandet salat
1 pære
en stor klase druer

Hakk løken og fres den forsiktig i litt smør. Ha kjøtt, salt, fløte, løk, eggeplomme og tomatpuré i foodprosessoren med kniven montert. Kjør til alt er blandet, og ta noen tak med pepperkverna. Ha farsen i en smurt brødform, og stikk sopp og oliven nedi. Stekes ved ca. 225 grader i omtrent 30 minutter. Legg aluminiumsfolie over hvis overflaten ser ut til å bli for mørk.

Fjern kjernehuset fra pæren og skjær den i skiver. Del druene og bland med salaten og pæreskivene. Legg på tallerkener.

Rødbetsuppe med ostekrem med urter

Herlig rød suppe som varmer deilig når det er kaldt ute. Bak gjerne grissini til (oppskrift). Nybakt brød er også godt.

4 porsjoner
6–7 ferske rødbeter (ca. 500 g)
1 gul løk
2 gulrøtter
3 ss smør eller olivenolje
7 dl vann
2 buljongterninger
1 krm svart pepper
1 laurbærblad
1–2 ss vineddik
salt
100 g philadelphiaost, 24 %
1/2 dl kesam
1 dl blandede ferske urter
salt og pepper

Monter den vendbare raspeskiven/grove siden på kjøkkenmaskinen, enten i foodprosessoren eller i grønnsakskutteren. Skrell rødbeter, løk og gulrot. Riv alle grønnsakene, unntatt én av rødbetene. Ha smør/olje i en kjele og fres de raspede grønnsakene et par minutter. Tilsett vann, buljongterning, pepper og laurbærblad. Kok under lokk på svak varme, 20–30 minutter.

Riv den siste rødbeten ved hjelp av den fine siden på raspeskiven, og tilsett raspet like før suppen er ferdig. Suppen blir da vakkert rød og ekstra fyldig.

Smak til med vineddik og eventuelt salt, og server suppen med ostekrem og sprø grissini.

Kveite med pesto og bønnesalat

Det er lett å lage sin egen pesto, og den smaker vidunderlig. Etter at den har vært i ovnen, blir den ekstra smakfull og liver opp den milde fisken.

4 porsjoner
50 g pinjekjerner
1 potte fersk basilikum
1 dl revet parmesan eller annen vellagret ost
4 ss olivenolje
salt og pepper
600 g kveite eller annen hvit fisk
2 bokser små hvite bønner
1/2 agurk
20 cocktailtomater
1 lite glass svarte
oliven uten stein
3 ss olivenolje
1 ss hvit balsamicoeddik eller hvitvinseddik
1 ts urtesalt

Sett ovnen på 200°. Rist pinjenøttene i en tørr stekepanne.

Monter kniven i foodprosessoren og kjør basilikumblad, pinjekjerner, ost og olivenolje til en jevn masse. Du kan også bruke stavmikser.

Del fisken i passe store biter og legg dem i en ildfast form. Tilsett salt og pepper. Fordel pesto over og stek fisken i ovnen i ca. 10 minutter.

Skyll bønnene og ha dem i en salatbolle. Skrell agurken og del den på langs. Ta ut kjernene med en skje, og skjær agurken i skiver. Del tomatene og hell laken av olivenene. Bland alt med bønnene, og hell olivenolje, vineddik og urtesalt over.

Server pestofisken med bønnesalaten.

Lakseburgere med limedressing og salat

Saftige og gode lakseburgere med smak av rosépepper passer fint med en frisk limedressing. Bak gjerne brød selv.

4 porsjoner
limedressing:
1 lime
1 dl crème fraîche, 35 %
1 ts flytende honning
salt og pepper
400 g laksefilet
3 vårløk
1 ts rosépepper
1/2 ts salt
2 ss maizena
smør til steking

Lag først limedressingen. Vask limen og riv skallet. Bland skallet med crème fraîche og honning. Smak til med salt og pepper.

Monter kniven i foodprosessoren og legg laksefileten i. Kjør et lite minutt slik at fiskekjøttet akkurat blir finfordelt. Hakk vårløken fint for hånd, og knus rosépepper i morter eller på et skjærebrett. Ha løk og pepper i fisken sammen med salt og maizena. Rør godt rundt og form til 4 kaker. Stekes i smør på middels sterk varme.

Serveres i brød sammen med salat og dressing.

Rotfruktgrateng med smakfull kjøttgryte

Revne rotfrukter blir saftige og gode sammen i ovnen. En gryte som får stå og småkoke en time eller to, smaker godt på kjølige dager. Lag gjerne dobbelt porsjon, slik at du har noe å fryse ned også.

4 porsjoner
ca 500 g beinfri høyrygg,
bog eller flatbiff
2 ss smør
2 ss hvetemel
1 1/2 ts salt
4 dl vann
1 gul løk
2 gule paprika
1 rød chilifrukt
1 ts karri
1 ts gurkemeie
1/2 dl kremfløte
svart pepper
1 bit rotselleri, ca 300 g
2 pastinakk, ca 200 g
6 gulrøtter, ca 300 g
2 purre
4 dl revet lagret ost
1 1/2 ts salt
1/2 ts grovmalt svart pepper
noen kvister fersk timian
5 dl matfløte

Skjær kjøttet i 3×3 cm store biter. Brun kjøttet i en stekepanne litt om gangen. Ha det i en gryte. Strø mel og salt over. Rør om. Hell vann over kjøttet. La småkoke under lokk på svak varme i ca. 45 minutter. Skrell løk og skjær i skiver, og skjær paprika og chili i biter. Ha dem i gryta sammen med karri og gurkemeie, og la gryta småkoke ytterligere ca. 15 minutter eller til kjøttet er mørt. Hell i fløte og smak til med salt og pepper.

Sett ovnen på 200°. Monter den vendbare raspeskiven med den grove siden på kjøkkenmaskinen. Skrell rotfrukter og purre, og rasp dem i kjøkkenmaskinen. Ha grønnsaker og mesteparten av osten lagvis i en ildfast form. Dryss salt og pepper mellom lagene. Hell fløte over. Strø resten av osten oppå. Stekes i ca. 45 minutter.

Steinbitfilet i folie med urtesaus og kålsalat

Fisken blir saftig og god når den lages i foliepakke i ovnen. Duft og smak fra alle urtene passer fint til. Kålsalat er både sunt og godt.

4 porsjoner
600 g steinbitfilet eller annen hvit fisk
grillfolie
salt og pepper
1 bunt gressløk
1 kvist fersk merian
5 persillekvaster
2 kvister fersk timian
2 kvister fersk grønnmynte
1 ts presset sitron
3 ss olivenolje
2 dl matyoghurt 8 %
salt og pepper
1/2 ts fennikelfrø
300 g kål
3 ss olivenolje
1 ss hvit balsamicoeddik eller hvitvinseddik
1 ts urtesalt

Sett ovnen på 200°. Legg fiskefileten i folie i en ildfast form. Strø på salt og pepper og lukk pakken. La stå i ovnen i 15–20 minutter, avhengig av størrelsen på fileten.

Miks eller hakk alle urtene med sitron og olivenolje med stavmikser eller i hurtigmikser. Ha de miksede urtene i en skål og rør inn yoghurt. Smak til med salt og pepper. Rør inn fennikelfrø og la urtesausen stå og trekke.

Monter den vendbare snitteskiven med den tynne siden på kjøkkenmaskinen, og skjær kålen i skiver. Ha dem i en skål, og hell på olivenolje, vineddik og urtesalt. Bland godt.

Server fisken sammen med den grønne urtesausen, kålsalat og for eksempel kokt ris.

Vinkokt hoki med aïoli og asparges

Det er lett å lage aïoli, dvs. hvitløkmajones, og den er veldig god. Men husk at oljen og egget må ha romtemperatur når du begynner å vispe.

4 porsjoner

2 eggeplommer
3 fedd hvitløk
2 krm salt
2 dl olivenolje
1 ts sitronsaft
3 dl tørr hvitvin
2 dl vann
1 terning fiskebuljong
500–600 g hoki eller annen hvit fisk i fileter
2 bunter asparges
salt

Lag først aïoli. Monter vispen på kjøkkenmaskinen. Riv hvitløken fint for hånd. Pisk eggeplommen med salt og hvitløk. Tilsett oljen langsomt i en tynn stråle under konstant pisking. Pisk til det blir en tykk, blank majones. Drypp sitronsaft i og bland godt.

Kok opp vin, vann og buljongterning i en vid kjele. Rør slik at buljongterningen løser seg opp, og legg fisken i. Slå av platen, og la fisken bli ferdig på ettervarmen. Det tar ca. 7 minutter, avhengig av hvor tykke filetene er.

