Bruk av informasjonskapsler

Nettsiden til Bosch bruker informasjonskapsler slik at du kan legge artikler i handlekurven, bestille en tekniker online og la oss samle inn anonyme statistiske data slik at vi tilby en bedre tjeneste på nettsiden. Ignorer denne meldingen hvis du ønsker å fortsette. Klikk på koblingene hvis du vil se mer informasjon om informasjonskapslene vi bruker og hvordan du håndterer innstillinger.

 

Forretter

By på hjemmelaget!

Med Bosch på kjøkkenet er det enklere enn noen gang å lykkes. Vi har den siste tiden hatt flere inspirerende samarbeid med eksempelvis magasinet Gastro, Alt for Damerne og Boligliv.

La deg inspirere!

Brokkolisuppe med gresskarfrø

Brokkoli er veldig sunt og passer godt å mikse til en suppe. Ristede gresskarfrø er sprø å tygge, og revet sitronskall gir en frisk touch.

4 porsjoner
revet skall av 1 sitron
2 bunter fersk brokkoli
1 liten gul løk
6 dl vann
1 dl crème fraîche, 35 %
2 ss olivenolje med
sitronsmak
salt og pepper
50 g gresskarfrø

Riv skallet på sitronen og sett til side. Del brokkolien i små buketter og skjær stilken i skiver, med unntak av den nederste delen. Hakk løken og fres den myk i en kjele. Hell i halvparten av vannet og ca. 1 ts salt. Ha brokkolistilkene i og la dem koke noen minutter før du heller i resten av vannet og bukettene. Kok det mykt og ta kjelen av varmen. Miks til en jevn suppe og tilsett crème fraîche, sitronskall og sitronolje. Smak til med salt og pepper.

Rist gresskarfrøene i en tørr stekepanne på middels varme. De er ferdige når de er gylne og begynner å ”poppe” litt.

Hell suppen i tallerkener og dryss gresskarfrø over.

Grønn ertesuppe med revet pepperrot og brødterninger

Små, fine erter er en delikatesse, så velg helst små i stedet for store. Moset med hvitvin og fløte blir de enda bedre. Pepperrot og ristede brødterninger er godt til.

4 porsjoner
1 liten gul løk
7 dl vann
2 ts urtesalt
500 g frosne selskapserter
2 dl matfløte
1/2 dl hvitvin
1 sitron
salt og pepper
1 bit fersk pepperrot
4 skiver grovt brød
2 ss olivenolje
salt og pepper

Finhakk løken. Ha olivenolje i en kjele og fres løken under omrøring til den blir blank. Hell i vann og urtesalt og la det koke opp. Tilsett erter og timian, og la det koke i rundt 5 minutter. Miks suppen med stavmikser eller i hurtigmikser til den får jevn konsistens. Tilsett fløte og vin og la suppen bli varm. Smak til med salt og pepper.

Riv pepperrot med den mellomfine raspeskiven i foodprosessoren.

Skjær brødskivene i terninger, og stek dem i olivenolje på nokså sterk varme. Rør rundt og ha til sist på litt salt og pepper. Hell suppen i tallerkener og strø pepperrot og brødterninger over.

Søtpotetsuppe med sterkt krydret pølse

Suppen med søtpotet har fin farge og en rund og god smak. Sterke pølser gir ekstra smak, og presset lime og fersk koriander frisker opp.

4 porsjoner
1 gul løk
2 fedd hvitløk
2 ss rapsolje
5 dl vann
400 g søtpotet
2–3 dl matfløte
1 bit fersk ingefær
salt og pepper
300 g sterkt krydret
pølse med mye kjøtt
noen stilker fersk koriander
2 lime
grillspyd

Hakk løk og hvitløk fint, og fres det i rapsolje noen minutter. Tilsett vann og kok opp. Skrell søtpotet og skjær den i små biter. Kok dem møre og kjør med stavmikser eller i hurtigmikser til suppen har jevn konsistens. Tilsett matfløte og la det hele bli varmt igjen. Riv ingefær fint med rivjern, ha det i suppen og smak til med salt og pepper.

Skjær pølsen i små biter, og stek dem i olje et par minutter. Sett dem ytterst på 8 grillspyd, og legg dem på kanten av tallerkenen ved servering.

