Bruk av informasjonskapsler

Nettsiden til Bosch bruker informasjonskapsler slik at du kan legge artikler i handlekurven, bestille en tekniker online og la oss samle inn anonyme statistiske data slik at vi tilby en bedre tjeneste på nettsiden. Ignorer denne meldingen hvis du ønsker å fortsette. Klikk på koblingene hvis du vil se mer informasjon om informasjonskapslene vi bruker og hvordan du håndterer innstillinger.

 

Hovedretter

By på hjemmelaget!

Med Bosch på kjøkkenet er det enklere enn noen gang å lykkes. Vi har den siste tiden hatt flere inspirerende samarbeid med eksempelvis magasinet Gastro, Alt for Damerne og Boligliv.

La deg inspirere!

Lakseburgere med limedressing og salat

Saftige og gode lakseburgere med smak av rosépepper passer fint med en frisk limedressing. Bak gjerne brød selv.

4 porsjoner
limedressing:
1 lime
1 dl crème fraîche, 35 %
1 ts flytende honning
salt og pepper
400 g laksefilet
3 vårløk
1 ts rosépepper
1/2 ts salt
2 ss maizena
smør til steking

Lag først limedressingen. Vask limen og riv skallet. Bland skallet med crème fraîche og honning. Smak til med salt og pepper.

Monter kniven i foodprosessoren og legg laksefileten i. Kjør et lite minutt slik at fiskekjøttet akkurat blir finfordelt. Hakk vårløken fint for hånd, og knus rosépepper i morter eller på et skjærebrett. Ha løk og pepper i fisken sammen med salt og maizena. Rør godt rundt og form til 4 kaker. Stekes i smør på middels sterk varme.

Serveres i brød sammen med salat og dressing.

Vinkokt hoki med aïoli og asparges

Det er lett å lage aïoli, dvs. hvitløkmajones, og den er veldig god. Men husk at oljen og egget må ha romtemperatur når du begynner å vispe.

4 porsjoner

2 eggeplommer
3 fedd hvitløk
2 krm salt
2 dl olivenolje
1 ts sitronsaft
3 dl tørr hvitvin
2 dl vann
1 terning fiskebuljong
500–600 g hoki eller annen hvit fisk i fileter
2 bunter asparges
salt

Lag først aïoli. Monter vispen på kjøkkenmaskinen. Riv hvitløken fint for hånd. Pisk eggeplommen med salt og hvitløk. Tilsett oljen langsomt i en tynn stråle under konstant pisking. Pisk til det blir en tykk, blank majones. Drypp sitronsaft i og bland godt.

Kok opp vin, vann og buljongterning i en vid kjele. Rør slik at buljongterningen løser seg opp, og legg fisken i. Slå av platen, og la fisken bli ferdig på ettervarmen. Det tar ca. 7 minutter, avhengig av hvor tykke filetene er.

Kok aspargesen i lettsaltet vann.

Serveres med kokte poteter.

Rotfruktgrateng med smakfull kjøttgryte

Revne rotfrukter blir saftige og gode sammen i ovnen. En gryte som får stå og småkoke en time eller to, smaker godt på kjølige dager. Lag gjerne dobbelt porsjon, slik at du har noe å fryse ned også.

4 porsjoner
ca 500 g beinfri høyrygg,
bog eller flatbiff
2 ss smør
2 ss hvetemel
1 1/2 ts salt
4 dl vann
1 gul løk
2 gule paprika
1 rød chilifrukt
1 ts karri
1 ts gurkemeie
1/2 dl kremfløte
svart pepper
1 bit rotselleri, ca 300 g
2 pastinakk, ca 200 g
6 gulrøtter, ca 300 g
2 purre
4 dl revet lagret ost
1 1/2 ts salt
1/2 ts grovmalt svart pepper
noen kvister fersk timian
5 dl matfløte

Skjær kjøttet i 3×3 cm store biter. Brun kjøttet i en stekepanne litt om gangen. Ha det i en gryte. Strø mel og salt over. Rør om. Hell vann over kjøttet. La småkoke under lokk på svak varme i ca. 45 minutter. Skrell løk og skjær i skiver, og skjær paprika og chili i biter. Ha dem i gryta sammen med karri og gurkemeie, og la gryta småkoke ytterligere ca. 15 minutter eller til kjøttet er mørt. Hell i fløte og smak til med salt og pepper.

