Bruk av informasjonskapsler

Nettsiden til Bosch bruker informasjonskapsler slik at du kan legge artikler i handlekurven, bestille en tekniker online og la oss samle inn anonyme statistiske data slik at vi tilby en bedre tjeneste på nettsiden. Ignorer denne meldingen hvis du ønsker å fortsette. Klikk på koblingene hvis du vil se mer informasjon om informasjonskapslene vi bruker og hvordan du håndterer innstillinger.

 

Før og etter vask

before and after washing image

Før og etter vask.

Det er lett å se hvordan et plagg ser ut når vi prøver det for første gang, men det er ikke like lett å vite hvordan det vil se ut etter at det er vasket noen ganger. Gi dine klær riktig behnadling.

Det er lett å se hvordan et plagg ser ut når vi prøver det for første gang, men det er ikke like lett å vite hvordan det vil se ut etter at det er vasket noen ganger. Ulike tekstiler krever ulik behandling, så det er viktig å sjekke vaskeanvisningen før du vasker et plagg. Les merkingen allerede når du handler plagget.

Vaskeanvisningen gjelder
Vaskesymbolene er obligatoriske. Hvis du vet hva symbolene på vaskeanvisningen betyr, vet du hvordan de ulike plaggene skal behandles. Ønsker du dessuten å slippe særbehandling av enkelte plagg, er det smart å sjekke vaskeanvisningen allerede før du handler.

Start med å sortere tøyet
Sorter først etter farge. Del inn vasken i hvite, lyse og mørke farger. Sorter deretter de ulike haugene etter temperaturen som er angitt på vaskeanvisningen. Hvis du synes det blir for mange maskiner, kan du blande plagg med ulike temperaturangivelser. Husk da å la det mest følsomme plagget bestemme temperaturen. Vask klær med sterke farger for seg, så trenger du ikke bekymre deg for eventuell misfarging av andre tekstiler. Hvis du bruker vaskemiddel med enzymer, må du sortere ut ull og silke. Unngå også å vaske ull eller silke sammen med syntetiske stoffer, da det kan gjøre at begge nupper seg.

Tettsittende eller løst og ledig?
Trøyer trekker seg sammen etter tørketromling, men tøyer seg ut igjen når du bruker den. Frottéhåndklær blir myke i tørketrommel. Materiale med skåret luv, som manchester og plysj, blir både pene og behagelige av tørketromling. Lin mister derimot stivheten i tørketrommel. Det anbefales derfor ikke å tørketromle linklær og linduker – det gjelder naturligvis ikke hvis du foretrekker at linskjorten er myk og litt slasket. Lin blir stivt igjen hvis du lar det henge til tørk etter neste vask. Ull bør ikke tromles med mindre du har en tørketrommel med skånsom ullkurv.

Stryking
Vaskeanvisningen angir om plagget tåler stryking og på hvilken varme. Start alltid med å stryke det som tåler lavest temperatur. Strykejernet blir fortere varmt enn avkjølt. Husk også at det ikke bare er varmen som påvirket tøyet. Noen materialer har best av å strykes tørre, andre fuktige. Stivede plagg skal for eksempel strykes raskt og ikke for varmt, ellers kan stivelsen brenne fast i jernet. Prøv deg frem, forsiktig. Ikke la deg lure av at noe virker lett å stryke.

Ta vare på strykejernet ditt
Unngå å stryke over skarpe ting som glidelåser og knapper. Undersiden (sålen) av et strykejern skal alltid være glatt og uten riper, så det ikke skader tekstilene. Hvis du merker at sålen begynner å gli dårligere, bør du rengjøre den. Har du ikke en spesiell strykejernsrens, kan du for eksempel bruke en tannbørste. Unngå å skrape. Dampstrykejern skal avkalkes. Les hvor ofte og med hva i bruksanvisningen.

Syntethavari
Hvis et syntetisk stoff skulle smelte under strykejernet ved et uhell, øker du temperaturen til maks og rengjør strykesålen med for eksempel tørkerull. Poler deretter med en klut som tåler sterk varme før du lar strykejernet avkjøle.

Hold maskinen ren
Selv om du som oftest vasker ved lav temperatur, er det bra å vaske ved høyere temperatur (70- 90 °C) fra tid til annen for å holde maskinen ren og ordentlig. Ønsker du ikke å vaske plagg ved denne temperaturen, kan du kjøre maskinen tom. Bruk gjerne kondensvannet fra tørketrommelen til dampstrykejernet, så slipper du avleiringer, kalkflekker og så videre.

Unngå vond lukt i vaskemaskinen ved å la døren stå åpen når maskinen ikke er i bruk. Andre tips er å bruke ekstra skyllefunksjon og kjøre vaskemaskinen ved høyere temperaturer (se ovenfor) noen ganger i året.

Kilde: Testlab/Råd& Rön, 9/06.

Selvdoserende vaskemaskin.

Funksjonen i-DOS sørger for at vaskemaskinen tar seg av doseringen av flytende vaske- og skyllemiddel selv.

Les mer

Selvrensende tørketrommel.

Tørketrommel med selvrensende kondensator gir energiklasse A - 60 %* gjennom hele levetiden.

Les mer

Én motor, mange fordeler.

10 års motorgaranti på alle vaskemaskiner og kombinert vask/tørk fra Bosch med EcoSilence Drive™-motor.