Server suppen med fersk koriander og presset lime.

Jordskokksuppe med sitronreker

Den milde jordskokken passer fint til sitronduftende reker. Kjøp pillede reker, eller rens selv. Det kan også være godt å variere med røkte reker.

4 porsjoner
2 fedd hvitløk
1 ss olivenolje
600 g jordskokk
5 dl vann
1 dl matfløte
1 ss hvitvinseddik
salt og pepper
200 g rensede reker
1 sitron
2 ss olivenolje
fersk oregano til pynt

Skjær hvitløken i tynne skiver og stek dem i olivenolje til de begynner å bli litt gylne. Hell på litt av vannet og kok opp. Skrell og del jordskokkene. Fyll kjelen med resten av vannet, tilsett salt og jordskokk. Vannet skal så vidt dekke skokkene. Kok dem til de er møre.

Kjør jordskokk og vannet med stavmikser eller i hurtigmikser. Hell tilbake i kjelen, hvis du har brukt hurtigmikser. Tilsett matfløte og hvitvinseddik. La det hele bli varmt og smak til med salt og pepper.

Bland rekene med presset sitronsaft og olivenolje. Tilsett salt og pepper. Fordel suppen i fire tallerkener og topp med reker og fersk oregano.

Squash- og fetaostpudding med salami og parmaskinke

Den milde squashen passer fint sammen med salt fetaost. Det går også godt å erstatte feta med vanlig ost eller for eksempel chèvre. Server puddingen med en god salat og noen skiver salami og skinke.

4 porsjoner
1 stor squash
150 g fetaost
1,5 dl kremfløte
0,5 dl kesam
2 egg
salt og pepper
200 g salami og parmaskinke i tynne skiver
2 ss olivenolje
salatblader

Sett ovnen på 175°. Monter den grove raspeskiven i foodprosessoren og riv squashen. Legg squashraspet i en sil og strø litt salt over. La den ligge i ca. 10 minutter og klem deretter ut overflødig væske. Kjør ost, kremfløte, kesam og egg med stavmikser eller i hurtigmikser. Tilsett squashraspet og smak til med pepper og eventuelt litt salt. Det trengs ikke så mye, siden osten er salt. Hell opp i fire små, smurte ildfaste former. Sett formene i vannbad, for eksempel i en langpanne, og stek i ovnen i ca. 40 minutter.

Server puddingen med salatblader og salami og skinke.

Grillede kamskjell med dillolje på en seng av salat

Kamskjell er litt luksuriøse og lette å få til. Ypperlig forrett på nyttårsaften eller til en annen festlig anledning. Velg dine egne favorittingredienser til salaten.

4 porsjoner
300 g kamskjell
2 lime
dillolje:
1 dl rapsolje
2 dl hakket dill
noen dråper sitronsaft
1 ss vann
salt og hvit pepper
blandet salat

Varm opp en steke- eller grillpanne. Pensle kamskjellene med litt olje, tilsett salt og pepper. Grill dem raskt så de får farge på alle sider.

Bland olje og dill med stavmikser eller i hurtigmikser. Tilsett salt, hvit pepper, sitron og vann, og kjør litt til.

Legg opp salat på fire tallerkener, ha kamskjellene oppå, og hell dillolje forsiktig over.

Marinerte, lettkokte gulrøtter med hvitløkstekt scampi

Gulrøtter blir veldig gode marinert i appelsin. Hvitløksduftende scampi passer fint til. Velg gjerne økologisk scampi, slik at vi ikke ødelegger jordas ressurser.

4 porsjoner
400 g gulrøtter
skall og saft av 1 appelsin
1 ss olivenolje
1 ts hvit balsamicoeddik
1 krm salt
pepper
2 fedd hvitløk
2 ss olivenolje
1 ss flytende honning
1 ts chiliflak
1 krm salt
200 g (økologisk) scampi, kokt og renset
4 grillspyd av tre

Skrell gulrøttene og kutt dem opp i kjøkkenmaskinen med den vendbare snitteskiven/ tynneste siden. Kok dem i noen minutter, slik at de akkurat blir litt møre. Hell av vannet.