Sett ovnen på 200°. Monter den vendbare raspeskiven med den grove siden på kjøkkenmaskinen. Skrell rotfrukter og purre, og rasp dem i kjøkkenmaskinen. Ha grønnsaker og mesteparten av osten lagvis i en ildfast form. Dryss salt og pepper mellom lagene. Hell fløte over. Strø resten av osten oppå. Stekes i ca. 45 minutter.

Kveite med pesto og bønnesalat

Det er lett å lage sin egen pesto, og den smaker vidunderlig. Etter at den har vært i ovnen, blir den ekstra smakfull og liver opp den milde fisken.

4 porsjoner
50 g pinjekjerner
1 potte fersk basilikum
1 dl revet parmesan eller annen vellagret ost
4 ss olivenolje
salt og pepper
600 g kveite eller annen hvit fisk
2 bokser små hvite bønner
1/2 agurk
20 cocktailtomater
1 lite glass svarte
oliven uten stein
3 ss olivenolje
1 ss hvit balsamicoeddik eller hvitvinseddik
1 ts urtesalt

Sett ovnen på 200°. Rist pinjenøttene i en tørr stekepanne.

Monter kniven i foodprosessoren og kjør basilikumblad, pinjekjerner, ost og olivenolje til en jevn masse. Du kan også bruke stavmikser.

Del fisken i passe store biter og legg dem i en ildfast form. Tilsett salt og pepper. Fordel pesto over og stek fisken i ovnen i ca. 10 minutter.

Skyll bønnene og ha dem i en salatbolle. Skrell agurken og del den på langs. Ta ut kjernene med en skje, og skjær agurken i skiver. Del tomatene og hell laken av olivenene. Bland alt med bønnene, og hell olivenolje, vineddik og urtesalt over.

Server pestofisken med bønnesalaten.

Steinbitfilet i folie med urtesaus og kålsalat

Fisken blir saftig og god når den lages i foliepakke i ovnen. Duft og smak fra alle urtene passer fint til. Kålsalat er både sunt og godt.

4 porsjoner
600 g steinbitfilet eller annen hvit fisk
grillfolie
salt og pepper
1 bunt gressløk
1 kvist fersk merian
5 persillekvaster
2 kvister fersk timian
2 kvister fersk grønnmynte
1 ts presset sitron
3 ss olivenolje
2 dl matyoghurt 8 %
salt og pepper
1/2 ts fennikelfrø
300 g kål
3 ss olivenolje
1 ss hvit balsamicoeddik eller hvitvinseddik
1 ts urtesalt

Sett ovnen på 200°. Legg fiskefileten i folie i en ildfast form. Strø på salt og pepper og lukk pakken. La stå i ovnen i 15–20 minutter, avhengig av størrelsen på fileten.

Miks eller hakk alle urtene med sitron og olivenolje med stavmikser eller i hurtigmikser. Ha de miksede urtene i en skål og rør inn yoghurt. Smak til med salt og pepper. Rør inn fennikelfrø og la urtesausen stå og trekke.

Monter den vendbare snitteskiven med den tynne siden på kjøkkenmaskinen, og skjær kålen i skiver. Ha dem i en skål, og hell på olivenolje, vineddik og urtesalt. Bland godt.

Server fisken sammen med den grønne urtesausen, kålsalat og for eksempel kokt ris.

Biff med potetgrateng med chèvre

Chèvreosten gir en god smak til gratengen med poteter og fennikel. Sammen med lettkokte aspargesbønner eller en fargerik salat er dette riktig festmat.