Kok aspargesen i lettsaltet vann.

Serveres med kokte poteter.

Biff med potetgrateng med chèvre

Chèvreosten gir en god smak til gratengen med poteter og fennikel. Sammen med lettkokte aspargesbønner eller en fargerik salat er dette riktig festmat.

4 porsjoner
potetgrateng:
300 g poteter
200 g fennikel
3 dl matfløte
2 dl melk
2 fedd hvitløk
noen kvister fersk timian
50 g chèvre
salt og pepper
400–600 g biff, f.eks. entrecôte eller oksefilet
salt og pepper

Sett ovnen på 220°. Monter den vendbare snitteskiven med den tynne siden på kjøkkenmaskinen. Skrell potetene og skjær dem i skiver. Rens fennikelen, skjær den i skiver og ha den sammen med poteter i en stor ildfast form. Bland matfløte, melk og timian. Riv hvitløken på rivjern og ha i fløtemelken. Smak til med salt og pepper.

Hell fløtemelken over grønnsakene og smuldre chèvreosten over. La stå i ovnen i ca. 40 minutter.

Ta kjøttet fram en halv time før steking, slik at det ikke er for kaldt. Strø salt og pepper over kjøttet, og stek det på nokså sterk varme i smør og olje. Serveres med en sprø salat.

Ingefærwokede grønnsaker med marinert biff

Grønnsakene blir ekstra gode i wok. Det går fort, og de beholder sin spenst og friskhet. Det er selvfølgelig best å grille kjøttet, så pass på når det er sommer!

4 porsjoner
400-500 g entrecôte
grovsalt

marinade:
4 fedd hvitløk
1 dl olivenolje
1/2 dl japansk soyasaus eller 1 ss vanlig soyasaus
2 ss sweet chilisaus

wok:
ca. 4 cm fersk ingefær
1 rød paprika
1 gul paprika
2 gulrøtter
1 squash
1 knippe vårløk
1 boks vannkastanjer
1 ss olivenolje
+ litt ekstra til steking

Riv hvitløken for hånd og bland med resten av ingrediensene til marinaden. Pensle kjøttet med marinaden, og la det hvile i 5 minutter. Spar resten av marinaden til senere.

Fjern frøene fra paprikaen og skjær dem i store biter. Monter den vendbare snitteskiven med den tykke siden på kjøkkenmaskinen, og kutt squash og gulrøtter i skiver. Skjær løk og vannkastansjer i mindre biter for hånd. Riv ingefær for hånd.

Ha grønnsaker og ingefær i en bolle, hell olivenolje over og bland. Ha litt ekstra olivenolje i en wok eller stor stekepanne, og stek grønnsakene raskt. Grill kjøttet eller stek det i stekepanne. Legg kjøttet på et fat og hell resten av marinaden over. Dryss grovsalt over og la det stå en stund før servering.

Server kjøttet med wokede grønnsaker og med eller uten kokt ris.

Rösti med lammestek og chèvrekrem

Lam og chèvre går godt sammen, og med fersk timian blir det enda bedre. Den råstekte potetkaken smaker deilig til.

4 porsjoner
600 g lammestek
6–8 fedd hvitløk en bunt fersk rosmarin
salt og pepper
steketermometer

Chèvrekrem:
100 g chèvreost
250 g kesam, 8 %
1/2 potte fersk timian
svart pepper
6-8 middels store poteter
2 ss smør eller rapsolje
1/2 ts salt
2 krm pepper
balsamicoeddik

Sett ovnen på 125°. Legg lammesteken i en ildfast form, og stikk termometeret inn slik at spissen kommer midt i steken. Del hvitløksfeddene i to og skjær lommer i kjøttet. Dytt inn hvitløksbåtene, og klapp finhakket rosmarin, salt og pepper inn i kjøttet. Stekes i ovnen til termometeret viser 55°.

Miks chèvreost og kesam. Ta bladene av timiankvistene og rør inn. Smak til med pepper.

Monter den middels fine raspeskiven på kjøkkenmaskinen. Skrell og riv potetene. Tørk dem, for eksempel i et kjøkkenhåndkle. Varm opp smør eller rapsolje i en stekepanne og ha de raspede potetene i panna. Stekes på middels sterk varme. Pass på å glatte ut potetmassen. Strø salt og pepper over. Stekes 8–10 minutter på hver side. Snu röstien ved å legge en tallerken opp ned over den. Snu det hele og la röstien gli ned i panna med den ustekte siden ned.

Skjær opp steken og drypp litt balsamicoeddik over. Serveres med rösti, chèvrekrem og en god salat.

Kyllingpølse med energibulgur

Det er spennende og morsomt å lage egne pølser. Spør i kjøttdisken i butikken om de kan bestille naturtarm. Pølsene blir milde og gode sammen med bulguren, som er full av sunne saker og pen å se på.

4 porsjoner
500 g kyllingfilet
1/2 dl fersk salvie
1 sitron
1 ts salt
10 isbiter
2 eggeplommer
1 dl iskaldt vann
1 1/2 dl kremfløte
geitetarmer
2 dl bulgur (ligner couscos)
4 dl vann
1/2 ts salt
1 dl frø, f.eks. solsikkefrø, sesamfrø, gresskarfrø
1 granateple
100–200 g ruccola
1 sitron

Skjær kyllingfiletene i mindre biter. Legg salviebladene oppå hverandre, og skjær dem i fine strimler. Riv skallet av sitronen. Monter foodprosessoren med kniven på kjøkkenmaskinen. Kjør kyllingkjøtt, salt, isbiter og eggeplommer i maskinen. Spe etter hvert med iskaldt vann, og tilsett deretter kremfløten. Stopp maskinen straks det er blandet, og rør i salvie og sitronskall for hånd.

Sett det minste pølsehornet på kjøttkvernen på kjøkkenmaskinen. Skyll tarmen og træ den på pølsehornet. Fyll tarmen jevnt, men ikke for hardstappet. Det går fint å slå av maskinen innimellom og fordele farsen i etterkant, hvis det ikke blir helt jevnt. Bruk gjerne lav hastighet hvis du ikke er vant til å lage pølse. Tvinn til små pølser, ca. 5 cm lange. Trekk i lettsaltet vann i 10–15 minutter. La dem renne av seg på et kjøkkenhåndkle. Før servering steker du dem forsiktig i litt smør slik at de får farge og blir varme.

Kok bulgur med vann og salt. Rist frøene i en tørr stekepanne. Skjær granateplet i to og bryt opp halvdelene. Hold dem over en salatbolle, og bank på skallet med en tresleiv slik at kjernene faller ut. Pirk dem eventuelt ut. La bulguren avkjøle seg litt etter at den er ferdig kokt, og ha den så i bollen. Tilsett de ristene frøene og ruccolasalaten. Bland godt og press saften av en sitron over. Server pølsene med bulguren.

Hamburgere med chilidressing

En rett som slår an hos alle! Lett å variere med forskjellig tilbehør. Noen liker sylteagurk til, eller kanskje ristet løk. Med eller uten hjemmebakt brød.

4 porsjoner
chilidressing:
1 rød chilifrukt
1 ts paprikapulver
1 dl crème fraîche, 35 %
salt og pepper
400 g storfe- ellerlammekjøtt
2 sjalottløk
1 ts malt spisskummen
salt og pepper
smør til steking
4 store tomater
1 avokado
1 stor rødløk
valgfri salat

Lag først chilidressingen. Fjern frøene fra chilien. Skjær den i små biter. Bland chili med paprikapulver og crème fraîche. Smak til med salt og pepper.

Monter kjøttkvernen med hullskiven på kjøkkenmaskinen. Skjær kjøttet i lange strimler og mal det to ganger i kjøttkvernen. Bruk stapperen på slutten.

Monter deretter kniven i foodprosessoren. Hakk sjalottløken fint, og ha i kjøttdeig, løk og spiskummen samt salt og pepper. Kjør til alt er blandet. Form til 4 hamburgere. Stekes i smør på middels sterk varme.

Skjær tomater, avokado og rødløk i tynne skiver, og server hamburgeren i brød med grønnsaker og dressing.

Krydrede kjøttboller med pastagrateng

Kjøttboller med smak av ingefær, chili og garam masala. Agurksalaten er annerledes krydret, med kardemomme. Hvorfor ikke servere en kremet og god pastagrateng til? Fin å lage på kokt pasta fra i går.

