Bruk av informasjonskapsler

Nettsiden til Bosch bruker informasjonskapsler slik at du kan legge artikler i handlekurven, bestille en tekniker online og la oss samle inn anonyme statistiske data slik at vi tilby en bedre tjeneste på nettsiden. Ignorer denne meldingen hvis du ønsker å fortsette. Klikk på koblingene hvis du vil se mer informasjon om informasjonskapslene vi bruker og hvordan du håndterer innstillinger.

[global.cookielaw.txt.secondparagraph]

Desserter

By på hjemmelaget!

Med Bosch på kjøkkenet er det enklere enn noen gang å lykkes. Vi har den siste tiden hatt flere inspirerende samarbeid med eksempelvis magasinet Gastro, Alt for Damerne og Boligliv.

La deg inspirere!

Vannmelon og jordbærsuppe

Melon- og jordbærsuppe er friskt og passer godt en varm sommerdag når disse fruktene er passe modne og fulle av smak. Kanelbasilikum gir god smak, men det går like fint uten.

4 porsjoner
1 l ferske jordbær
1/2 liten vannmelon
2 ss melis
3 lime
1 appelsin
1 bunt kanelbasilikum
10 isbiter

Rens jordbærene og del dem i to. Skrell vannmelonen og skjær den i biter. Kjør jordbær og vannmelon med stavmikser eller i hurtigmikser.

Riv lime- og appelsinskall og press saften i en liten skål. Rør melis i juicen til eventuelle klumper løser seg.

Rør inn sukker- og sitrusblandingen. Knus isen i hurtigmikser. Tilsett den knuste isen og hell opp i porsjonsskåler. Hakk basilikum grovt og dryss over suppen.

Eplesuppe med sprø mandelbiter

Frisk suppe med smak av kanel og hvitvin. Til hverdags kan du selvfølgelig erstatte vinen med vann; det er også godt. Pass på å lage denne suppen om høsten når butikkene har smaksrike epler. Bak mandelbiter selv, eller kjøp ferdig.

4 porsjoner
7 epler
3 dl vann
2 dl tørr hvitvin
1 kanelstang
1 sitron
sukker etter smak
1 ss potetmel

sprø mandelbiter:
200 g mandelflak
3 egg
3 dl sukker
1 ss vaniljesukker
1 krm salt
skallet av en sitron
6,5–7 dl mel
1 ts bakepulver

Skrell eplene og fjern kjernehusene. Skjær eplene i biter, og kok dem i vann og vin sammen med kanelstangen til eplebitene er myke. Ta opp kanelstangen og kjør suppen i hurtigmikser eller med stavmikser. Press sitronsaft i og smak til med sukker. Lag en jevning av potetmel og litt vann. Hell jevningen i en tynn stråle i suppen mens du rører. Kok så vidt opp. Ta kasserollen av varmen og la suppen bli kald. Server de sprø mandelbitene til suppen.

Rist mandelflakene i tørr stekepanne på middels sterk varme mens du rører. Ha mandlene i en bolle og sett til side. Sett ovnen på 175 grader og legg bakepapir på et bakebrett. Monter vispen på kjøkkenmaskinen.

Riv sitronskallet og skill eggene. Ha eggeplommer, sukker og vaniljesukker i en bolle, og rør godt. Stivpisk eggehviter og salt med vispen i kjøkkenmaskinen. Vend det inn i omganger i eggeplommeblandingen. Rør ned revet sitronskall og ristede mandler. Bland mel og bakepulver inn og sikt blandingen over eggeblandingen. Arbeid til en smidig deig og ta litt mer mel hvis nødvendig. Rull deigen ut til to tykke pølser og legg dem på bakebrettet.

Stekes i ca. 35 minutter til overflaten er lysebrun. Ta ut bakebrettet og skjær straks stengene i 1 cm brede biter på skrå med en skarp kniv. Avkjøl. Oppbevar mandelbitene i en boks med tettsittende lokk.

Smoothie med banan og blåbær

Melk eller yoghurt kan mikses med ulike bær og frukter i uendelig mange varianter. Med mer eller mindre sunne tilsetninger kan du tilpasse det til enten hverdag eller fest.

4 porsjoner
4 bananer
8 dl melk
4 dl frosne blåbær
1 ts malt ingefær
2 ss flytende honning
40 g hvit sjokolade

Skjær bananene i mindre biter. Kjør alt i hurtigmikser eller med stavmikser. Riv sjokoladen på rivjern. Ha oppi fire høye glass og dekorer med den hvite sjokoladen.