4 porsjoner
potetgrateng:
300 g poteter
200 g fennikel
3 dl matfløte
2 dl melk
2 fedd hvitløk
noen kvister fersk timian
50 g chèvre
salt og pepper
400–600 g biff, f.eks. entrecôte eller oksefilet
salt og pepper

Sett ovnen på 220°. Monter den vendbare snitteskiven med den tynne siden på kjøkkenmaskinen. Skrell potetene og skjær dem i skiver. Rens fennikelen, skjær den i skiver og ha den sammen med poteter i en stor ildfast form. Bland matfløte, melk og timian. Riv hvitløken på rivjern og ha i fløtemelken. Smak til med salt og pepper.

Hell fløtemelken over grønnsakene og smuldre chèvreosten over. La stå i ovnen i ca. 40 minutter.

Ta kjøttet fram en halv time før steking, slik at det ikke er for kaldt. Strø salt og pepper over kjøttet, og stek det på nokså sterk varme i smør og olje. Serveres med en sprø salat.

Ingefærwokede grønnsaker med marinert biff

Grønnsakene blir ekstra gode i wok. Det går fort, og de beholder sin spenst og friskhet. Det er selvfølgelig best å grille kjøttet, så pass på når det er sommer!

4 porsjoner
400-500 g entrecôte
grovsalt

marinade:
4 fedd hvitløk
1 dl olivenolje
1/2 dl japansk soyasaus eller 1 ss vanlig soyasaus
2 ss sweet chilisaus

wok:
ca. 4 cm fersk ingefær
1 rød paprika
1 gul paprika
2 gulrøtter
1 squash
1 knippe vårløk
1 boks vannkastanjer
1 ss olivenolje
+ litt ekstra til steking

Riv hvitløken for hånd og bland med resten av ingrediensene til marinaden. Pensle kjøttet med marinaden, og la det hvile i 5 minutter. Spar resten av marinaden til senere.

Fjern frøene fra paprikaen og skjær dem i store biter. Monter den vendbare snitteskiven med den tykke siden på kjøkkenmaskinen, og kutt squash og gulrøtter i skiver. Skjær løk og vannkastansjer i mindre biter for hånd. Riv ingefær for hånd.

Ha grønnsaker og ingefær i en bolle, hell olivenolje over og bland. Ha litt ekstra olivenolje i en wok eller stor stekepanne, og stek grønnsakene raskt. Grill kjøttet eller stek det i stekepanne. Legg kjøttet på et fat og hell resten av marinaden over. Dryss grovsalt over og la det stå en stund før servering.

Server kjøttet med wokede grønnsaker og med eller uten kokt ris.

Rösti med lammestek og chèvrekrem

Lam og chèvre går godt sammen, og med fersk timian blir det enda bedre. Den råstekte potetkaken smaker deilig til.

4 porsjoner
600 g lammestek
6–8 fedd hvitløk en bunt fersk rosmarin
salt og pepper
steketermometer

Chèvrekrem:
100 g chèvreost
250 g kesam, 8 %
1/2 potte fersk timian
svart pepper
6-8 middels store poteter
2 ss smør eller rapsolje
1/2 ts salt
2 krm pepper
balsamicoeddik

Sett ovnen på 125°. Legg lammesteken i en ildfast form, og stikk termometeret inn slik at spissen kommer midt i steken. Del hvitløksfeddene i to og skjær lommer i kjøttet. Dytt inn hvitløksbåtene, og klapp finhakket rosmarin, salt og pepper inn i kjøttet. Stekes i ovnen til termometeret viser 55°.

Miks chèvreost og kesam. Ta bladene av timiankvistene og rør inn. Smak til med pepper.