4 porsjoner
400 g kjøttdeig eller farse
1/2 dl kremfløte
1/2 ts malt ingefær
1 ts chilipulver
1 ts garam masala
salt
smør å steke i
2 middels store agurker
2 ts hele kardemommefrø
3 ss olivenolje
1 ss hvitvinseddik
salt og pepper
1 ss olivenolje
300–400 g kald kokt pasta
3 eggeplommer
2 dl matfløte
2 dl revet ost
salt og pepper

Sett ovnen på 200°. Bland kjøttdeig, fløte, ingefær, chilipulver og garam masala i foodprosessoren med kniven montert. Smak til med salt. Form farsen til små kjøttboller. Stek dem i smør.

Skrell agurkene, del dem i to på langs og fjern kjernehusene med en skje. Skjær halvpartene i biter, ca. en halv cm store. Legg dem i en salatbolle. Knus kardemommefrø i en morter, eller mal dem i kvernen på kjøkkenmaskinen. Bland olivenolje, hvitvinseddik, salt, pepper og knust kardemomme. Hell dressingen over agurken og bland.

Ha olivenolje i bunnen av en ildfast form. Monter vispen i kjøkkenmaskinen, og pisk eggeplommer og fløte til en glatt røre. Riv osten i foodprosessoren med den vendbare raspeskiven/grove siden montert. Bland ost og kald pasta i egg- og fløteblandingen. Hell alt i formen og stek i ovnen i 20 minutter. Server kjøttbollene og agurksalaten med pastagratengen.

Kylling i parmaskinke og salvie med blomkålmos

Blomkålmos er lettere og sunnere enn potetmos, og med trøffelolje blir det helt storveis. Hvis du ikke liker trøffelolje, kan du selvfølgelig nyte mosen som den er.

4 porsjoner
1 stort blomkålshode eller 2 små
1/2 dl crème fraîche
salt og pepper
400 g kylling, brystfilet eller lårfilet
8 tynne skiver parmaskinke
ca. 16 salvieblad
trøffelolje

Del blomkålhodet i buketter og kok dem møre. Kjenn etter med en gaffel. Hell vannet av. Mos blomkålen med litt av kokekraften med stavmikser eller i hurtigmikser. Tilsett crème fraîche og smak til med salt og pepper.

Del kyllingen så det blir til sammen 8 biter. Filetene kan for eksempel deles på langs. Legg salviebladene på kyllingbitene, og surr parmaskinken rundt. Fest med en tannpirker. Stek i stekepanne, først på litt sterk varme til det blir brunt, og deretter på svakere varme slik at kyllingbitene blir gjennomstekt.

Legg kylling og mos på tallerkener, og drypp trøffelolje over blomkålmosen.

Kylling panert i pinjekjerner og basilikum

En annerledes måte å servere kylling på. Den herlig grønne ertehummusen er både nyttig, vakker og god. Salaten er også fargesterk.

4 porsjoner
2 avokadoer
3 røde epler
salatblader
salt og pepper
3 ss olivenolje
1 ss hvitvinseddik
4 kyllingfileter
100 g pinjekjerner
1 potte basilikum
2 egg
salt og pepper
rapsolje

Skjær avokado og eple i små terninger. Ha i en skål sammen med salatblader. Bland olje, vineddik, salt og pepper. Bland dressingen med grønnsakene ved servering.

Skjær kyllingfiletene i fire på langs. Monter kniven i foodprosessoren og legg pinjekjerner og basilikumblader i. Kjør til frøene er finfordelt og blandet med basilikum. Ha blandingen i en dyp tallerken. Knekk eggene i en annen dyp tallerken, og tilsett salt og pepper. Visp litt med en gaffel slik at plommen og hviten blandes.

Dypp kyllingen først i egg og deretter i pinjeog basilikumblandingen. Pass på at blandingen dekker så mye som mulig av kyllingen, og stek filetene på middels sterk varme til de er gyllenbrune.

Serveres med avokadosalat og ertehummus.

Briefylt kyllingfilet med gulrot- og rødløksalat

Fin festrett, lett å få til. Panering i grovt rugmel gjør kyllingen ekstra sprø og god. Gulrotsalaten får litt ekstra sting av chilifrukten.

4 porsjoner
600 g gulrøtter
2 rødløk
1 rød chilifrukt
3 ss olivenolje
1 ss hvit balsamicoeddik
1/2 ts salt
100 g brieost
4 kyllingfileter
1/2 potte fersk koriander
1 egg
1–2 dl grov sammalt rug
salt og pepper
smør å steke i

Sett ovnen på 175°. Skrell gulrøttene og riv dem med snitteskiven for wokgrønnsaker montert på kjøkkenmaskinen. Det går også bra med den middels fine raspeskiven. Skjær rødløken i tynne skiver og legg dem i varmt vann i ca. 5 minutter. Fjern frøene fra chilifrukten og skjær den i små biter. Bland olivenolje, balsamicoeddik og salt. Rør i chili. Hell vannet av rødløken og legg den i en salatbolle med de revne gulrøttene. Bland godt.

Del brieosten i fire deler. Skjær et snitt i kyllingfiletene og fyll med brie og blad av koriander. Knekk egget i en dyp tallerken, og visp det lett sammen med en gaffel. Ha rugmelet i en annen dyp tallerken, og tilsett salt og pepper. Dypp kyllingfiletene først i egg og deretter i rugmel. Brun dem i rikelig med smør i en stekepanne på middels sterk varme slik at de blir gyllenbrune. Stek dem ferdig i ovnen i ca. 15 minutter.

Server kyllingen med gulrotsalat og enten kokt ris eller for eksempel ovnsstekte potetbåter.

Pai med kreps, reker og laks

Deilig pai med havets frukter. Passer fint til en litt luksuspreget lunsj, eller kanskje på et buffetbord. Varier med krabbe eller blåskjell. Serveres med en frisk salat.

6 porsjoner
2 dl hvetemel
1 dl fin sammalt hvete
1/2 ts salt
150 g kaldt smør
2 ss iskaldt vann
1 purre
1 ss smør
2 dl crème fraîche
1/2 dl tørr hvitvin
4 egg
200 g krepsehaler
200 g rensede reker
100 g røkelaks
3 ss hakket dill
salt og pepper

Monter kniven i foodprosessoren, og ha i mel og smør skåret i terninger. Tilsett salt og kjør noen sekunder til det blir smuldrete. Tilsett det kalde vannet og kjør til deigen så vidt holder sammen. Legg deigen i en plastpose i kjøleskapet, og la den hvile i minst 30 minutter.

Sett ovnen på 200°. Smør en høy paiform, gjerne en med løs bunn. Kjevle ut deigen og kle formen. Legg gjerne aluminiumsfolie over kantene siden deigen ellers har en tendens til å skli ned. Stek i 10 minutter.

Skjær purre i tynne skiver og fres den i smør. Monter vispen på kjøkkenmaskinen og visp sammen crème fraîche, vin og egg. Skjær røkelaksen i fine strimler. Hakk krepsehaler og reker i litt små biter, og bland det i fyllet sammen med purre. Hakk dill og vend inn. Smak til med salt og pepper.

Fyll paien. Stek paien i ca. 35 minutter til fyllet har stivnet.

Serveres med en frisk salat.

Bladspinatpai med chilireker

Fyldig spinatpai med litt sterke reker på toppen. Fargerikt, vakkert og godt. Suppler gjerne med enda mer grønne blad i form av en salat.

6 porsjoner
1 rød chilifrukt
ca 300 g rensede reker
2 ss olivenolje
salt og pepper
2 dl hvetemel
1 dl fin sammalt hvete
1/2 ts salt
150 g kaldt smør
2 ss iskaldt vann
1 gul løk
300 g fersk eller
frossen bladspinat
smør til steking
salt og pepper
1 krm muskat
4 egg
2 dl crème fraîche
200 g vellagret ost

Fjern frøene fra chilien. Hakk den fint og bland med reker, olivenolje og litt salt og pepper. La stå og trekke.

Monter kniven i foodprosessoren, og ha i mel og smør skåret i terninger. Tilsett salt og kjør noen sekunder til det blir smuldrete. Tilsett det kalde vannet og kjør til deigen så vidt holder sammen. Legg deigen i en plastpose i kjøleskapet, og la den hvile i minst 30 minutter.

Sett ovnen på 200°. Smør en høy paiform, gjerne en med løs bunn. Kjevle ut deigen og kle 6 porsjonsformer eller en liten paiform. Stek formene i 10 minutter. Hakk løken fint. Hvis du bruker frossen bladspinat, tiner du den og klemmer ut vannet. Fres bladspinat og løk i smør, tilsett salt, pepper og nyrevet muskat. Visp sammen egg og crème fraîche. Monter den vendbare raspeskiven med den grove siden på kjøkkenmaskinen. Riv osten og bland med bladspinaten.

Fyll paien. Stek paien i ca. 35 minutter til fyllet har stivnet. Pynt den ferdige paien med chilireker og server med en salat.