Riv appelsinskallet og ha i en bolle sammen med saften fra appelsinen, olivenolje, balsamicoeddik, salt og pepper. Ha i de varme gulrøttene og bland. Legg et lokk over bollen slik at de er lunkne ved servering. Riv hvitløken på et rivjern og bland i en skål sammen med olivenolje, flytende honning, chiliflak og salt. Ha i scampi og bland. La dem ligge litt i marinaden før du setter dem på spidd. Stek raskt i grillpanne som du først pensler med litt olje, eller grill dem ute på kullgrill.

Fordel gulrotsalaten på fire tallerkener og legg spiddene oppå.

Gazpacho med ostestenger

Den finnes mange oppskrifter på denne klassiske spanske suppen. Jeg har skrelt agurken først for å unngå en altfor grønn/rød farge. Sprø ostestenger smaker godt til. Eller ta et godt nybakt brød hvis du ikke har tid til å lage ostestenger.

4 porsjoner
gazpacho:
1 agurk
8 tomater
2 røde paprika
1 rød chilifrukt
1/2 dl olivenolje
2 ss vineddik
4 fedd hvitløk
salt og pepper
ca. 10 dråper tabasco

ostestenger:
100 g ost
3 dl hvetemel
125 g smør
1 ss kaldt vann
sesamfrø eller karve til å rulle stengene i

Skrell agurken. Kutt alle grønnsakene i små biter, og fjern frøene fra paprika og chili. Miks dem sammen med olivenolje og vineddik. Det er lettest å gjøre det i hurtigmikser, siden de rå grønnsakene trenger litt kraftig behandling. Riv hvitløken på et rivjern og bland i for hånd. Smak til med salt og pepper og tabasco. Spe suppen med vann hvis du synes den er for tykk.

Sett ovnen på 225°. Monter den vendbare raspeskiven/ grove siden i foodprosessoren og riv osten. Tøm ut den revne osten, skift til kniven i foodprosessoren, og hell osten tilbake. Tilsett mel og smør skåret i terninger. Tilsett til slutt vannet, og kjør maskinen til ingrediensene har gått sammen til en deig. Legg deigen i en plastpose, og la den hvile i kjøleskap i minst 30 minutter.

Rull ut deigen til små stenger. Pensle med egg. Ha sesamfrø eller karve på et fat, og rull pinnene i det før de legges på et bakebrett dekket med bakepapir. Stekes 6–8 minutter, avhengig av størrelse.

Server suppen kald med ostestenger til.

Bønnesuppe med grillet paprika

Grillet paprika gir denne suppen en vakker farge og meget god smak. Chili bidrar med styrke. Kok enten bønner selv på forhånd, eller bruk hermetiske bønner.

4 porsjoner
1 gul løk
2 fedd hvitløk
4 store grillede
paprika på glass
2 røde chili
5 dl vann
salt og pepper
1 boks hakkede eller hele tomater
2 ss tomatpuré
ca. 400 g små kokte hvite bønner

Hakk løk, grillet paprika og chili. Ha ca. 1 ss olje i en kjele og fres løken. Riv eller press hvitløk i kjelen og tilsett chili, vann, hakkede tomater, tomatpuré og grillet paprika.

Skyll bønnene. Ha dem i kjelen og la dem småkoke i ca. 5 minutter. Mos med stavmikser eller i hurtigmikser. Smak til med salt og pepper.

Serveres med et godt brød.

Råstekte potetlapper med løyrom

Små, delikate, sprøstekte potetlapper passer fint til forrett. Den salte løyrommen og den myke rømmeblandingen blir prikken over i-en.

4 porsjoner
1 egg
1 liten rødløk
4 poteter
salt og pepper
3 ss olivenolje
50 g løyrom eller annen rogn
1 dl kesam
1/2 dl crème fraîche, 35 %
1 bunt gressløk

Pisk egget sammen i en bolle. Hakk rødløk fint og ha oppi bollen. Monter den middels fine raspeskiven eller ekstraskive frukt og grønt på kjøkkenmaskinen. Skrell potetene og riv dem.

Skyll potetraspet i kaldt vann og klem vannet godt ut. Jobb raskt for å unngå at potetene blir brune. Ha potetraspet i det sammenvispede egget og bland. Tilsett salt og pepper. Ha olje i en varm stekepanne og stek to lapper per person.

Bland kesam og crème fraîche i en skål. Legg en skje av blandingen og en skje rogn på hver lapp. Klipp gressløken og pynt med den.