Monter den middels fine raspeskiven på kjøkkenmaskinen. Skrell og riv potetene. Tørk dem, for eksempel i et kjøkkenhåndkle. Varm opp smør eller rapsolje i en stekepanne og ha de raspede potetene i panna. Stekes på middels sterk varme. Pass på å glatte ut potetmassen. Strø salt og pepper over. Stekes 8–10 minutter på hver side. Snu röstien ved å legge en tallerken opp ned over den. Snu det hele og la röstien gli ned i panna med den ustekte siden ned.

Skjær opp steken og drypp litt balsamicoeddik over. Serveres med rösti, chèvrekrem og en god salat.

Kyllingpølse med energibulgur

Det er spennende og morsomt å lage egne pølser. Spør i kjøttdisken i butikken om de kan bestille naturtarm. Pølsene blir milde og gode sammen med bulguren, som er full av sunne saker og pen å se på.

4 porsjoner
500 g kyllingfilet
1/2 dl fersk salvie
1 sitron
1 ts salt
10 isbiter
2 eggeplommer
1 dl iskaldt vann
1 1/2 dl kremfløte
geitetarmer
2 dl bulgur (ligner couscos)
4 dl vann
1/2 ts salt
1 dl frø, f.eks. solsikkefrø, sesamfrø, gresskarfrø
1 granateple
100–200 g ruccola
1 sitron

Skjær kyllingfiletene i mindre biter. Legg salviebladene oppå hverandre, og skjær dem i fine strimler. Riv skallet av sitronen. Monter foodprosessoren med kniven på kjøkkenmaskinen. Kjør kyllingkjøtt, salt, isbiter og eggeplommer i maskinen. Spe etter hvert med iskaldt vann, og tilsett deretter kremfløten. Stopp maskinen straks det er blandet, og rør i salvie og sitronskall for hånd.

Sett det minste pølsehornet på kjøttkvernen på kjøkkenmaskinen. Skyll tarmen og træ den på pølsehornet. Fyll tarmen jevnt, men ikke for hardstappet. Det går fint å slå av maskinen innimellom og fordele farsen i etterkant, hvis det ikke blir helt jevnt. Bruk gjerne lav hastighet hvis du ikke er vant til å lage pølse. Tvinn til små pølser, ca. 5 cm lange. Trekk i lettsaltet vann i 10–15 minutter. La dem renne av seg på et kjøkkenhåndkle. Før servering steker du dem forsiktig i litt smør slik at de får farge og blir varme.

Kok bulgur med vann og salt. Rist frøene i en tørr stekepanne. Skjær granateplet i to og bryt opp halvdelene. Hold dem over en salatbolle, og bank på skallet med en tresleiv slik at kjernene faller ut. Pirk dem eventuelt ut. La bulguren avkjøle seg litt etter at den er ferdig kokt, og ha den så i bollen. Tilsett de ristene frøene og ruccolasalaten. Bland godt og press saften av en sitron over. Server pølsene med bulguren.

Hamburgere med chilidressing

En rett som slår an hos alle! Lett å variere med forskjellig tilbehør. Noen liker sylteagurk til, eller kanskje ristet løk. Med eller uten hjemmebakt brød.

4 porsjoner
chilidressing:
1 rød chilifrukt
1 ts paprikapulver
1 dl crème fraîche, 35 %
salt og pepper
400 g storfe- ellerlammekjøtt
2 sjalottløk
1 ts malt spisskummen
salt og pepper
smør til steking
4 store tomater
1 avokado
1 stor rødløk
valgfri salat

Lag først chilidressingen. Fjern frøene fra chilien. Skjær den i små biter. Bland chili med paprikapulver og crème fraîche. Smak til med salt og pepper.

Monter kjøttkvernen med hullskiven på kjøkkenmaskinen. Skjær kjøttet i lange strimler og mal det to ganger i kjøttkvernen. Bruk stapperen på slutten.

Monter deretter kniven i foodprosessoren. Hakk sjalottløken fint, og ha i kjøttdeig, løk og spiskummen samt salt og pepper. Kjør til alt er blandet. Form til 4 hamburgere. Stekes i smør på middels sterk varme.