Gnocchi med paprikasaus og lammekarbonader

Det er morsomt å lage de små potetklumpene selv, og de smaker godt til paprikasausen og karbonadene. Ferdiggrillet paprika på glass er et godt utgangspunkt for en lettlaget og velsmakende saus.

4 porsjoner
gnocchi:
800 g melne poteter
1 egg
2 dl hvetemel
2 ts salt

paprikasaus:
3–4 store grillede paprika på glass
1 dl matfløte
1 dl crème fraîche, 35 %
1 ss balsamicoeddik
salt og pepper

lammekarbonader:
600 g lammekjøtt
2 fedd hvitløk
1 fersk rød chilifrukt
1 dl kremfløte
1 ts malt spisskummen
salt og pepper

Monter den vendbare raspeskiven med den fine siden på kjøkkenmaskinen, og riv de kalde, kokte potetene. Ha de revne potetene i en bolle, og bland for hånd i egg, mel og salt. Kna raskt til en smidig deig. Trill ut 2 cm tykke pølser. Del opp pølsene i biter på 1 cm.

Trykk dem sammen med tommel og pekefinger. Ta litt mel på fingrene, så kleber det ikke. La dem hvile under et fuktig håndkle mens du forbereder resten.

Mos paprika og matfløte med stavmikser eller i hurtigmikser. Tilsett crème fraîche og balsamicoeddik. Smak til med salt og pepper.

Monter kjøttkvernen med hullskiven på kjøkkenmaskinen. Skjær kjøttet i lange strimler og mal det to ganger i kjøttkvernen. Bruk stapperen på slutten. Riv hvitløken for hånd på et rivjern. Fjern frøene fra chilien og skjær den i små biter. Bland lammedeigen med fløte, revet hvitløk, spisskummen og chili. Smak til med salt og pepper.

Stek lammekarbonadene i smør på middels sterk varme. Imens koker du gnocchien i lettsaltet vann i ca. 3 minutter. Når de flyter opp, er de ferdige.

Server gnocchi med karbonader, paprikasaus og eventuelt en frisk salat.

Lage din egen pasta

Det er ikke vanskelig å lage sin egen pasta. Det tar sant nok litt tid, men det blir utrolig godt. Med denne grunnoppskriften kan du lage plater til lasagne, cannelloni og ravioli eller skjære ut bred tagliatelle eller tynn spagetti.

4 porsjoner
4 dl durumhvetemel
1 egg
1 stor klype salt
ca. 1 dl kaldt vann
1/2 ss raps- eller olivenolje

Monter eltekroken på kjøkkenmaskinen. Ha melet i bollen sammen med saltet. Bland. Ha i egget, vann og olje. Start maskinen. Prøv å få alt til bittesmå smuler som du så kan arbeide sammen for hånd. Da blir deigen best. Tilsett litt mer mel hvis deigen ikke får den rette konsistensen. Den skal være nokså fast og litt ”stum”. Hvis deigen blir altfor tørr, er det bare å tilsette litt mer kaldt vann. Hvelv deigen på kjøkkenbenken. Kna den enda en liten stund. Form deigen til en ball, og la den hvile i en bolle dekket med klede i minst en halv time.

Del pastadeigen i to. Trykk hver del så flat som mulig. Kjør platene gjennom pastamaskinens utkjevlingsdel på trinn 1 (den tykkeste innstillingen). Ha på mer mel hvis deigen er klisset. Still inn på trinn 5 eller 6. Kjør platene gjennom maskinen. De blir nokså lange. Legg pastaplatene på håndklær, og la dem ligge og tørke i minst 10 minutter og høyst 1 time. Deretter kan du lage lasagneplater ved å dele dem i passe store biter. Du kan også lage enda mindre firkanter som fylles slik at det blir ravioli eller en annen form for pastaputer. Eller du kan kjøre pastaplatene gjennom tagliatelle- eller spagettidelen.

Pasta med tomatsaus

Nå er tiden inne for en klassisk tomatsaus til pastaen. Tenk at noe som er så enkelt kan være så godt. Den bør koke en god stund for at resultatet skal bli topp. Serveres med nyrevet parmesan og en god salat.

4 porsjoner

Tomatsaus:
1 gul løk
2 ss oliven- eller rapsolje
2 fedd hvitløk
2 ss tomatpuré
2 bokser hakkede tomater
1 ts sukker
salt og pepper
ferske urter, f.eks. basilikum, timian og salvie

tilbehør:
revet parmesan
gjerne ristede pinjekjerner
valgfri salat

Hakk løken og fres den i olje sammen med revet eller presset hvitløk. Tilsett tomatpuré og hakkede tomater, sukker, salt, pepper og hakkede ferske urter. La det hele småkoke i minst 10 minutter og gjerne 30–40 minutter. Kjør sausen glatt med en stavmikser eller i hurtigmikser.

Kok din hjemmelagde pasta i 3–5 minutter, ikke lenger. La den renne av i dørslag, og hell litt olivenolje over. Serveres med det samme sammen med sausen, revet parmesanost og ristede pinjekjerner.

Lasagne med spinat og fløte

En perfekt måte å få kresne barn til å spise sunn spinat på. I stedet for en vanlig hvit saus kan du bruke fløte og forskjellige typer ost. Som variasjon kan du også legge tynne skiver skinke mellom platene og sausen.

4 porsjoner

spinatsaus:
1 gul løk
1 ss oliven- eller rapsolje
2 fedd hvitløk
300–400 g fersk spinat
salt og pepper
ferske urter, f.eks. basilikum og timian
3 dl matfløte
200 g fetaost
100 g vellagret ost, f.eks. sveitser

Hakk løken og fres den i olje med revet eller presset hvitløk. Tilsett spinat, salt, pepper og hakkede ferske urter. La det bli varmt slik at spinaten blir myk. Hell i fløte og fetaost i smuler.

Sett ovnen på 250°. Smør en ildfast form, og legg de hjemmelagde lasagneplatene lagvis med saus. Avslutt med saus. Monter den vendbare raspeskiven med den fine siden i foodprosessoren. Riv osten og dryss over lasagnen. Stekes i ovnen i 10–20 minutter. Kjenn gjerne etter med en prøvepinne for å være sikker på at den er ferdig.

Serveres med en sprø salat.

Pasta med kyllingkjøttdeig

Riktige entusiaster lager både sin egen pasta og maler kyllingkjøttet selv. Sausen blir fyldig og god ved hjelp av vin og tomater. Nyrevet parmesanost er godt til.

4 porsjoner

saus med kyllingkjøttdeig:
1 gul løk, finhakket
600 g kyllingfilet
2 ss olivenolje
1 dl hvitvin
1 boks hakkede tomater
persille, finhakket
salt og pepper

tilbehør:
revet parmesanost
valgfri salat

Monter kjøttkvernen med hullskiven på kjøkkenmaskinen. Skjær kyllingfiletene i avlange biter, og mal dem på høyeste hastighet. Bruk ikke stapperen før til slutt. Mal kjøttet to ganger. Andre gangen må du kanskje bruke stapperen litt oftere.

Stek løk og kyllingkjøttdeig i olje. Ha i vin og hakkede tomater. Tilsett persille, salt og pepper, og la sausen småkoke på svak varme i ca. 15 minutter.

Server kyllingsausen med din hjemmelagde pasta, nyrevet parmesanost og en god salat.

Focaccia

Vidunderlig brød med mye ekstra smak av olivenolje, rosmarin og oliven. Godt på koldtbordet og som tilbehør til suppe og salat.

1 stort brød
1/2 pakke fersk gjær, 25 g
1 ts salt
1 ss honning
4 dl vann
4 ss olivenolje
ca. 8 dl (ca. 480 g) hvetemel eller fint speltmel
ca. 30 kalamata-oliven, gjerne uten stein
1–2 ts grovsalt
1/2 dl hakket fersk rosmarin

Smuldre gjæren i bollen til kjøkkenmaskinen. Monter eltekroken og tilsett salt og honning. Varm vannet til 37°. Hell litt av vannet i bollen og bland et par minutter. Tilsett resten av vannet og mel. Kjør maskinen, gjerne i 5–10 minutter, til deigen er smidig, men ikke for klissete. Tilsett eventuelt mer mel. Ta av eltekroken og la deigen heve ca. 45 minutter.

Kna deigen for hånd et par minutter på melet bakebord, og kjevle den ut til et stort rektangel som får plass på bakebrettet. Hell ca. 2 ss olivenolje på et bakebrett og pensle utover.

Løft deigen over og trykk den ut så den dekker nesten hele platen. Fordel oliven jevnt utover og trykk dem ned, og pensle med resten av olivenoljen. Dryss med 1–2 ss grovsalt og 2 ss hakket fersk rosmarin. La heve i ca. 20 minutter.