Eplekake med søt nøttetopping

En eplepai med det lille ekstra, for nøtter passer ypperlig til epler. Det kan være litt vanskelig å få tak på pekannøtter, men valnøtter går like bra.

8 stykker paideig:
2 dl hvetemel eller siktet speltmel
1 dl fin sammalt hvete eller sammalt spelt
150 g smør
2 ss sukker
1 krm salt
2 ss iskaldt vann

fyll:
4–5 epler
1 dl sukker
1 ss mørk sirup eller lønnesirup
50 g smør
1 ts vaniljesukker
3 dl pekannøtter eller valnøtter

Sett ovnen på 200°. Kjør mel, sukker, smør og salt i foodprosessoren med kniven montert. Tilsett vannet og kjør litt til, bare så mye at deigen holder sammen. Legg deigen i en plastpose og la den hvile i 30 minutter.

Skrell eplene og fjern kjernehusene. Skjær eplene i tynne båter.

Ta paideigen ut av kjøleskapet og trykk den ut i en paiform eller springform. Stekes i ovnen i ca. 10 minutter, gjerne med aluminiumsfolie over kantene. Legg epleskiver og nøtter i et pent mønster i paien.

Smelt smøret i en kjele og ha i sukker og sirup. Senk varmen og la det småkoke forsiktig et par minutter. Ta kjelen av varmen og ha i vaniljesukker. Fordel blandingen over eplene og stek kaken i 20 minutter.

Serveres med krem eller yoghurt smakt til med vanilje.

Sjokoladeparfait med bær og nøtter

Det er godt og enkelt å lage is. Varier med melkesjokolade for en mildere smak, eller hvorfor ikke mintsjokolade eller sjokolade med appelsinsmak. Oppskriften holder til seks mindre eller fire litt større porsjoner.

4–6 porsjoner
4 eggeplommer
1 dl sukker
1 ts vaniljesukker
3 dl kremfløte
100 g mørk sjokolade, ca. 70 %

Monter vispen på kjøkkenmaskinen. Pisk eggeplommer, sukker og vaniljesukker hvitt. Pisk kremfløten. Smelt sjokoladen og bland den i eggeblandingen. Ha i pisket krem og rør.

Fordel i fire porsjonsformer eller i en serveringsskål, og dekk med plastfolie. La stå i frysen til den blir fast – det tar rundt 4 timer.

Ta parfaiten ut ca. 20 minutter før den skal serveres. Pynt gjerne med noen bær, hakkede nøtter eller for eksempel mynte.

Jordbær- og yoghurtis med myntesukker

Mager og sunn is med frukt. Varier ved å erstatte frosne jordbær med bringebær, blåbær eller andre bær. Med eller uten myntesukker. Siden vi bruker frosne bær, blir det iskonsistens når vi blander med yoghurt.

4 porsjoner
1/2 dl sukker
1/2 potte grønnmynte

is:
300 g frosne jordbær
3 ss sukker
2 dl gresk yoghurt/matyoghurt
1/2 dl crème fraîche

Start med å kjøre sukker og mynte i hurtigmikser eller med kniven montert i foodprosessoren Hell myntesukkeret i en bolle mens du lager isen. Ha de frosne jordbærene i foodprosessoren med kniven montert eller i en hurtigmikser.

Hvis du lager en mindre porsjon, kan du også bruke stavmikser. Tilsett sukker, yoghurt og crème fraîche og kjør til en jevn masse. Ha isen i fire glass.

Dryss myntesukker over og server med en gang.

Hvit sjokolademousse med appelsinsalat

En myk og god mousse er fin å kombinere med friske appelsiner. Server denne desserten som avslutning på et lettere måltid.

4 porsjoner
100 g hvit sjokolade
2 egg
2 ss sukker
2 dl kremfløte
2 appelsiner

Smelt sjokoladen i vannbad. Monter vispen på kjøkkenmaskinen. Pisk egg og sukker luftig. Pisk fløten. Rør eggeblandingen i sjokoladen og tilsett så den piskede kremen.

Bland forsiktig, men nøye, og fordel massen i 4 porsjonsglass.