Skjær tomater, avokado og rødløk i tynne skiver, og server hamburgeren i brød med grønnsaker og dressing.

Krydrede kjøttboller med pastagrateng

Kjøttboller med smak av ingefær, chili og garam masala. Agurksalaten er annerledes krydret, med kardemomme. Hvorfor ikke servere en kremet og god pastagrateng til? Fin å lage på kokt pasta fra i går.

4 porsjoner
400 g kjøttdeig eller farse
1/2 dl kremfløte
1/2 ts malt ingefær
1 ts chilipulver
1 ts garam masala
salt
smør å steke i
2 middels store agurker
2 ts hele kardemommefrø
3 ss olivenolje
1 ss hvitvinseddik
salt og pepper
1 ss olivenolje
300–400 g kald kokt pasta
3 eggeplommer
2 dl matfløte
2 dl revet ost
salt og pepper

Sett ovnen på 200°. Bland kjøttdeig, fløte, ingefær, chilipulver og garam masala i foodprosessoren med kniven montert. Smak til med salt. Form farsen til små kjøttboller. Stek dem i smør.

Skrell agurkene, del dem i to på langs og fjern kjernehusene med en skje. Skjær halvpartene i biter, ca. en halv cm store. Legg dem i en salatbolle. Knus kardemommefrø i en morter, eller mal dem i kvernen på kjøkkenmaskinen. Bland olivenolje, hvitvinseddik, salt, pepper og knust kardemomme. Hell dressingen over agurken og bland.

Ha olivenolje i bunnen av en ildfast form. Monter vispen i kjøkkenmaskinen, og pisk eggeplommer og fløte til en glatt røre. Riv osten i foodprosessoren med den vendbare raspeskiven/grove siden montert. Bland ost og kald pasta i egg- og fløteblandingen. Hell alt i formen og stek i ovnen i 20 minutter. Server kjøttbollene og agurksalaten med pastagratengen.

Kylling i parmaskinke og salvie med blomkålmos

Blomkålmos er lettere og sunnere enn potetmos, og med trøffelolje blir det helt storveis. Hvis du ikke liker trøffelolje, kan du selvfølgelig nyte mosen som den er.

4 porsjoner
1 stort blomkålshode eller 2 små
1/2 dl crème fraîche
salt og pepper
400 g kylling, brystfilet eller lårfilet
8 tynne skiver parmaskinke
ca. 16 salvieblad
trøffelolje

Del blomkålhodet i buketter og kok dem møre. Kjenn etter med en gaffel. Hell vannet av. Mos blomkålen med litt av kokekraften med stavmikser eller i hurtigmikser. Tilsett crème fraîche og smak til med salt og pepper.

Del kyllingen så det blir til sammen 8 biter. Filetene kan for eksempel deles på langs. Legg salviebladene på kyllingbitene, og surr parmaskinken rundt. Fest med en tannpirker. Stek i stekepanne, først på litt sterk varme til det blir brunt, og deretter på svakere varme slik at kyllingbitene blir gjennomstekt.

Legg kylling og mos på tallerkener, og drypp trøffelolje over blomkålmosen.

Kylling panert i pinjekjerner og basilikum

En annerledes måte å servere kylling på. Den herlig grønne ertehummusen er både nyttig, vakker og god. Salaten er også fargesterk.

4 porsjoner
2 avokadoer
3 røde epler
salatblader
salt og pepper
3 ss olivenolje
1 ss hvitvinseddik
4 kyllingfileter
100 g pinjekjerner
1 potte basilikum
2 egg
salt og pepper
rapsolje

Skjær avokado og eple i små terninger. Ha i en skål sammen med salatblader. Bland olje, vineddik, salt og pepper. Bland dressingen med grønnsakene ved servering.