Sett ovnen på 200°. Stekes i 30 minutter.

Seige baguetter

Meget godt brød som passer til det meste, både til frokost og som tilbehør til suppe eller salat. Dessuten er brødet lettlaget og vanskelig å mislykkes med.

3 lange brød
1/2 pakke fersk gjær, 25 g
2 ts salt
2 ss honning
6 dl vann
3 dl havrekli
ca. 10 dl (ca. 600 g) hvetemel eller fint spelmel

ca. 3 ss olivenolje til bakebrettet

Smuldre gjæren i bollen til kjøkkenmaskinen. Monter eltekroken og tilsett salt og honning. Varm vannet til 37°. Hell litt av vannet i bollen og bland et par minutter. Tilsett resten av vannet, havrekli og mel. Kjør maskinen, gjerne i 5–10 minutter, til deigen er smidig, men ikke for klissete. Tilsett eventuelt mer mel. Ta av eltekroken, og la deigen heve lenge, mellom 1 og 2 timer.

Sett ovnen på 250°. Hell rikelig med olivenolje på et bakebrett. Hvelv den hevede deigen på et melet bakebord. Del deigen i 3 emner, og form dem forsiktig til 3 lange baguetter, like lange som bakebrettet. Deigen må ikke bearbeides noe særlig nå. Legg baguettene på det smurte bakebrettet, og vri dem gjerne litt. La etterheve i 15 minutter.

Stek baguettene i 15 minutter ved 250°, og senk så temperaturen til 150°. Stekes i ytterligere 15 minutter.

Skåldet brød

Et karveduftende brød som krever skikkelig elting. Du må ha god tid, for heving og steking den andre dagen tar til sammen 4 1/2 time. Perfekt for en dag du koser deg hjemme.

2 store brød
om kvelden dagen før:
10 dl vann
10 dl (ca. 560 g) siktet rug
2 ss knust eller
malt karve

neste morgen:
deigen fra kvelden før + 2 dl vann, 37°
50 g fersk gjær
1 ss salt
1/2 dl mørk sirup
1 ss eddik
1 1/2 l (ca. 850 g) siktet rug
ca. 9 dl (ca. 510 g) hvetemel
2 ss lunkent vann
1 ts smør

Om kvelden dagen før:
Monter eltekroken på kjøkkenmaskinen. Ha siktet rug i bakebollen. Kok opp vannet og hell det over melet. Arbeid til en klisset deig. Dryss litt rugmel over deigen, og dekk bollen med klede eller plast. La stå over natten.

Neste morgen:
Rør gjæren ut i det lunkne vannet. Hell gjærblandingen over deigen i bakebollen og rør om. Tilsett deretter salt, sirup, eddik og rugmel. Arbeid deigen lenge. Dryss litt mel over deigen, og dekk bollen med klede eller plast. La deigen heve i romtemperatur i 2 timer.

Ta deigen på bakebordet og arbeid hvetemel inn for hånd. Ta en halv liter mel om gangen. Deigen skal være nokså fast. Del deigen i to emner. Form hvert emne til et glatt, ovalt brød. Legg dem på et smurt bakebrett. La brødene etterheve under klede i 50–60 minutter. Sett ovnen på 180°. Prikk brødene med en gaffel, og pensle dem med lunkent vann blandet med en skje smør. Stekes i ca. 1 1/2 time. Pensle brødene på nytt. Avkjøl dem deretter på rist, pakket inn i et kjøkkenhåndkle.

Brødet smaker best etter et par dager. Skjæres i tynne skiver.

Landbrød

Her er en enkel oppskrift som gir et lyst og luftig brød. Lett å bake, og godt å servere til suppe, salat eller til frokost.

2 runde brød
50 g gjær
1 ss salt
7 1/2 dl vann
ca. 17 dl (ca. 1 kg) hvetemel

Smuldre gjæren i bollen til kjøkkenmaskinen. Monter eltekroken og tilsett salt. Varm vannet til det er fingervarmt, 37˚. Hell litt av vannet i bollen og bland rundt et par minutter. Tilsett resten av vannet og mel. Kjør maskinen til deigen er smidig, gjerne 10 minutter. Tilsett eventuelt mer mel. Ta av eltekroken, og la deigen heve lenge, mellom 1 og 2 timer.

Sett ovnen på 200°. Hvelv deigen på bakebordet, kna den og form den til to store, runde brød. Legg dem på et smurt bakebrett.

La heve i 45 minutter på et trekkfritt, lunt sted. Skjær et par snitt i hvert brød med en skarp kniv, og sett inn i ovnen. Stekes ca. 1 time. Slå av ovnen, pensle med vann, og la brødene stå i ettervarmen i 15 minutter.

Lekre kuvertbrød (ca. 12 stk.)

Lekre, luftig og lettbakte kuvertbrød. Hva mer kan man ønske seg?

5 ½ dl hvetemel
50 g gjær
100 g smør, i skiver
1 ms strøsukker
2 klyper salt
1 egg
1 dl melk

Pensling og garnering:
1 egg, oppvispet
Valmuefrø eller svarte sesamfrø

1. Bland mel, smuldret gjær, smør, sukker og salt i en bolle.
2. Visp sammen egg og melk, og bland det inn. Elt til en jevn deig. La hvile i ca. 10 minutter.
3. Legg deigen på en melet overflate, og kjevle den ut til et langt rektangel, 20 x 65 cm.
4. Pensle med egg. Brett i tre deler fra langsiden. Vend skjøten ned, og pensle igjen. Dryss på valmuefrø.
5. Skjær deigen i 5cm lange stykker, og legg dem på en plate med bakepapir. La heve i ca. 1 time.
6. Sett ovnen på 225°, og stek midt i ovnen i 6–7 minutter.

TIPS! Deigen blir perfekt blandet med den grove vispen i Bosch’ mindre kjøkkenmaskin MUM54020.

Foccaccia med dill og sitron

300 g vann
10 g gjær
540 g ekstra hvetemel
130 g hvit surdeig
13 g salt
1/2 sitron (rasp av skallet)

1. Kjør alt til en seig og elastisk deig.
2. La deigen hvile i 1 time i bollen.
3. Kjevle ut deigen til ca. 1,5 cm tykkelse, og legg den i en oljet langpanne der den får heve under plast i ca. 2,5 time ved romtemperatur.
4. Bak brødet deretter først på 250 °C i ett minutt, og så på 210 °C i ca. 25 minutter, til kakens innvendige temperatur er 98 °C.
5. Ta brødet ut av langpannen, og pensle med olivenolje før du topper med grovhakket dill og havsalt. La avkjøle på rist.

Grissini

Små, tynne og sprø stenger som er fine til suppe eller til en god ost etter maten. Varier ved å bruke enten blå valmuefrø, svarte sesamfrø eller hvite som på bildet.

ca. 24 stk.
25 g gjær
2 1/2 dl vann
ca. 8 dl (ca. 480 g) hvetemel
1 1/2 ts salt
1/2 dl kaldpresset rapsolje

grovsalt
hvite sesamfrø

Valnøttbrød

Valnøtter i brød er kjempegodt. Brødet passer fint ved siden av en lunsjsuppe. Nøtteallergikere kan bruke solsikkefrø istedenfor nøtter.

2 brød
50 g fersk gjær
2 ts lønnesirup
1/2 ss salt
6 dl vann
ca. 14 dl (ca. 840 g) hvetemel
3 dl valnøtter
1 egg til pensling

Monter eltekroken på kjøkkenmaskinen. Smuldre gjæren i bollen og tilsett lønnesirup og salt. Varm vannet til det er fingervarmt, 37°. Ha i litt av vannet og salt, og bland rundt et par minutter. Tilsett resten av vannet og ca. 1 liter av melet. Kjør maskinen ca. 5 minutter. Grovhakk valnøttene og ha dem i deigen. Tilsett de siste to dl mel, og kjør i noen minutter til. Ta av eltekroken og la deigen heve ca. 45 minutter.

Kna deigen på bakebordet. Form deigen til to brød som legges på smurt bakebrett. Sett ovnen på 225°, og la brødene etterheve uten klede i 15 minutter. Brødene pensles med sammenvispet egg. Stekes i 20 minutter på midterste rille. Avkjøles på rist under klede.

Fullkornbaguetter med oliven, tomater og basilikum

Et seigt og godt brød som passer best til en god suppe eller salat. Eller hvorfor ikke sammen med et utvalg gode oster.