Skjær skallet av appelsinene slik at det hvite følger med. Fileter appelsinene eller skjær dem i tynne skiver. Fordel appelsinene over moussen og server.

Sitronskum med appelsinbåter og mandelstrø

Lemon curd er en tykk krem med kraftig sitronsmak. Blandet med pisket krem blir det mildt og godt. Det sprø mandelstrøet smaker deilig til.

4 porsjoner
1 dl mandelflak
1 dl havregryn
2 ss smør
2 ss sukker
2 dl kremfløte
4 ss lemon curd
2 appelsiner

Stek mandelflak og havregryn med smør og sukker i en stekepanne. La det bli gyllenbrunt. Ha halvparten av mandelstrøet i bunnen av fire porsjonsglass. Skrell og fileter appelsinene og legg dem i glassene.

Pisk fløte og lemon curd med vispen på stavmikseren eller med vispen montert på kjøkkenmaskinen. Fordel massen i glassene. Strø resten av mandelstrøet over. Serveres med en gang, eller la det stå en stund i kjøleskapet.

Marengskake med pisket krem og frukt

Hjemmelaget marengs er mye bedre enn den som kan kjøpes i butikken. Med pisket krem og frukt blir det en populær og lekker dessert.

ca. 8 stykker
3 eggehviter
1 kryddermål eddik
1 1/2 dl sukker
3 dl kremfløte
frukt og bær for eksempel druer, bringebær og jordbær

Sett ovnen på 175°. Monter vispen på kjøkkenmaskinen. Pisk eggehvite og eddik. For at resultatet skal bli godt, må bollen være ren og tørr. Pisk hvitene stive; det tar et par minutter på høyeste effekt. Tilsett sukkeret litt om gangen, og fortsett å piske til massen er fast og litt blank.

Legg bakepapir på bakebrettet, og tegn en rund form ved hjelp av en tallerken som er snudd opp ned. Den bør være ca. 25 cm i diameter. Fordel marengsmassen i sirkelen.

Sett marengsen inn i ovnen og senk varmen til 125°. Stekes i ca. 45 minutter. Slå deretter av ovnen og la marengsen bli kald med ovnsdøren på gløtt.

Pisk fløten og skjær frukten i mindre biter. Ha pisket krem på marengsbunnen og dekorer med fruktbiter og bær.

Ostekake med bær

En klassiker som fint kan lages på forhånd. Passer bra som avslutning på en buffet, siden den både er dessert og passer til kaffe og te.

ca. 10 stykker
bunn:
10 digestivekjeks
100 g smør

fyll 1:
400 g philadelphiaost
3 egg
1 dl sukker

fyll 2:
4 dl crème fraîche, 35 %
1 ss vaniljesukker
1/2 dl melis

valgfri frisk frukt eller friske bær

Sett ovnen på 200°. Smelt smøret, og kjør smør og kjeks med en stavmikser eller i foodprosessoren med kniven montert. Ha smulene i en paiform eller springform og trykk dem ut over hele bunnen. Hvis du bruker en springform, kan det være lurt å isolere bunnen med matpapir eller å legge et stykke aluminiumsfolie under formen i ovnen. Stek bunnen i ca. 7 minutter, og senk temperaturen i ovnen til 180° når du har tatt ut formen.

Sett formen til side. Kjør ost, egg og sukker i foodprosessoren med kniven montert eller med stavmikser. Det skal bli en jevn masse. Hell den over kjeksbunnen og stek i ovnen i ca. 30 minutter. Sett så kaken kjølig til den blir kald.

Bland crème fraîche med melis og vaniljesukker som er siktet gjennom en fin sikt. Ha blandingen på kaken som må være helt kald. Stekes i ca. 7 minutter. La kaken bli kald før servering. Pynt med litt fin frukt.

Sjokolademuffins med sjokoladebiter

Klassiske sjokolademuffins er godt. Her er de forgylt med litt ekstra biter av både hvit og mørk sjokolade.

ca. 15 små eller 10 store
150 g smør
2 dl sukker
2 egg
1 ts vaniljesukker
1 dl melk
3 dl hvetemel
2 ts bakepulver
4 ss kakao
50 g mørk sjokolade, 70 %
50 g hvit sjokolade

Sett ovnen på 200°. Monter vispen på kjøkkenmaskinen. Rør smør og sukker hvitt. Tilsett ett egg om gangen og fortsett å piske til en jevn røre. Tilsett vaniljesukker og melk. Visp noen sekunder til slik at alt blandes. Ta vispen ut av bollen. Hakk begge sjokoladetypene i mindre biter. Bland de tørre ingrediensene og sjokoladebitene, og rør det inn i røren med en slikkepott eller sleiv.