Skjær kyllingfiletene i fire på langs. Monter kniven i foodprosessoren og legg pinjekjerner og basilikumblader i. Kjør til frøene er finfordelt og blandet med basilikum. Ha blandingen i en dyp tallerken. Knekk eggene i en annen dyp tallerken, og tilsett salt og pepper. Visp litt med en gaffel slik at plommen og hviten blandes.

Dypp kyllingen først i egg og deretter i pinjeog basilikumblandingen. Pass på at blandingen dekker så mye som mulig av kyllingen, og stek filetene på middels sterk varme til de er gyllenbrune.

Serveres med avokadosalat og ertehummus.

Briefylt kyllingfilet med gulrot- og rødløksalat

Fin festrett, lett å få til. Panering i grovt rugmel gjør kyllingen ekstra sprø og god. Gulrotsalaten får litt ekstra sting av chilifrukten.

4 porsjoner
600 g gulrøtter
2 rødløk
1 rød chilifrukt
3 ss olivenolje
1 ss hvit balsamicoeddik
1/2 ts salt
100 g brieost
4 kyllingfileter
1/2 potte fersk koriander
1 egg
1–2 dl grov sammalt rug
salt og pepper
smør å steke i

Sett ovnen på 175°. Skrell gulrøttene og riv dem med snitteskiven for wokgrønnsaker montert på kjøkkenmaskinen. Det går også bra med den middels fine raspeskiven. Skjær rødløken i tynne skiver og legg dem i varmt vann i ca. 5 minutter. Fjern frøene fra chilifrukten og skjær den i små biter. Bland olivenolje, balsamicoeddik og salt. Rør i chili. Hell vannet av rødløken og legg den i en salatbolle med de revne gulrøttene. Bland godt.

Del brieosten i fire deler. Skjær et snitt i kyllingfiletene og fyll med brie og blad av koriander. Knekk egget i en dyp tallerken, og visp det lett sammen med en gaffel. Ha rugmelet i en annen dyp tallerken, og tilsett salt og pepper. Dypp kyllingfiletene først i egg og deretter i rugmel. Brun dem i rikelig med smør i en stekepanne på middels sterk varme slik at de blir gyllenbrune. Stek dem ferdig i ovnen i ca. 15 minutter.

Server kyllingen med gulrotsalat og enten kokt ris eller for eksempel ovnsstekte potetbåter.

Pai med kreps, reker og laks

Deilig pai med havets frukter. Passer fint til en litt luksuspreget lunsj, eller kanskje på et buffetbord. Varier med krabbe eller blåskjell. Serveres med en frisk salat.

6 porsjoner
2 dl hvetemel
1 dl fin sammalt hvete
1/2 ts salt
150 g kaldt smør
2 ss iskaldt vann
1 purre
1 ss smør
2 dl crème fraîche
1/2 dl tørr hvitvin
4 egg
200 g krepsehaler
200 g rensede reker
100 g røkelaks
3 ss hakket dill
salt og pepper

Monter kniven i foodprosessoren, og ha i mel og smør skåret i terninger. Tilsett salt og kjør noen sekunder til det blir smuldrete. Tilsett det kalde vannet og kjør til deigen så vidt holder sammen. Legg deigen i en plastpose i kjøleskapet, og la den hvile i minst 30 minutter.

Sett ovnen på 200°. Smør en høy paiform, gjerne en med løs bunn. Kjevle ut deigen og kle formen. Legg gjerne aluminiumsfolie over kantene siden deigen ellers har en tendens til å skli ned. Stek i 10 minutter.

Skjær purre i tynne skiver og fres den i smør. Monter vispen på kjøkkenmaskinen og visp sammen crème fraîche, vin og egg. Skjær røkelaksen i fine strimler. Hakk krepsehaler og reker i litt små biter, og bland det i fyllet sammen med purre. Hakk dill og vend inn. Smak til med salt og pepper.

Fyll paien. Stek paien i ca. 35 minutter til fyllet har stivnet.