3 lange brød
1/2 pakke gjær, 25 g
1 ts salt
2 ss honning
6 dl lunkent vann
1 potte fersk basilikum
1 glass svarte oliven, steinfrie, ca. 150 g
1 glass soltørkede tomater, ca. 150 g
3 dl (180 g) fin sammalt hvete
ca. 14 dl (ca. 850 g) hvetemel eller fint speltmel
ca. 3 ss olivenolje til bakebrettet

Smuldre gjæren i bollen til kjøkkenmaskinen. Monter eltekroken og tilsett salt og honning. Hell litt av vannet i bollen og bland rundt et par minutter.

Kjør basilikum, oliven og tomater med stavmikser eller i foodprosessor med kniven montert. Hell blandingen i bollen, og tilsett resten av vannet og begge meltypene. Kjør maskinen, gjerne i 5–10 minutter, til deigen er smidig, men ikke for klissete. Tilsett eventuelt mer mel. Ta av eltekroken, og la deigen heve lenge, mellom 1 og 2 timer.

Sett ovnen på 250°. Hell rikelig med olivenolje på et bakebrett. Hvelv den hevede deigen på et melet bakebord. Del deigen i 3 emner og form dem forsiktig til 3 lange baguetter, like lange som bakebrettet. Deigen må ikke bearbeides noe særlig nå. Legg baguettene på det smurte bakebrettet, og vri dem gjerne litt. La etterheve i 15 minutter.

Stek baguettene i 15 minutter ved 250°, og senk så temperaturen til 150°. Stekes i ytterligere 15 minutter.

Hamburgerbrød

Det er lurt å bake eget brød til hamburgerne. For et litt grovere brød med nesten halvparten sammalt hvete er både bedre og sunnere enn kjøpebrød.

ca. 20 stk.
100 g smør
1/2 l melk
50 g gjær
1 1/2 ts salt
6 dl (360 g) fin sammalt hvete
7 dl (420 g) hvetemel
1 egg
1/2 dl sesamfrø eller valmuefrø

Smelt smøret på middels sterk varme i en kjele. Ha i melk. La det bli 37 grader.

Monter eltekroken på kjøkkenmaskinen. Smuldre gjæren i bollen, tilsett salt og litt av væsken. Kjør maskinen noen sekunder til gjæren er oppløst. Ha i resten av den lunkne væsken. Bland i sammalt hvete og til slutt siktet hvetemel. Arbeid deigen ca. 5 minutter. Ta av eltekroken og legg et kjøkkenhåndkle over bollen. La deigen stå på kjøkkenbenken til heving i omtrent 25 minutter. Imens smører du to bakebrett. Sett ovnen på 250°.

Ha deigen på melet bakebord, og kna den smidig for hånd noen minutter. Del deigen i to. Klapp deigpølsene litt flate med hånden, og skjær dem i ti like store emner. Form dem til runde, flate boller og legg dem på bakebrett. Etterhev bollene i 15–20 minutter. Visp sammen egget og pensle bollene. Strø frø over. Stekes ved 250° i ca. 15 minutter. La bollene avkjøles under et kjøkkenhåndkle.

Sitronformkake med valmuefrø

En klassisk formkake med litt ekstra smak av sitronskall. Valmuefrøene som brukes i stedet for mel til formen, gir god smak til kaken. I tillegg er det fint å se på, med de blå frøene mot den gule kaken.

1 kake
2 ss smør
2 glass blå valmuefrø
2 egg
2 dl sukker
50 g smør
1 dl melk
3 dl (180 g) hvetemel
1 1/2 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
1 sitron
Sett ovnen på 175°. Smør en avlang form med 2 ss smør og hell valmuefrø i formen. Rist slik at frøene dekker alle sider.

Monter vispen på kjøkkenmaskinen. Pisk egg og sukker riktig luftig. Smelt smøret i en liten kasserolle og hell melken i. La det koke opp og hell det raskt i eggeblandingen. Bland mel, bakepulver og vaniljesukker. Riv skallet av sitronen, og ha melblandingen og sitronskallet i røren. Rør for hånd så lite som mulig, men likevel slik at røren blir glatt. Hell røren i formen. Stekes i nederste del av ovnen i ca. 35 minutter.

Vaniljeboller

En bolleklassiker. Populær hos store og små, passer til mange forskjellige anledninger: i barneselskap, kaffebesøk, på piknik eller bare til en kopp kaffe.

40 stk.
100 g smør
4 dl melk
50 g gjær
1 dl lys sirup
2 krm salt
ca. 14 dl (ca. 840 g) hvetemel
40 papirfomer

fyll:
25 g smør
5 ss vaniljesukker

pensling:
20 g smør
sukker

Smelt smøret, tilsett melken og varm til 37°. Monter eltekroken på kjøkkenmaskinen. Smuldre gjæren i bollen og tilsett litt av væsken. Kjør maskinen noen sekunder til gjæren er oppløst. Ha i resten av den lunkne melkeblandingen. Tilsett salt, sirup og mel litt om gangen. Arbeid deigen smidig, slik at den slipper bollen. La deigen heve på et trekkfritt sted i 30 minutter.

Sett ovnen på 250°. Rør smør og vaniljesukker til en jevn masse. Plasser papirformene på bakebrett. Ha deigen på melet bakebord og kna den blank og smidig. Del deigen i to deler som du kjevler ut til en firkant. Smør på fyllet. Rull hver firkant til en lang pølse. Del hver pølse i 20 like store emner. Ha dem i formene og la etterheve i ca. 20–30 minutter.

Stekes på midterste rille i ca. 8 minutter. Bollene er ferdige når de har en gyllenbrun farge.

Smelt smøret i en kasserolle. Pensle de nystekte bollene med smeltet smør, og dypp dem i sukker.

Rullekake med smørkrem

Rullekaker kan du variere på mange forskjellige måter. Hvis du lager bunnen etter oppskriften, men uten kakao, kan du bruke ulike typer syltetøy i stedet for smørkrem, eller for eksempel eplemos.

1 rullekake
4 egg og 1 eggehvite
1 1/2 dl sukker
1 dl (60 g) hvetemel
1/2 dl potetmel
2 ss kakao
1 ts bakepulver

fyll:
125 g romtemperert smør
1 1/2 dl melis
1 ts vaniljesukker
1 eggeplomme

Sett ovnen på 200°. Monter vispen på kjøkkenmaskinen. Pisk egg og sukker hvitt og luftig. Bland hvetemel, potetmel, kakao og bakepulver, og vend det inn i røren. Fordel røren på et bakepapir i en langpanne. Stekes i ca. 8 minutter. Dryss sukker på rullekaken og hvelv den på et annet bakepapir. La kaken avkjøles litt under et kjøkkenhåndkle. Trekk så bort det bakepapiret som har vært i ovnen.

Pisk romtemperert smør med melis, vaniljesukker og eggeplomme til det blir luftig. Smør fyllet på rullekaken. Rull sammen fra langsiden. Oppbevar rullekaken kjølig før du skjærer den i skiver.

Dip til brød og som tilbehør

Hummus
1 boks kikerter
2 fedd hvitløk
1 ss presset sitron
4 ss olivenolje
1/2 ts spisskummen
ev. litt vann
salt og pepper

Skyll kikertene. Press sitronen. Kjør kikerter, hvitløk, sitronsaft, olivenolje og spisskummen til en jevn masse. Hvis hummusen virker for fast, kan du mikse inn litt vann slik at konsistensen blir smidigere. Smak til med salt og pepper.

Soltørkede tomater og kesam
1 glass soltørkede tomater
2 dl kesam, 8 %
1 ss hvitvinseddik
salt og pepper

Kjør de soltørkede tomatene med halvparten av kesamen til en jevn masse, enten med stavmikser eller i hurtigmikser. Ha i en bolle og rør inn resten av kesamen og vineddik. Smak til med salt og pepper.

Avokadodip
2 avokadoer
2 fedd hvitløk
2 ss presset sitron
salt og pepper

Kjør avokadokjøttet med stavmikser eller i hurtigmikser. Rasp hvitløken og bland i med sitronsaften. Smak til med salt og pepper.

Olivendip
1 glass svarte oliven
1–2 fedd hvitløk
50 g pinjekjerner
1/2 dl olivenolje
1 potte fersk basilikum
salt og pepper

Rasp hvitløken, og rist pinjenøttene i en tørr stekepanne. Kjør oliven, pinjekjerner, olivenolje og basilikum med stavmikser eller i foodprosessor med kniven montert. Rør i hvitløken for hånd og smak til med salt og pepper.

Gode sauser og dip som passer til kjøtt, fisk og grønt

Myntesaus
2 dl yoghurt
1 dl fersk mynte
salt og pepper

Miks yoghurt og mynte med stavmikser. Smak til med salt og pepper.