Fordel røren i formene. Stekes i midterst del av ovnen i ca. 15 minutter.

Sjokolademousse med kardemomme

En perfekt avslutning på en god middag! Hvis du finner hele kardemommefrø, er de ekstra gode knust i morter eller malt på kvern.

4 porsjoner
100 g mørk sjokolade, ca. 70 %
2 egg
2 ss sukker
1 ts malt kardemomme
2 dl kremfløte

Smelt sjokoladen i mikrobølgeovn eller vannbad. Monter vispen på kjøkkenmaskinen. Pisk eggene svært luftige med sukker og kardemomme. Pisk fløten. Rør eggeblandingen i sjokoladen og tilsett så den piskede kremen.

Bland forsiktig, men nøye, og fordel røren i 4 porsjonsglass. Serveres med en gang med et dryss av revet sjokolade eller strøssel.

Hvis du ønsker å lage moussen på forhånd, kan den oppbevares i kjøleskap. Den bør likevel stå i romtemperatur minst en time før servering.

Pæretartelett med ingefærglasur

Pærer og ingefær er en ypperlig kombinasjon. Med pæreskiver i et vakkert mønster blir dette en fryd ikke bare for ganen, men også for øyet.

8 stykker paideig:
2 dl hvetemel eller siktet speltmel
1 dl fin sammalt hvete eller sammalt spelt
2 ss sukker
150 g smør
1 krm salt
2 ss iskaldt vann
4 store faste pærer
50 g smør
2 dl appelsin- og ingefærmarmelade (eller 2 dl appelsinmarmelade og 2 ts malt ingefær)

Sett ovnen på 200°. Kjør mel, sukker, smør og salt i foodprosessoren med kniven montert. Tilsett vannet og kjør litt til, bare så mye at deigen holder sammen. Legg deigen i en plastpose og la den hvile i kjøleskap i 30 minutter. Skrell pærene og fjern kjernehusene. Skjær pærene i tynne skiver for hånd. Ta paideigen ut av kjøleskapet og kjevle den til en så rund leiv som mulig, ca. 4 mm tykk. Ha den på

Gulrotkake med glasur

Revne gulrøtter gjør kaken saftig og god. Den myke glasuren med smør og kremost er smaksatt med litt sitron og smaker godt til.

1 kake, ca. 12 porsjoner
300 g gulrøtter
2 dl fruktsukker
2 dl rapsolje
3 egg
3 1/2 dl siktet speltmel
1 ts bakepulver
1 ts natron
1/2 ts salt
2 ts kanel

100 g philadelphiaost, 24 %
30 g smør, romtemperert
2 dl melis

Sett ovnen på 175°. Monter den vendbare raspeskiven med den fine siden på kjøkkenmaskinen. Riv gulrøtter fint. Bland alle tørre ingredienser i en stor bolle. Ha i resten av ingrediensene og bland godt. Ha røren i en smurt form. Stek kaken i nederste del av ovnen i ca. 45 minutter. Avkjøles på rist.

Sikt melis i en skål. Tilsett philadelphiaost og smør og kjør med stavmikser eller bland med en gaffel. Smør glasuren over kaken. Dekorer eventuelt med kanel.

Pannekaker med bær og vaniljekesam

Favorittdesserten til alle barn, både store og små! Her har vi laget den litt mer mettende med fibrer i form av halvparten sammalt mel. Fint for magen og helsa!

4–6 porsjoner
3 egg
5 dl helmelk
1 1/2 dl siktet speltmel
1 1/2 dl sammalt speltmel
litt salt
smør å steke i

å servere ved siden av:
2 dl kesam, 8 %
100 g blåbær og bringebær, ferske eller frosne
1 ts vaniljesukker

Monter vispen på kjøkkenmaskinen. Ha eggene i bollen og tilsett halvparten av melken. Pisk og tilsett mel. Pisk skikkelig til en jevn røre. Ha i resten av melken og salt. Ha en liten skje smør i stekepannen og stek pannekakene.

Gjem noen bær til pynt. Bland resten med kesam og smak til med vaniljesukker.