Serveres med en frisk salat.

Bladspinatpai med chilireker

Fyldig spinatpai med litt sterke reker på toppen. Fargerikt, vakkert og godt. Suppler gjerne med enda mer grønne blad i form av en salat.

6 porsjoner
1 rød chilifrukt
ca 300 g rensede reker
2 ss olivenolje
salt og pepper
2 dl hvetemel
1 dl fin sammalt hvete
1/2 ts salt
150 g kaldt smør
2 ss iskaldt vann
1 gul løk
300 g fersk eller
frossen bladspinat
smør til steking
salt og pepper
1 krm muskat
4 egg
2 dl crème fraîche
200 g vellagret ost

Fjern frøene fra chilien. Hakk den fint og bland med reker, olivenolje og litt salt og pepper. La stå og trekke.

Monter kniven i foodprosessoren, og ha i mel og smør skåret i terninger. Tilsett salt og kjør noen sekunder til det blir smuldrete. Tilsett det kalde vannet og kjør til deigen så vidt holder sammen. Legg deigen i en plastpose i kjøleskapet, og la den hvile i minst 30 minutter.

Sett ovnen på 200°. Smør en høy paiform, gjerne en med løs bunn. Kjevle ut deigen og kle 6 porsjonsformer eller en liten paiform. Stek formene i 10 minutter. Hakk løken fint. Hvis du bruker frossen bladspinat, tiner du den og klemmer ut vannet. Fres bladspinat og løk i smør, tilsett salt, pepper og nyrevet muskat. Visp sammen egg og crème fraîche. Monter den vendbare raspeskiven med den grove siden på kjøkkenmaskinen. Riv osten og bland med bladspinaten.

Fyll paien. Stek paien i ca. 35 minutter til fyllet har stivnet. Pynt den ferdige paien med chilireker og server med en salat.

Gnocchi med paprikasaus og lammekarbonader

Det er morsomt å lage de små potetklumpene selv, og de smaker godt til paprikasausen og karbonadene. Ferdiggrillet paprika på glass er et godt utgangspunkt for en lettlaget og velsmakende saus.

4 porsjoner
gnocchi:
800 g melne poteter
1 egg
2 dl hvetemel
2 ts salt

paprikasaus:
3–4 store grillede paprika på glass
1 dl matfløte
1 dl crème fraîche, 35 %
1 ss balsamicoeddik
salt og pepper

lammekarbonader:
600 g lammekjøtt
2 fedd hvitløk
1 fersk rød chilifrukt
1 dl kremfløte
1 ts malt spisskummen
salt og pepper

Monter den vendbare raspeskiven med den fine siden på kjøkkenmaskinen, og riv de kalde, kokte potetene. Ha de revne potetene i en bolle, og bland for hånd i egg, mel og salt. Kna raskt til en smidig deig. Trill ut 2 cm tykke pølser. Del opp pølsene i biter på 1 cm.

Trykk dem sammen med tommel og pekefinger. Ta litt mel på fingrene, så kleber det ikke. La dem hvile under et fuktig håndkle mens du forbereder resten.

Mos paprika og matfløte med stavmikser eller i hurtigmikser. Tilsett crème fraîche og balsamicoeddik. Smak til med salt og pepper.

Monter kjøttkvernen med hullskiven på kjøkkenmaskinen. Skjær kjøttet i lange strimler og mal det to ganger i kjøttkvernen. Bruk stapperen på slutten. Riv hvitløken for hånd på et rivjern. Fjern frøene fra chilien og skjær den i små biter. Bland lammedeigen med fløte, revet hvitløk, spisskummen og chili. Smak til med salt og pepper.

Stek lammekarbonadene i smør på middels sterk varme. Imens koker du gnocchien i lettsaltet vann i ca. 3 minutter. Når de flyter opp, er de ferdige.

Server gnocchi med karbonader, paprikasaus og eventuelt en frisk salat.