Gulrot-tzatziki

1 fedd hvitløk
2 gulrøtter
1 dl gresk yoghurt/matyoghurt
1 ss presset sitron
salt og pepper
1 ts revet sitronskall

Riv hvitløken for hånd på rivjern. Skrell og riv gulroten med den middels fine raspeskiven montert på kjøkkenmaskinen. Bland det revne med yoghurt og hvitløk. Riv sitronskallet fint for hånd. Tilsett skall og presset sitron. Smak til med salt og pepper.

Chèvresaus med timian
100 g chèvreost
250 g kesam, 8 %
1/2 potte fersk timian
svart pepper

Mos chèvreost og kesam med stavmikser eller i hurtigmikser. Bland i timianbladene. Smak til med pepper.

Ertehummus
250 gr selskapserter (frosne)
1/2 knippe fersk mynte
1 fedd hvitløk
1 lime
2 ss olivenolje
salt og pepper

Kok ertene i 3 minutter. La dem bli kalde. Mos erter og mynte med stavmikser eller i hurtigmikser. Riv hvitløken. Riv skallet av limen og press ut saften. Bland i ertemosen, og smak til med salt og pepper.

Pannekaker med bær og vaniljekesam

Favorittdesserten til alle barn, både store og små! Her har vi laget den litt mer mettende med fibrer i form av halvparten sammalt mel. Fint for magen og helsa!

4–6 porsjoner
3 egg
5 dl helmelk
1 1/2 dl siktet speltmel
1 1/2 dl sammalt speltmel
litt salt
smør å steke i

å servere ved siden av:
2 dl kesam, 8 %
100 g blåbær og bringebær, ferske eller frosne
1 ts vaniljesukker

Monter vispen på kjøkkenmaskinen. Ha eggene i bollen og tilsett halvparten av melken. Pisk og tilsett mel. Pisk skikkelig til en jevn røre. Ha i resten av melken og salt. Ha en liten skje smør i stekepannen og stek pannekakene.

Gjem noen bær til pynt. Bland resten med kesam og smak til med vaniljesukker.

Vannmelon og jordbærsuppe

Melon- og jordbærsuppe er friskt og passer godt en varm sommerdag når disse fruktene er passe modne og fulle av smak. Kanelbasilikum gir god smak, men det går like fint uten.

4 porsjoner
1 l ferske jordbær
1/2 liten vannmelon
2 ss melis
3 lime
1 appelsin
1 bunt kanelbasilikum
10 isbiter

Rens jordbærene og del dem i to. Skrell vannmelonen og skjær den i biter. Kjør jordbær og vannmelon med stavmikser eller i hurtigmikser.

Riv lime- og appelsinskall og press saften i en liten skål. Rør melis i juicen til eventuelle klumper løser seg.

Rør inn sukker- og sitrusblandingen. Knus isen i hurtigmikser. Tilsett den knuste isen og hell opp i porsjonsskåler. Hakk basilikum grovt og dryss over suppen.

Eplesuppe med sprø mandelbiter

Frisk suppe med smak av kanel og hvitvin. Til hverdags kan du selvfølgelig erstatte vinen med vann; det er også godt. Pass på å lage denne suppen om høsten når butikkene har smaksrike epler. Bak mandelbiter selv, eller kjøp ferdig.

4 porsjoner
7 epler
3 dl vann
2 dl tørr hvitvin
1 kanelstang
1 sitron
sukker etter smak
1 ss potetmel

sprø mandelbiter:
200 g mandelflak
3 egg
3 dl sukker
1 ss vaniljesukker
1 krm salt
skallet av en sitron
6,5–7 dl mel
1 ts bakepulver

Skrell eplene og fjern kjernehusene. Skjær eplene i biter, og kok dem i vann og vin sammen med kanelstangen til eplebitene er myke. Ta opp kanelstangen og kjør suppen i hurtigmikser eller med stavmikser. Press sitronsaft i og smak til med sukker. Lag en jevning av potetmel og litt vann. Hell jevningen i en tynn stråle i suppen mens du rører. Kok så vidt opp. Ta kasserollen av varmen og la suppen bli kald. Server de sprø mandelbitene til suppen.

Rist mandelflakene i tørr stekepanne på middels sterk varme mens du rører. Ha mandlene i en bolle og sett til side. Sett ovnen på 175 grader og legg bakepapir på et bakebrett. Monter vispen på kjøkkenmaskinen.

Riv sitronskallet og skill eggene. Ha eggeplommer, sukker og vaniljesukker i en bolle, og rør godt. Stivpisk eggehviter og salt med vispen i kjøkkenmaskinen. Vend det inn i omganger i eggeplommeblandingen. Rør ned revet sitronskall og ristede mandler. Bland mel og bakepulver inn og sikt blandingen over eggeblandingen. Arbeid til en smidig deig og ta litt mer mel hvis nødvendig. Rull deigen ut til to tykke pølser og legg dem på bakebrettet.

Stekes i ca. 35 minutter til overflaten er lysebrun. Ta ut bakebrettet og skjær straks stengene i 1 cm brede biter på skrå med en skarp kniv. Avkjøl. Oppbevar mandelbitene i en boks med tettsittende lokk.

Smoothie med banan og blåbær

Melk eller yoghurt kan mikses med ulike bær og frukter i uendelig mange varianter. Med mer eller mindre sunne tilsetninger kan du tilpasse det til enten hverdag eller fest.

4 porsjoner
4 bananer
8 dl melk
4 dl frosne blåbær
1 ts malt ingefær
2 ss flytende honning
40 g hvit sjokolade

Skjær bananene i mindre biter. Kjør alt i hurtigmikser eller med stavmikser. Riv sjokoladen på rivjern. Ha oppi fire høye glass og dekorer med den hvite sjokoladen.

Eplekake med søt nøttetopping

En eplepai med det lille ekstra, for nøtter passer ypperlig til epler. Det kan være litt vanskelig å få tak på pekannøtter, men valnøtter går like bra.

8 stykker paideig:
2 dl hvetemel eller siktet speltmel
1 dl fin sammalt hvete eller sammalt spelt
150 g smør
2 ss sukker
1 krm salt
2 ss iskaldt vann

fyll:
4–5 epler
1 dl sukker
1 ss mørk sirup eller lønnesirup
50 g smør
1 ts vaniljesukker
3 dl pekannøtter eller valnøtter

Sett ovnen på 200°. Kjør mel, sukker, smør og salt i foodprosessoren med kniven montert. Tilsett vannet og kjør litt til, bare så mye at deigen holder sammen. Legg deigen i en plastpose og la den hvile i 30 minutter.

Skrell eplene og fjern kjernehusene. Skjær eplene i tynne båter.

Ta paideigen ut av kjøleskapet og trykk den ut i en paiform eller springform. Stekes i ovnen i ca. 10 minutter, gjerne med aluminiumsfolie over kantene. Legg epleskiver og nøtter i et pent mønster i paien.

Smelt smøret i en kjele og ha i sukker og sirup. Senk varmen og la det småkoke forsiktig et par minutter. Ta kjelen av varmen og ha i vaniljesukker. Fordel blandingen over eplene og stek kaken i 20 minutter.

Serveres med krem eller yoghurt smakt til med vanilje.

Sjokoladeparfait med bær og nøtter

Det er godt og enkelt å lage is. Varier med melkesjokolade for en mildere smak, eller hvorfor ikke mintsjokolade eller sjokolade med appelsinsmak. Oppskriften holder til seks mindre eller fire litt større porsjoner.

4–6 porsjoner
4 eggeplommer
1 dl sukker
1 ts vaniljesukker
3 dl kremfløte
100 g mørk sjokolade, ca. 70 %

Monter vispen på kjøkkenmaskinen. Pisk eggeplommer, sukker og vaniljesukker hvitt. Pisk kremfløten. Smelt sjokoladen og bland den i eggeblandingen. Ha i pisket krem og rør.

Fordel i fire porsjonsformer eller i en serveringsskål, og dekk med plastfolie. La stå i frysen til den blir fast – det tar rundt 4 timer.

Ta parfaiten ut ca. 20 minutter før den skal serveres. Pynt gjerne med noen bær, hakkede nøtter eller for eksempel mynte.

Jordbær- og yoghurtis med myntesukker

Mager og sunn is med frukt. Varier ved å erstatte frosne jordbær med bringebær, blåbær eller andre bær. Med eller uten myntesukker. Siden vi bruker frosne bær, blir det iskonsistens når vi blander med yoghurt.

4 porsjoner
1/2 dl sukker
1/2 potte grønnmynte

is:
300 g frosne jordbær
3 ss sukker
2 dl gresk yoghurt/matyoghurt
1/2 dl crème fraîche

Start med å kjøre sukker og mynte i hurtigmikser eller med kniven montert i foodprosessoren Hell myntesukkeret i en bolle mens du lager isen. Ha de frosne jordbærene i foodprosessoren med kniven montert eller i en hurtigmikser.