Mini ostepai med pinjekjerner og ovnsbakte cocktailtomater

Gode små paier som er fine å servere som forrett. Husk at de er nokså mettende, så server dem gjerne før en lettere hovedrett.

4 porsjoner
1 1/2 dl hvetemel
2 krm salt
75 g kaldt smør
1 ss iskaldt vann
100 g fetaost
2 egg
1 dl matfløte
svart pepper
1 bunt fersk timian
2 esker cocktailtomater
1/2 potte fersk basilikum
2 fedd hvitløk
salt og pepper
30 g pinjekjerner
blandet salat
saften av 1/2 sitron

Sett ovnen på 200°. Skjær tomatene i to og legg dem i en ildfast form, tett, men ikke for mye oppå hverandre. Hakk basilikumblader og dryss over. Riv eller press hvitløk og fordel over tomatene. Dryss over litt salt og nykvernet svart pepper. Sett inn i ovnen i ca. 30 minutter.

Monter kniven i foodprosessoren, og ha i mel og smør skåret i terninger. Tilsett salt og kjør noen sekunder til det blir smuldrete. Tilsett det kalde vannet og kjør til deigen så vidt holder sammen. Legg deigen i en plastpose i kjøleskapet, og la den hvile i 30 minutter.

Kjevle ut deigen og kle 4 porsjonsformer eller en liten paiform. Stek formene i 10 minutter. Mos fetaosten med egg, fløte og pepper med stavmikser eller med kniven montert i foodprosessoren. Bland i timianbladene. Fordel fyllet i paiene og stek dem videre i ca. 15 minutter til de er pent gyllenbrune på overflaten.

Rist pinjenøttene i en tørr stekepanne. Ha paiene på tallerkener sammen med salatblader, ovnsbakte tomater og pinjekjerner. Press litt sitron over salatbladene.

Pâté med liten salat med frukt

Liten, smaksrik pâté som får et vakkert utseende av hel sjampinjong og oliven. Frukt i salaten passer godt til.

4 porsjoner
1 gul løk
200 g kjøttfarse
1/2 ts salt
1 dl kremfløte
1 ss smør
1 eggeplomme
1 ss tomatpuré
svart pepper
200 g fersk sjampinjong
hele, steinfrie grønne oliven
litt blandet salat
1 pære
en stor klase druer

Hakk løken og fres den forsiktig i litt smør. Ha kjøtt, salt, fløte, løk, eggeplomme og tomatpuré i foodprosessoren med kniven montert. Kjør til alt er blandet, og ta noen tak med pepperkverna. Ha farsen i en smurt brødform, og stikk sopp og oliven nedi. Stekes ved ca. 225 grader i omtrent 30 minutter. Legg aluminiumsfolie over hvis overflaten ser ut til å bli for mørk.

Fjern kjernehuset fra pæren og skjær den i skiver. Del druene og bland med salaten og pæreskivene. Legg på tallerkener.

Rødbetsuppe med ostekrem med urter

Herlig rød suppe som varmer deilig når det er kaldt ute. Bak gjerne grissini til (oppskrift). Nybakt brød er også godt.

4 porsjoner
6–7 ferske rødbeter (ca. 500 g)
1 gul løk
2 gulrøtter
3 ss smør eller olivenolje
7 dl vann
2 buljongterninger
1 krm svart pepper
1 laurbærblad
1–2 ss vineddik
salt
100 g philadelphiaost, 24 %
1/2 dl kesam
1 dl blandede ferske urter
salt og pepper

Monter den vendbare raspeskiven/grove siden på kjøkkenmaskinen, enten i foodprosessoren eller i grønnsakskutteren. Skrell rødbeter, løk og gulrot. Riv alle grønnsakene, unntatt én av rødbetene. Ha smør/olje i en kjele og fres de raspede grønnsakene et par minutter. Tilsett vann, buljongterning, pepper og laurbærblad. Kok under lokk på svak varme, 20–30 minutter.

Riv den siste rødbeten ved hjelp av den fine siden på raspeskiven, og tilsett raspet like før suppen er ferdig. Suppen blir da vakkert rød og ekstra fyldig.

Smak til med vineddik og eventuelt salt, og server suppen med ostekrem og sprø grissini.