Hvis du lager en mindre porsjon, kan du også bruke stavmikser. Tilsett sukker, yoghurt og crème fraîche og kjør til en jevn masse. Ha isen i fire glass.

Dryss myntesukker over og server med en gang.

Hvit sjokolademousse med appelsinsalat

En myk og god mousse er fin å kombinere med friske appelsiner. Server denne desserten som avslutning på et lettere måltid.

4 porsjoner
100 g hvit sjokolade
2 egg
2 ss sukker
2 dl kremfløte
2 appelsiner

Smelt sjokoladen i vannbad. Monter vispen på kjøkkenmaskinen. Pisk egg og sukker luftig. Pisk fløten. Rør eggeblandingen i sjokoladen og tilsett så den piskede kremen.

Bland forsiktig, men nøye, og fordel massen i 4 porsjonsglass.

Skjær skallet av appelsinene slik at det hvite følger med. Fileter appelsinene eller skjær dem i tynne skiver. Fordel appelsinene over moussen og server.

Sitronskum med appelsinbåter og mandelstrø

Lemon curd er en tykk krem med kraftig sitronsmak. Blandet med pisket krem blir det mildt og godt. Det sprø mandelstrøet smaker deilig til.

4 porsjoner
1 dl mandelflak
1 dl havregryn
2 ss smør
2 ss sukker
2 dl kremfløte
4 ss lemon curd
2 appelsiner

Stek mandelflak og havregryn med smør og sukker i en stekepanne. La det bli gyllenbrunt. Ha halvparten av mandelstrøet i bunnen av fire porsjonsglass. Skrell og fileter appelsinene og legg dem i glassene.

Pisk fløte og lemon curd med vispen på stavmikseren eller med vispen montert på kjøkkenmaskinen. Fordel massen i glassene. Strø resten av mandelstrøet over. Serveres med en gang, eller la det stå en stund i kjøleskapet.

Marengskake med pisket krem og frukt

Hjemmelaget marengs er mye bedre enn den som kan kjøpes i butikken. Med pisket krem og frukt blir det en populær og lekker dessert.

ca. 8 stykker
3 eggehviter
1 kryddermål eddik
1 1/2 dl sukker
3 dl kremfløte
frukt og bær for eksempel druer, bringebær og jordbær

Sett ovnen på 175°. Monter vispen på kjøkkenmaskinen. Pisk eggehvite og eddik. For at resultatet skal bli godt, må bollen være ren og tørr. Pisk hvitene stive; det tar et par minutter på høyeste effekt. Tilsett sukkeret litt om gangen, og fortsett å piske til massen er fast og litt blank.

Legg bakepapir på bakebrettet, og tegn en rund form ved hjelp av en tallerken som er snudd opp ned. Den bør være ca. 25 cm i diameter. Fordel marengsmassen i sirkelen.

Sett marengsen inn i ovnen og senk varmen til 125°. Stekes i ca. 45 minutter. Slå deretter av ovnen og la marengsen bli kald med ovnsdøren på gløtt.

Pisk fløten og skjær frukten i mindre biter. Ha pisket krem på marengsbunnen og dekorer med fruktbiter og bær.

Ostekake med bær

En klassiker som fint kan lages på forhånd. Passer bra som avslutning på en buffet, siden den både er dessert og passer til kaffe og te.

ca. 10 stykker
bunn:
10 digestivekjeks
100 g smør

fyll 1:
400 g philadelphiaost
3 egg
1 dl sukker

fyll 2:
4 dl crème fraîche, 35 %
1 ss vaniljesukker
1/2 dl melis

valgfri frisk frukt eller friske bær

Sett ovnen på 200°. Smelt smøret, og kjør smør og kjeks med en stavmikser eller i foodprosessoren med kniven montert. Ha smulene i en paiform eller springform og trykk dem ut over hele bunnen. Hvis du bruker en springform, kan det være lurt å isolere bunnen med matpapir eller å legge et stykke aluminiumsfolie under formen i ovnen. Stek bunnen i ca. 7 minutter, og senk temperaturen i ovnen til 180° når du har tatt ut formen.

Sett formen til side. Kjør ost, egg og sukker i foodprosessoren med kniven montert eller med stavmikser. Det skal bli en jevn masse. Hell den over kjeksbunnen og stek i ovnen i ca. 30 minutter. Sett så kaken kjølig til den blir kald.

Bland crème fraîche med melis og vaniljesukker som er siktet gjennom en fin sikt. Ha blandingen på kaken som må være helt kald. Stekes i ca. 7 minutter. La kaken bli kald før servering. Pynt med litt fin frukt.

Sjokolademuffins med sjokoladebiter

Klassiske sjokolademuffins er godt. Her er de forgylt med litt ekstra biter av både hvit og mørk sjokolade.

ca. 15 små eller 10 store
150 g smør
2 dl sukker
2 egg
1 ts vaniljesukker
1 dl melk
3 dl hvetemel
2 ts bakepulver
4 ss kakao
50 g mørk sjokolade, 70 %
50 g hvit sjokolade

Sett ovnen på 200°. Monter vispen på kjøkkenmaskinen. Rør smør og sukker hvitt. Tilsett ett egg om gangen og fortsett å piske til en jevn røre. Tilsett vaniljesukker og melk. Visp noen sekunder til slik at alt blandes. Ta vispen ut av bollen. Hakk begge sjokoladetypene i mindre biter. Bland de tørre ingrediensene og sjokoladebitene, og rør det inn i røren med en slikkepott eller sleiv.

Fordel røren i formene. Stekes i midterst del av ovnen i ca. 15 minutter.

Sjokolademousse med kardemomme

En perfekt avslutning på en god middag! Hvis du finner hele kardemommefrø, er de ekstra gode knust i morter eller malt på kvern.

4 porsjoner
100 g mørk sjokolade, ca. 70 %
2 egg
2 ss sukker
1 ts malt kardemomme
2 dl kremfløte

Smelt sjokoladen i mikrobølgeovn eller vannbad. Monter vispen på kjøkkenmaskinen. Pisk eggene svært luftige med sukker og kardemomme. Pisk fløten. Rør eggeblandingen i sjokoladen og tilsett så den piskede kremen.

Bland forsiktig, men nøye, og fordel røren i 4 porsjonsglass. Serveres med en gang med et dryss av revet sjokolade eller strøssel.

Hvis du ønsker å lage moussen på forhånd, kan den oppbevares i kjøleskap. Den bør likevel stå i romtemperatur minst en time før servering.

Pæretartelett med ingefærglasur

Pærer og ingefær er en ypperlig kombinasjon. Med pæreskiver i et vakkert mønster blir dette en fryd ikke bare for ganen, men også for øyet.

8 stykker paideig:
2 dl hvetemel eller siktet speltmel
1 dl fin sammalt hvete eller sammalt spelt
2 ss sukker
150 g smør
1 krm salt
2 ss iskaldt vann
4 store faste pærer
50 g smør
2 dl appelsin- og ingefærmarmelade (eller 2 dl appelsinmarmelade og 2 ts malt ingefær)

Sett ovnen på 200°. Kjør mel, sukker, smør og salt i foodprosessoren med kniven montert. Tilsett vannet og kjør litt til, bare så mye at deigen holder sammen. Legg deigen i en plastpose og la den hvile i kjøleskap i 30 minutter. Skrell pærene og fjern kjernehusene. Skjær pærene i tynne skiver for hånd. Ta paideigen ut av kjøleskapet og kjevle den til en så rund leiv som mulig, ca. 4 mm tykk. Ha den på

Gulrotkake med glasur

Revne gulrøtter gjør kaken saftig og god. Den myke glasuren med smør og kremost er smaksatt med litt sitron og smaker godt til.

1 kake, ca. 12 porsjoner
300 g gulrøtter
2 dl fruktsukker
2 dl rapsolje
3 egg
3 1/2 dl siktet speltmel
1 ts bakepulver
1 ts natron
1/2 ts salt
2 ts kanel

100 g philadelphiaost, 24 %
30 g smør, romtemperert
2 dl melis

Sett ovnen på 175°. Monter den vendbare raspeskiven med den fine siden på kjøkkenmaskinen. Riv gulrøtter fint. Bland alle tørre ingredienser i en stor bolle. Ha i resten av ingrediensene og bland godt. Ha røren i en smurt form. Stek kaken i nederste del av ovnen i ca. 45 minutter. Avkjøles på rist.

Sikt melis i en skål. Tilsett philadelphiaost og smør og kjør med stavmikser eller bland med en gaffel. Smør glasuren over kaken. Dekorer eventuelt med kanel.